Brzi test na Zika virus

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Na Sveučilištu Pennsylvania razvijen je brz, pouzdan i jeftin genetski test za virus Zika. Uređaj za testiranje, veličine limenke piva, ne zahtijeva priključak struje ni tehničkog iskustva. Ispitanik jednostavno nanese uzorak sline, a promjena boje papira na poklopcu u plavu, detektira prisutnost virusa.

Brza i pouzdana dijagnoza Zika virusa koji se prenosi ubodom komarca ili spolnim odnosom, osobito je važna za trudnice. Zaraza ovom bolešću se povezuje s mikrocefalijom, vrlo ozbiljnim defektom ploda koji izaziva deformaciju mozga.

Uređaj u fazi koncepta

Mali uređaj, veličine limenke piva, još je u fazi koncepta. Cijena bi mu trebala iznositi 15-ak kuna, a rezultati bi bili poznati u roku od 40 minuta.

Trenutno jedini odobreni postupak otkrivanja prisutnosti Zika virusa iziskuje vrlo osjetljivu i skupu laboratorijsku opremu.

Profesor Haim Bau s Fakulteta inženjerstva i primijenjene znanost Sveučilišta u Pennsylvaniji kaže: “Prije nego što se ovaj test odobri za medicinsku uporabu, još moramo provesti ispitivanja s uzorcima pacijenata kako bi bili sigurni da naš test i sustav rade pouzdano te da mogu predstavljati zlatni standard u otkrivanju infekcije Zika virusom“.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  
Knjiga 'Što očekivati u trudnoći?'
Knjiga 'Što očekivati u trudnoći?'

Pronađite odgovore na sva pitanja o trudnoći.

150 kn    120 kn

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Saznajte više o - mikrocefalija (6) - trudnoća (41) - zika virus (4)

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

0 / 5 (0 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju: