Stručno odobrava

,

MR (magnetna rezonanca) – kako se pripremiti?

mr-magnetna-rezonanca

MRmagnetska rezonanca je radiološka dijagnostička tehnika snimanja koja koristi snažno magnetsko polje i radiofrekventne valove za nastanak slike. MR proizvodi detaljne slike unutrašnjih organa i tkiva, odnosno slojevito prikazuje tijelo (svi organi, meko tkivo, kosti, zglobovi). Ne koristi se ionizacijsko zračenje kao kod snimanja RTG-a ili CT-a.

Pruža savršen uvid u cijeli organizam i promjene uvjetovane različitim bolestima.

Zašto se radi MR (magnetna rezonanca)?

MR snimkama može se dobiti vrlo precizno razlikovanje normalnog od patološkog tkiva, stoga je ova pretraga značajna kod otkrivanja malignih bolesti, utvrđivanja stadija bolesti i praćenja uspješnosti terapija. Često se koristi i kao preventivni pregled.

Premda se može koristiti za gotovo svaki dio tijela, najčešće se koristi za preglede mozga, zglobova, kralježnice i diskova kralježnice.

Točnije, koristi se za oslikavanje:

  • središnjeg živčanog sustava,
  • kralježnice,
  • mozga,
  • arterija vrata i mozga,
  • perifernih arterija,
  • probavnog sustava,
  • lokomotornog sustava,
  • urogenitalnog sustava,
  • respiratornog sustava i
  • dojki.

MR je uređaj koji ne proizvodi štetno ionizirajuće zračenje zbog čega se može koristiti u dijagnostici djece i trudnica.

magnetna-rezonancija

Kako se pripremiti za MR pretragu?

Posebne pripreme najčešće nisu potrebne. Ako vam liječnik nije dao neke posebne upute, u organizam možete unositi uobičajenu količinu hrane, tekućine kao i redovite lijekove.

Ako dolazite u privatnu polikliniku, osoblje će vam najčešće uručiti upitnik koji trebate ispuniti.

Prije samog pregleda potrebno je ukloniti sav nakit, metalne predmete (posebice patent-zatvarače), piercing i mobilne zubne proteze – jer prilikom pregleda MR-om ulazite u magnetsko polje, a ti predmeti mogu ometati snimanje.

Također, morate napomenuti osoblju ako imate bilo kakve metalne predmete u tijelu (elektrostimulator srca – „pacemaker“, kohlearni-slušni ugradak, umjetne zglobove, osteosintetski materijal nakon operativnog liječenja prijeloma, stentove u krvnim žilama, umjetne srčane zaliske, itd.) s obzirom na to da mogu uzrokovati smetnje na snimci pri pregledu, a neke su i kontraindikacija za pregled.

Ponekad je u nekim MR snimanjima potrebno pripremiti i kontrastno sredstvo radi boljeg prikaza patološkog procesa. U nekim slučajevima prilikom intravenoznog (davanje kontrastnog sredstva iglom u venu) davanja kontrastnog sredstva pacijent može osjetiti hladnoću ili toplinu u ruci.

Rjeđe, gotovo nikad, se javljaju sljedeće nuspojave:

  • mučnina,
  • glavobolja,
  • omaglica,
  • alergijska reakcija na kontrastno sredstvo.

U privatnim poliklinikama kontrastno sredstvo se dodatno naplaćuje.

Prilikom pregleda iznimno je bitno da se pacijent ne pomiče. Nemirnim ili klaustrofobičnim pacijentima se prije pregleda može dati sredstvo za smirenje.

Što se događa tijekom MR pretrage?

Pri pregledu se pomični stol na kojem leži pacijent uvlači u tunel uređaja za magnetnu rezonancu tako da snimani dio tijela bude u središtu tunela. Za učvršćivanje dijelova tijela koriste se različiti jastuci i trake. Oni također osiguravaju i mirnoću dijela tijela pri snimanju. Radi zaštite od buke pri snimanju pacijent dobije slušalice ili čepiće za uši.

Kod snimanja zglobova koriste se dodatne zavojnice koje se stavljaju oko samog zgloba, a služe za primanje i odašiljanje signala.

Radiološko osoblje napušta prostoriju s bolesnikom jer se radna stanica s računalom s kojeg se upravlja pregledom nalazi u drugoj prostoriji.

Pacijent leži, najčešće na leđima, dok se provodi snimanje koje može trajati između 15 – 90 minuta. Trajanje pregleda magnetskom rezonancom ovisi o regiji koja se snima. Primjerice, kod MR-a kralježnice snimanje traje u prosjeku 20 – 30 minuta, a nekada se svaki segment zdjelice snima 30-ak minuta.

Vrlo je važno da tijekom snimanja pacijent bude miran jer to utječe na kvalitetu slike. Također, neka snimanja zahtijevaju kratko zadržavanje daha tijekom samog snimanja. Za vrijeme pretrage pacijent je pod stalnim nadzorom te u kontaktu s medicinskim osobljem preko kamere i mikrofona.

Po završetku pretrage, možete se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Simulacije pregleda MR pretrage – video prikaz

Je li MR pretraga sigurna?

MR je sigurna radiološka pretraga koja ne koristi ionizirajuće zračenje te ne izaziva nikakve nuspojave. No, MR aparat može biti poprilično bučan, stoga pacijent dobije slušalice ili čepiće za uši koje smanje buku.

Koje su kontraindikacije za MR pretragu?

Kod MR pretrage postoje i kontraindikacije koje se dijele na:

  • apsolutne kontraindikacije  – pacijente s ugrađenim pace-makerima, predmetima od feromagnetskih polja (materijal koji kod djelovanja magneta i sam postaje magnet);
  • relativne kontraindikacije – klaustrofobija (anksiozni poremećaj straha od zatvorenog ili uskog prostora), nemirni pacijenti i mala djeca koju treba anestezirati.

Cijena magnetne rezonance (MR)

Na pregled za magnetsku rezonancu (MR) čeka se 1,5 do 2 godine, ovisno o bolnici.

Cijena samog pregleda ovisi o učinjenim tehnikama i danom kontrastu koji je dosta skup (10 ml = više od 200 kn), no uobičajene cijene se kreću od 700 do 3000 kn.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.69 / 5   45

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: magnetna rezonanca, magnetska rezonanca, mr mozga, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu