PMS simptomi – kako ih ublažiti?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svaka žena je barem jednom u životu osjetila jake predmenstrualne tegobe. Zapravo, simptomi PMS-a javljaju se kod većine žena i uvelike variraju. Hormonalne promjene i neravnoteža uzrok su mnogim tegobama PMS-a, koji označava cikličku pojavu niza simptoma tijekom druge polovine ciklusa.

PMS simptomi se uglavnom postepeno pogoršavaju te naglo prestaju s nastupanjem menstrualnog krvarenja. Većina žena uspijeva normalno funkcionirati tijekom PMS-a, no drugi dio pati od vrlo izraženih simptoma te se tu nerijetko uključuju lijekovi protiv bolova.

Koji su PMS simptomi?

Tijekom PMS-a, žena može osjetiti fizičke i psihičke promjene. Naravno, neke ih osjećaju manje intenzivno, dok nekim ženama PMS predstavlja veliki strah, zbog spoznaje kakvi ih sve simptomi čekaju.

Fizički simptomi mogu biti:

  • natečenost grudi
  • bol u grudima
  • povećanje tjelesne težine i otečenost
  • probavne tegobe
  • glavobolja
  • bolovi u mišićima
  • umor
  • nesanica
  • pojačano znojenje
  • preosjetljivost na mirise i zvukove

Psihički simptomi mogu biti:

PMS simptomi

Kako ublažiti PMS simptome?

Ako želite ublažiti simptome PMS-a, potrebno je da prije svega regulirate prehranu. Izbjegavajte tešku i masnu hranu jer ćete se zbog šećera i soli samo osjećati lošije. Hrana kao što je junk food, čipsevi, keksi i mnoga druga, uzrokovat će nagli rast šećera, pa pad, što će dodatno naštetiti vašem raspoloženju.

Također, takva hrana često sadrži i puno soli, koja može utjecati na nadutost.

Radije izaberite kvalitetne ugljikohidrate, proteine i masti. Kvalitetna prehrana će regulirati razinu serotonina, koji utječe na popravljanje raspoloženja. Pomoći može i tekućina u obliku vode ili nekih čajeva koji imaju umirujuće djelovanje.

Fizička aktivnost također može pomoći da olakšate simptome PMS-a, a isto tako je poznato da je menstruacija tada redovita. Tijekom fizičke aktivnosti luči se endorfin, koji umanjuje simptome kao što je bol. Također, endorfin djeluje na smanjenje stresa i daje osjećaj sreće i zadovoljstva.

Kako bi se PMS simptomi ublažili, organizam mora imati dovoljne količine vitamina B skupine, posebice vitamina B6. Vitamini B skupine podižu raspoloženje i smanjuju nesanicu. Također, preporučuje se i magnezij, poznat po svojem umirujućem djelovanju.

Ako su vaši bolovi jaki i nikako ih ne uspijevate ublažiti, obratite se vašem ginekologu. Bolovi mogu biti uzrokovani cistama na jajnicima, miomima u maternici te bolestima kao što je endometrioza.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  
Femisan A
Femisan A

Pažljivo odabrano ljekovito bilje.

80 kn

Femmenessence MacaHarmony
Femmenessence MacaHarmony

Za hormonalno zdravlje žene.

289 kn    231 kn

Saznajte više o - bol u trbuhu (5) - bolna menstruacija (2) - depresija (122) - menstruacija (16) - menstrualna bol (3) - menstrualne tegobe (5) - menstrualni ciklus (5) - pms (7) - promjene raspoloženja (5) - stres (89)

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

0 / 5 (0 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju: