Britanske državne bolnice odbijaju operirati pretile osobe i pušače

pretilost
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Kako javlja britanski The Telegraph, podružnica državnog zdravstvenog osiguranja British National Health Service (NHS) iz North Yorkshirea najavila je prilično drastične mjere štednje. Bolesnici s indeksom tjelesne mase BMI iznad 30 i pušači će morati duže čekati na operacija kuka i koljena. Ova mjera bi se mogla proširiti i na ostale državne bolnice koje muku muče s pokrivanjem troškova liječenja osiguranika.

Raniji termin za one koji uspiju skinuti kilograme…

U praksi, to će izgledati ovako: pacijenti s indeksom tjelesne mase BMI 30 ili više, neće se naručivati za operacije koje ne predstavljaju ugrozu za život sljedećih godinu dana. Primjerice, bolesnik/ica visine 180 cm će morati pričekati na operaciju ako teži više od 97 kg. Uspije li „skinuti“ 10 posto težine, u navedenom slučaju gotovo 10 kg, može se nadati ranijem prijemu u bolnicu. Ako pretila osoba u godinu dana ne poradi na svojim kilogramima, nije poznato hoće li se tada obaviti operativni zahvat, ili će se odgoditi na daljnjih godinu dana.

prestanak-pusenja

… i one koji nisu “zapalili” 8 tjedana

Pušačima koji odbiju prestanak pušenja, lista čekanja će se produžiti za šest mjeseci. Dokažu li da su u međuvremenu apstinirali od pušenja tijekom osam tjedana, mogu se nadati ranijem terminu.

Sve ove mjere ne vrijede za pacijente s rakom, ili one koji su životno ugroženi iz nekog drugog razloga.

Dobrobit za pacijente, sustav zdravstvenog osiguranja i porezne obveznike

„Glavnina operacija predstavlja mnogo veće rizike za pretile osobe koji puše“ rekao je glasnogovornik NHS-a. „Pojedine bolnice su u pravu kada podržavaju svoje pacijente u gubitku tjelesne težine i odricanju od pušenja prije operacije kuka ili koljena. Smanjivanjem pretilosti i prestankom pušenja će profitirati bolesnici, a NHS i porezni obveznici će uštedjeti milijune funti.“

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  
Nil Smoke Magneti
Nil Smoke Magneti

Prestanite pušiti ODMAH uz 50% popusta!

498 kn    249 kn

Absonutrix Anti-Smoking Flasteri
Absonutrix Anti-Smoking Flasteri

Biljni ekstrakti za pomoć u prestanku pušenja.

350 kn    199 kn

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Saznajte više o - mršavljenje (161) - prestanak pušenja (10) - pretilost (35) - pušenje (22)

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju: