Prirodne boje za kosu – kako ih koristiti

kosa

Prirodne boje poželjne su jer ne škode zdravlju niti oštećuju kosu prilikom bojenja. Najpoznatije biljne boje za kosu su kana, indigo prah ili senna (prozirna kana). Ne sadrže amonijak, hidrogen peroksid niti druge štetne kemikalije već uz željenu boju pružaju kosi čvrstoću, volumen i zdrav sjaj. Iako je bojenje kose prirodnim bojama nešto kompliciranije, isplati se isprobati zbog dobrobiti vaše kose.

Osim što prirodne biljne boje mijenjaju boju vaše kose, one pomažu riješiti i mnoge probleme vlasišta koji mogu nastati kao alergijska reakcija na komercijalne boje za kosu. Uz već dobro poznatu kanu, određena boja kose može se postići i biljkama s našeg područja poput kamilice, kadulje ili hibiskusa. Za isticanje tamne boje kose i prekrivanje sijedih možete koristiti i kavu.

Kana

Kana (henna) je u potpunosti prirodna biljna boja za kosu i glavni saveznik u njezi kose Indijki, a nastaje mljevenjem osušenih listova i stabljike istoimene biljke. U čistom obliku daje kosi crvenu boju i crveni odsjaj, a miješanjem s indigo prahom može se dobiti tamno smeđa ili crna boja.

Ova biljna boja štiti kosu jer prilikom bojenja obavija vlasi kose i daje vlasima zaštitni film, štiteći je tako i od UV zračenja ljeti. Uz bojenje, kana pomaže ukloniti perut, spriječiti opadanje kose, ojačati korijen i prekriti sijede.

Za bojenje kratke kose, dovoljna količina kane je 100 g, a za bojenje duge kose 200-300 g, ovisno o željenom učinku i boji.

Prilikom kupovine kane, bitno je pripaziti na sastojke koji su napisani na poleđini pakiranja. Često se na policama trgovačkih centara pojavljuju pakiranja kane koja tvrde da će kosu obojiti u plavu ili smeđu boju, no to nije moguće. Jedinu boju koju će kana dati vašoj kosi bit će crvena ili narančasta.

Kada kupujete čistu kanu, ona treba sadržavati samo jedan sastojak, a to je prah kane (lat. Lawsonia inermis).

kana-prah

Korištenje

  1. Kanu koristimo tako da čisti prah pomiješamo sa zakiseljenom vodom, primjerice limunadom, u plastičnoj ili keramičkoj posudici. Kiselina će pomoći razviti crvenu boju iz inače zelenog praha biljke, a mješavini možete dodati i crnog vina za intenzivniju crvenu. Kanu ne miješajte s vrućom vodom jer ćete dobiti žućkasto narančastu boju.
  2. Kako biste spriječili pomalo neugodan miris sijena, koji je karakterističan za kanu, u smjesu možete dodati eterično ulje po izboru.
  3. Nakon što ste smjesu dobro izmiješali do gustoće jogurta, prekrijte posudu aluminijskom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 6 do 8 sati. Što se boja duže razvija u kiselom okruženju, to će boja vaše kose biti intenzivnija.
  4. Nakon što kana odstoji, nanesite je u razdjeljcima, počevši odostraga. Smjesu utrljajte do tjemena i kada ste gotovi sve ponovno dobro izmasirajte kako biste povezali i pokrili cijelu kosu. Kosu skupite, omotajte plastičnom folijom koja će zadržati toplinu i spriječiti da kana oksidira, odnosno prebrzo se osuši.
  5. Kanu je preporučljivo ostaviti na kosi nekoliko sati. Minimalno dva, a najbolje 4-6 sati. Idealno bi bilo pripremiti kanu tijekom dana i nanijeti je pred spavanje pa ujutro oprati s kose. Imajte na umu da će pranje kose biti nešto zahtjevnije te da će kosa zadržati blagi miris kane sljedećih nekoliko dana.
  6. Uz kanu nikako nemojte koristiti metalni pribor jer može doći do reakcije kane s metalom.

Važno

Iako je izuzetno korisna za kosu, kana ima i neke mane. Prije svega, važno je imati na umu da će kosa obojena kanom još dugo vremena zadržati crveni odsjaj te ako često mijenjate boju kose, kana nije preporučljiva za vas.

Također, mnogi frizerski saloni odbijaju bojati kosu komercijalnim bojama nakon korištenja kane jer postoji mogućnost da boja kosa poprimi zelenu boju.

Boju kose nakon kane teško je posvijetliti. Ukoliko planirate ići u plavo, morat ćete pustiti kosu da izraste.

Zbog svog vezanja na kosu, kana također može u određenoj mjeri izravnati kovrčavu ili tanku kosu.

Indigo boja

Indigo prah daje plavu (indigo) boju. Pomiješan s kanom, dat će vašoj kosi različite nijanse smeđe boje, ovisno o omjeru indigo praha i praha kane. Kombinacija kane i indigo praha popularna je zbog toga što uklanja elektricitet, zaglađuje vrhove, smiruje neposlušne kovrče i čini kosu podatnijom.

Ovisno o boji koju želite postići te boji vaše kose sada, kanu i indigo možete miješati na 10-ak načina. Ukoliko kupujete kanu i indigo putem web trgovina, raspitajte se putem e-maila o preporučenim omjerima i čistoći praha. Prilikom kupovine u specijaliziranim trgovinama upitajte osoblje, a ukoliko želite isprobati sami, dobro se informirajte putem interneta kako biste bili sigurni koju boju možete očekivati.

Postupak pripreme i nanošenja mješavine kane i indiga isti je kao i kod nanošenja čiste kane, jedina razlika bit će u omjerima praha kane ili indiga.

Bezbojna kana

Bezbojna kana ili senna koristi se u svrhu regeneriranja kose, ali i za posvjetljivanje čiste kane kako biste dobili svijetlo smeđu, svijetlo narančastu ili čak ružičasto plavu (strawberry blond) nijansu. U kombinaciji s indigo prahom postiže se smeđa ili crna nijansa, a primjenom same bezbojne kane na sijedoj ili plavoj kosi dobivaju se zlatni tonovi.

Latinski naziv bezbojne kane je Cassia obovata, a služi za njegu neposlušne i beživotne kose. Pomaže ojačati kosu, učiniti je podatnijom i pružiti joj izgubljeni sjaj. Ova biljka također se preporučuje za njegu suhog vlasišta, masne kose i vlasišta koje svrbi.

Ne preporučuje se nanositi bezbojnu kanu na svježe obojenu kosu već je potrebno pričekati 2 do 3 tjedna.

Bezbojnu kanu pomiješajte s mlakom vodom ili limunadom, a možete dodati meda ili maslinovog ulja za optimalnu njegu i regeneraciju kose. Smjesu nanesite na kosu i ostavite da djeluje minimalno 1, a najbolje 3 sata. Kada ste zadovoljni vremenom, isperite kanu i operite kosu kako biste i inače.

prirodna-boja

Druge biljke za bojenje kose

  • Hibiskus za crvenu boju – cvjetove hibiskusa, količinu jedne šake, kuhajte u dvije šalice vode 10 minuta. Čaj procijedite, a kada se ohladi opranu kosu prelijte 10-ak puta. Višak čaja iscijedite i ostavite da stoji na kosi sat vremena pa isperite kosu običnom vodom i osušite.
  • Kamilica za posvjetljivanje – odlična za plavu kosu. 5 čajnih žlica kamilice kuhajte u 2 dcl vode, gotov čaj procijedite i ohladite. Opranu kosu prelijte s čajem i dobro ga utrljajte u kosu, a zatim lagano iscijedite višak čaja. Na kosu stavite plastičnu vrećicu kako bi toplina s tjemena dodatno djelovala i zamotajte sve u ručnik. Nakon 30 minuta isperite kosu običnom vodom i osušite.
  • Cikla za crveno-ljubičaste tonove – iscijedite sok iz cikle, a kožu oko ruba kose namažite kremom kako vam ne bi ostale mrlje od boje. Utrljajte sok u kosu i na glavu stavite plastičnu vrećicu ili kapu za tuširanje, kosu zagrijte fenom i omotajte ručnikom pa ostavite tako otprilike sat vremena. Nakon toga kosu operite i osušite.
  • Korijen rabarbare za plavu kosu – odličan za prirodno svijetlosmeđu kosu jer će posvijetliti kosu do medene nijanse. 4 žlice korijena rabarbare prelijte s 3 šalice vode i kuhajte 20-ak minuta. Opranu kosu prelijte ovom tekućinom, pustite da odstoji par minuta i isperite običnom vodom. Ukoliko možete kosu osušite na suncu koje će pojačati učinak.
  • Kadulja za smeđe tonove – idealna za one koji žele potamniti boju kose. Šaku kadulje kuhajte u jednoj litri vode 30-ak minuta. Što duže kuhate čaj, to ćete više moći potamniti kosu. Ohlađeni čaj prelijte preko oprane kose 10-ak puta i pustite da odstoji 15-ak minuta. Kosu zatim isperite i osušite. Ponavljajte jednom tjedno do željene nijanse i nakon toga održavajte boju ponavljajući tretman jednom mjesečno.
  • Kava za tamne boje – odlična i za prekrivanje sijedih. Skuhajte 3 litre jake kave i prelijte preko kose 15-ak puta, ocijedite i ostavite da odstoji još 20 minuta. Nakon pranja, kosa će biti vidno sjajnija.

Kanu, indigo prah i bezbojnu kanu možete kupiti u specijaliziranim trgovinama prirodne prehrane, a biljke za čaj najbolje kvalitete, u biljnim ljekarnama.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: content, prirodne boje za kosu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu