Ultrazvuk srca – kako se pripremiti?

ultrazvuk-srca
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ultrazvuk srca (ehokardiografija) je slikovna pretraga srca kojom se dobiju informacije o izgledu i funkciji različitih srčanih struktura. Riječ je o bezbolnoj metodi koja nema rizika i ne škodi pacijentu te se može ponavljati više puta.

Kada se izvodi ultarzvuk srca?

Ultrazvuk srca izvodi se na svim pacijentima koji su preboljeli akutni infarkt miokarda, imaju šum na srcu, koji imaju simptome angine pektoris, koji su imali  neku kirušku intervenciju na srcu, te pacijentima koji se brzo zamaraju i znaju za aritmiju srca.

Kako se izvodi ultrazvuk srca?

Ultrazvuk srca traje od 20 minuta od 1 sat, ovisno o pacijentu. Pregled se izvodi tako da se ultrazvučna sonda namazana gelom za sondu prisloni uz grudni koš pacijenta koji leži na leđima ili lijevom boku kako bi se dobila slika srca. Ukoliko se pregled izvodi na pacijentu koji leži na bok, potrebno je namijestiti pacijenta na lijevom boku s lijevom rukom savijenom ispod glave, a desnom opuštenom niz desni bok. Na taj način srce se prislanja na lijevi zid prsnog koša i može se dobiti kvalitetnija slika na ekranu. Tijekom pregleda trebate biti mirni i tihi.

pregled-ultrazvuk-srca-

Temeljem pregleda mogu se dobiti informacije o dimenzijama srčanih struktura, ukupna snaga srčanog mišića, srčani zalisci, stanje srčane ovojnice i prisustvo unutarnjih tvrobi.

Kako se pripremiti za ultarzvuk srca?

Na pregled utrazvuk srca potrebno je sa sobom donijeti medicinsku dokumentaciju te EKG nalaz. Osim toga nisu potrebne nikakve dodatne pripreme. Možete konzumirati jelo i piće. Ukoliko uzimate neke lijekove posavjetujte se s liječnikom.

Što nakon pregleda utrazvuka srca?

Kad završi ultrazvuk srca, liječnik će ubrusom ukloniti ultrazvučni gel s kože. Potom će prokomentirati rezultate pretrage i dati vam daljnje upute vezane za vaše zdravlje. Nalaz je odmah gotov.

Cijena ultrazvuka srca u privatnim poliklinikama je oko 420,00 kn. U bolnicama se na ultrazvuk srca čeka i do godine dana.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  
Strauss kapi za srce
Strauss kapi za srce

Uklanjaju nakupine plaka i kalcija sa arterija.

345 kn

ARTEROprotect
ARTEROprotect

Doprinosi održavanju normalne funkcije srca.

99 kn

Saznajte više o - aritmija (20) - infarkt miokarda (5) - srce (80) - šum na srcu (2) - ultrazvuk srca (2)

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

0 / 5 (0 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju: