Suhe brusnice za zdravlje mokraćnog sustava

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Suhe brusnice predstavljaju odličan međuobrok ako ste u žurbi. Sušene brusnice sadrže dosta kalorija i šećera, ali i brojne vrijedne vitamine i minerale. Konzumacija se svakako preporučuje, ali pokušajte paziti da ne pretjerate. Obratite pozornost na deklaraciju i pratite preporučene veličine porcije.

Kalorije u suhim brusnicama

1/3 šalice sušenih brusnica sadrži čak 123 kalorija i 0,55 grama masti, većina masti su zdrave nezasićene masti. Nezasićene masti mogu pomoći sniziti razine kolesterola i regulirati razinu šećera u krvi.

Zbog velike kaloričnosti, pokušajte umjereno jesti sušene brusnice.

Šećer u suhim brusnicama

Suhe brusnice sadrže velike količine šećera te 1/3 šalice suhih brusnica sadrži 26 grama šećera. To je više od 6 žličica i predstavlja dnevni limit unosa šećera. Previše šećera može podići razinu triglicerida, čime se povećava rizik od srčanih bolesti.

Nutrijenti

1/3 šalice sušenih brusnica opskrbljuje organizam s 0,43 miligrama vitamina E. Vitamin E je antioksidans koji pomaže u uništavanju slobodnih radikala, koji uzrokuju oštećenja stanica.

Konzumiranje sušenih brusnica također će vas opskrbiti sa željezom, kalijem i vitaminom C.

Sušene brusnice

Benefiti za zdravlje

Sok od brusnice se često preporučuje za prevenciju i liječenje infekcija mokraćnog sustava i mokraćnog mjehura, ali ovi mali plodovi imaju puno više dalekosežnih zdravstvenih beneficija. Jedno istraživanje iz 2009. godine je pokazalo da konzumiranje suhih brusnica s manje šećera može pomoći u reguliranju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Drugo istraživanje iz 2010. iz “Journal of Food Science” utvrdilo je da sušene brusnice zadržavaju mnogo svojih antioksidansa i nakon procesa sušenja. Antioksidansi iz sušenih brusnica mogu pomoći smanjiti upale te umanjuju rizik od kroničnih zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca i raka.

Savjeti za kraj

Potražite sušene brusnice s manje šećera. Tako ćete povećati hranjivu vrijednost ovog suhog voća.

Sušene brusnice možete koristiti u salatama ili u doručku sa zobenom kašom. Za međuobrok pomiješajte malo brusnica s jogurtom. Također ih možete koristiti u pripremi kolača. Brusnice se odlično slažu s mesom, stoga ih možete kombinirati uz piletinu ili svinjetinu.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  
D-Mol 1+2 Kapsule – Kräuterhaus
D-Mol 1+2 Kapsule – Kräuterhaus

Za posebne prehrambene potrebe kod dijabetesa.

369 kn

Ao2 Medicinske čarape s Celliantom
Ao2 Medicinske čarape s Celliantom

Potiču cirkulaciju. Pomažu hladnim i bolnim nogama.

200 kn    170 kn

Saznajte više o - brusnice (3) - dijabetes (97) - infekcije mokraćnog sustava (5) - mokraćni mjehur (11) - suho voće (8) - vitamin C (35) - vitamin E (6)

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

0 / 5 (0 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju: