Kako spasiti natučeni nokat?

Nerijetko uslijed žurbe ili neopreznosti prstima kao rubnim i izloženim dijelovima tijela znamo priuštiti bolne udarce. Takve traume mogu dovesti do podlijevanja krvi ispod nokta zbog čega se stvara hematom.

Hematom (podljev krvi) je u početku tamno crvene boje i jasno je vidljiv ispod nokta, a prst je bolan. Postepeno će hematom pocrniti i s vremenom izrasti zajedno s noktom.

Noktima na rukama potrebno je otprilike dva mjeseca kako bi kompletno izrasli, a noktima na prstima stopala oko četiri mjeseca. Ukoliko je ozljeda zahvatila i dio korijena nokta, moguće je da estetska promjena na njemu ostane trajno.

U slučaju teže ozljede, potreban je tretman kod liječnika koji uključuje oslobađanje odnosno puštanje krvi koja je ostala ispod nokta. To se radi kako se nokat ne bi odvojio od prsta i otpao.

Natučeni nokat
Foto: Photo Secrets

Liječnik će pažljivo probiti nokat stvarajući malu rupu kroz koju krv može izaći.

Nokat će vjerojatno ostati taman i nakon tretmana, ali će ta diskoloracija (promjena boje) prirodno izrasti s noktom. Kako bi se spriječila moguća infekcija, potrebno je sterilizirati prst prije i nakon tretmana, te ozlijeđeni prst omotati čistim zavojem, a kako bi se spriječilo oticanje i bol, možemo na zavoj stavljati hladne obloge i držati prst u povišenom položaju u odnosu na tijelo.

Ako ovaj tretman ne pomogne, liječnik može ocijeniti da je potrebno odstraniti cijeli nokat kako bi na njegovom mjestu mogao izrasti novi, zdravi nokat.

Kod lakših ozljeda, koje ne zahtijevaju liječničku intervenciju također vrijedi pravilo da je nokat potrebno odmah sterilizirati, te ozlijeđeni prst omotati čistim zavojem. Na zavoj stavljamo hladne obloge i prst držimo u povišenom položaju u odnosu na tijelo.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.62 / 5   34

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu