Jednim lijekom protiv MRSA-e i HIV-a

MRS-HIV

Novootkrivena djelatna tvar istovremeno je učinkovita protiv HIV-a i protiv meticilin rezistentnog Staphylococcus aureus (MRSA). Oba uzročnika bolesti se često pojavljuju zajedno. Ubuduće, možda će se moći liječiti jednim lijekom.

Znanstvenici Helmholtzovog instituta za farmaceutska istraživanja Saarland (HIPS) rade na supstanci koja koči razvoj uzročnika obiju bolesti. Razmnožavanje  HIV-a i napredak AIDS-a se i sada sprječava kombiniranom terapijom, ali nažalost, virusi postaju sve otporniji.

Bolesnici s AIDS-om podložni infekciji MRSA-om

Jednako tvrdokornom se pokazuje i MRSA na koju više ne djeluje velik broj antibiotika.

Upravo HIV pozitivne pacijente, oslabljenog imuniteta, često napada MRSA. Ovakve dvostruke infekcije je vrlo teško liječiti.

Prema priopćenju iz Helmholtzovog instituta, moguće rješenje ovog problema leži u ureidothiophen karbonskoj kiselini koja blokira enzime RNA-polimeraze kod MRSA-e i istovremeno reverzne transkriptaze (RT) kod HIV-a. Na taj način djeluje istodobno antibakterijski i virustatski.

Za razvoj virusa i bakterija potrebni enzimi slične strukture

Iako se virusi i bakterije biokemijski jako razlikuju, moguće je objasniti kako to da jedna jedina tvar istodobno koči razvoj HIV-a i bakterije MRSA. I jednoj i drugoj vrsti su za razvoj i razmnožavanje potrebni enzimi koji su slični u svojoj funkciji i strukturi. Ta činjenica je bila osnovno polazište u istraživanju.

“Razvili s smo više djelatnih tvari koje su u stanju spriječiti RNA-polimerazu bakterija poput MRSA-e” kaže Dr. Jörg Haupenthal s HIPS-a “Dalje smo ih optimirali kako bi pristajali na vrlo sličnim mjestima vezivanja  HIV-a te ih time blokirali”.

Ovi prvi pozitivni rezultati se još moraju potvrditi daljnjim ispitivanjima prije početka korištenja u kliničkoj praksi.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu