Smilje – čudotvorna biljka za vječnu ljepotu

Smilje

Smilje (imortela) je mediteranska biljka koja se upotrebljava u kozmetičke i terapeutske svrhe. Posebno je vrijedno dalmatinsko smilje zbog visokog udjela italodiona koji pomaže u regeneraciji tkiva i apsorpciji hematoma.

Najveća primjena smilja i pripravaka od smilja (ulja, krema, hidrolata) je u području ljepote jer učinkovito djeluje protiv starenja kože.

Premda je smilje pogodno za korištenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je u upotrebi protiv bora, mrlja (balansira pigment kože i na taj način pomaže kod raznih mrlja na koži) i drugih znakova starenja.

Prednosti korištenja smilja:

  • djeluje antiseptički i pročišćava kožu
  • snažno djeluje protiv slobodnih radikala (koji su proizvodi kemijske reakcije u našem organizmu koja čini organizam nestabilnim i dodatno ga oštećuju)
  • potiče proizvodnju kolagena
  • potiče promjene u tkivu
  • poboljšava mikrocirkulaciju i time detoksikaciju kože.

Od svih oblika najčešće ćemo naići na eterično ulje koje je jako skupo.

Krema od smilja
FOTO: Shutterstock

Krema od smilja

Krema od smilja naročito je popularna u kozmetici kao anti-age tretman za njegu kože jer blagotvorno djeluje na zdravlje kože. Učinkovito usporava starenje kože, uklanja bore, akne i vraća elastičnost.

Ne samo da odlično hrani suhu i zrelu kožu, već joj vraća potrebnu vlažnost kako bi koža postala svježa, glatka i meka. Osim toga, revitalizira, štiti i pomlađuje.

Bogata je antioksidansima koji štite od slobodnih radikala na način da sprječava prerano starenje. Redovitim korištenjem kreme od smilja postiže se ujednačen ten i otklanjaju mrlje na koži.

Krema od smilja odgovara svim tipovima kože, a za bolje rezultate možete je koristite zajedno s uljem od smilja.

Ulje smilja - eterično ulje smilja
FOTO: Shutterstock

Ulje smilja – eterično ulje smilja

Ulje smilja dubinski se upija u kožu potičući regeneraciju što ga čini izvrsnim za tretiranjem ožiljaka i strija. Ne samo da njeguje kožu, već poboljšava i elastičnost tkiva čime se smanjuje vidljivost strija i sprječava nastanak novih. Osim toga, zbog protuupalnog i analgetskog svojstva djeluje učinkovito u zacjeljivanju i smanjenju ožiljaka od carskog reza.

Ulje smilja jedno je od najboljih sredstava protiv podljeva i modrica.

Eterično ulje smilja složenog je kemijskog sastava. Cvijet sadrži vrlo malo eteričnog ulja, stoga je za proizvodnju kilograma eteričnog ulja potrebno ubrati više od tone cvjetova. Zbog složene procedure proizvodnje, cijena eteričnog smilja je visoka.

Miris eteričnog ulja smilja je intenzivan i podsjeća na pokošeno sijeno. Koristi se u parfemskoj i kozmetičkoj industriji, kao i u kupkama i difuzeru za olakšanje začepljenih dišnih puteva, astme i bronhitisa.

Eterično ulje smilja koristi se i u tretmanu varikoznih vena, upale i bolnih mišića, išijasa, psorijaze, dermatitisa, alergije, ekcema, opeklina, svježih i starih ožiljaka, strija i akni.

Pročitajte članak “Ulje od smilja – ljekovita svojstva i recepti“.

Hidrolat smilja
FOTO: Shutterstock

Hidrolat smilja

Hidrolati su često nazivaju i “cvjetne vodice” (nastaju kao nusproizvod destilacije smilja vodenom parom) koje se u kozmetičke svrhe koriste kao prirodni tonici koji se nanose prije kreme. Hidrolati imaju visokovrijedna terapeutska svojstva.

Hidrolat smilja ima protuupalno i regenerirajuće djelovanje, zacjeljuje rane i oštećenja na koži te smanjuje otekline. Idealan je za osjetljivu i umornu kožu, umanjuje podočnjake kada se koristi kao tonik ili u obliku komprese. Namočene blazinice hidrolatom položite na zaklopljene kapke 10 – 15 minuta.

Pročitajte članak “Hidrolat smilja – dobrobiti za njegu kože“.

Macerat smilja
FOTO: Shutterstock

Macerat smilja

Macerat je pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. Nakon određenog vremena ulje izvlači ljekovita svojstva iz biljke.

Danas se macerat smilja teško pronalazi u slobodnoj prodaji, no može se pronaći u malim količinama kod zaljubljenika aromaterapije i samih aromaterapeuta. Macerat se primjenjuje ponajprije u kozmetici za tretiranje zrele i suhe kože te kože sklone upalama.

Priprema macerata obavlja se u vrijeme cvatnje i berbe smilja. Tada se vršni dijelovi biljke ili sami svježi cvjetovi zgnječe u mužaru ili rukama kako bi se potaknulo izvlačenje eteričnih sastojaka te se njima napuni čista staklena posuda. Prethodno pripremljeni biljni sastojci se preliju hladno prešanim uljem (bademovim, maslinovim, uljem koštica marelice ili uljem grožda) tako da je sloj ulja do tri prsta iznad biljne mase. Potom se zatvori poklopcem i posuda se stavlja na sunce otprilike šest tjedana uz svakodnevno protresanje.

Domaći uljni serum za pomlađivanje od smilja - recept
FOTO: Shutterstock

Domaći uljni serum za pomlađivanje od smilja – recept

Kod kuće možete napraviti vlastiti uljni macerat od svježeg smilja. Smilje se vrlo dobro macerira u baznim uljima, što znači da dobro otpušta svoja eterična ulja u njih. Macerat smilja možete koristi umjesto kreme za lice.

Naberite zatvorene pupoljke smilja, odvojite ih od peteljki i dobro zgnječite u mužaru. Potom uzmite manju sterilnu staklenku i napunite je do pola zgnječenim pupoljcima, a do vrha nalijte bazno ulje sjemenki grožda. Zatvorite staklenku i ostavite na suncu tri tjedna. Nakon tri tjedna procijedite i možete koristiti za njegu kože lica i tijela, ujutro i navečer.

Pročitajte i članak “Smilje – uzgoj, sadnja, otkup“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.13 / 5   47

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: smilje, krema od smilja, macerat smilja, smilje krema, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu