Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

PMS simptomi: Evo kako ih ublažiti, a kad je vrijeme za posjet ginekologu

PMS simptomi

PMS ili predmenstrualni sindrom je psihoendokrini poremećaj s biološkom, psihološkom i socijalnom podlogom. Njegova etiologija nije poznata, iako postoji nekoliko teorija. Hormonska teorija smatra da je PMS posljedica poremećenog odnosa estrogena i progesterona tijekom druge faze ciklusa, dok nehormonska teorija u obzir uzima ostale oblike neravnoteže, kao što su hipoglikemija, hipovitaminoza ili poremećaj u sintezi neurotransmitera (premenstrualni pad endorfina). Psihogena teorija se pak usmjerava na psihičku napetost, depresiju i sl.

Svaka žena je barem jednom u životu osjetila predmenstrualne tegobe. Zapravo, simptomi PMS-a javljaju se kod većine žena i uvelike variraju po jačini i brojnosti od žene do žene. Hormonalne promjene i neravnoteža uzrok su mnogim tegobama PMS-a, koji označava cikličku pojavu niza simptoma tijekom druge polovine ciklusa.

PMS simptomi se uglavnom postepeno pogoršavaju tijekom druge faze ciklusa te naglo prestaju s nastupanjem menstrualnog krvarenja. Većina žena uspijeva normalno funkcionirati tijekom PMS-a, no drugi dio pati od vrlo izraženih simptoma te se tu nerijetko uključuju lijekovi protiv bolova.

Pročitajte članak “Kako iskoristiti moć menstrualnog ciklusa?“.

Predmenstrualne tegobe
FOTO: Shutterstock

Koji su PMS simptomi?

Tijekom PMS-a žena može osjetiti fizičke i psihološke promjene. Naravno, neke ih osjećaju manje intenzivno, dok nekim ženama PMS predstavlja veliki strah zbog spoznaje kakvi ih sve simptomi čekaju.

Fizički simptomi mogu biti:

Pročitaje članke:

Psihološki simptomi mogu biti:

  • nervoza
  • depresija
  • tuga
  • nemir
  • promjene raspoloženja
  • povećani apetit
  • gubitak koncentracije
  • agresivnost
  • tjeskoba
  • napadaji plača
  • razdražljivost.
Koji su PMS simptomi
FOTO: Shutterstock

Kako ublažiti PMS simptome?

Ako želite ublažiti simptome PMS-a, potrebno je prije svega regulirati prehranu. Izbjegavajte tešku i masnu hranu jer ćete se zbog šećera i soli samo osjećati lošije. Hrana kao što su čips, keksi itd. uzrokovat će nagli rast šećera, pa pad, što će dodatno naštetiti vašem raspoloženju. Također, takva hrana često sadrži i puno soli, koja može utjecati na nadutost.

Radije izaberite kvalitetne ugljikohidrate, proteine i masti. Kvalitetna prehrana će regulirati razinu serotonina, koji utječe na popravljanje raspoloženja. Pomoći može i tekućina u obliku vode ili nekih čajeva koji imaju umirujuće djelovanje.

Pročitajte članke:

Kako ublažiti PMS simptome
FOTO: Shutterstock

Fizička aktivnost također može pomoći da olakšate simptome PMS-a, a isto tako je poznato da je menstruacija tada redovita. Tijekom fizičke aktivnosti luči se endorfin, koji umanjuje simptome kao što je bol. Također, endorfin djeluje na smanjenje stresa te pruža osjećaj sreće i zadovoljstva.

Pročitajte članak “Utjecaj tjelesnog vježbanja na mentalno zdravlje i psihu“.

Kako bi se PMS simptomi ublažili, organizam mora imati dovoljne količine vitamina B skupine, posebice vitamina B6. Vitamini B skupine podižu raspoloženje i ublažavaju nesanicu. Također, preporučuje se i magnezij, poznat po svojem umirujućem djelovanju. Međutim, visoke doze vitamina treba izbjegavati jer mogu dovesti do neželjenih, posebice neuroloških smetnji.

Nerijetko, žene bol kontroliraju analgeticima. Također, u većine žena se primjernom oralne hormonske kontracepcije simptomi PMS-a smanjuju, ali i pojačavaju kod manjeg broja korisnica. Ako su vaši bolovi jaki i nikako ih ne uspijevate ublažiti, obratite se vašem ginekologu. Bolovi mogu biti uzrokovani cistama na jajnicima, miomima u maternici te bolestima kao što je endometrioza.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pms simptomi, kako ublažiti pms, simptomi pmsa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu