Stručno odobrava

,

Ortopedski ulošci za stopala – kako nam mogu pomoći?

ulosci za stopala

Stopala su oslonac tijela pri svakom koraku, nose težinu čitavog tijela i omogućuju kretanje (stajanje i hodanje).

Gornja površina stopala je zapravo poleđina (dorsum pedis), a donja je taban (planta pedis). Kostur ovog dijela čine kosti stopala, grana stopala (metatarsus) i članci prstiju.

Stopalo je lagano udubljeno, tako da ima 2 svoda, uzdužni i poprečni, koji se postupno oblikuju.

Na podlogu se oslanjamo na 3 točke, a to su:

  • donji prošireni dio petne kosti,
  • baza 1. metatarzalne kosti,
  • baza 5. metatarzalne kosti.

Između njih postoje tri luka (unutrašnji i vanjski uzdužni te prednji poprečni), koji podržavaju tetive i mišići, a bitni su za normalnu funkciju stopala.

Zdravo stopalo ima pravilan luk (svod) koji se stvara kada mišići i tetive stopala i potkoljenice podižu središte tabana prema gore. Ako su mišići slabi, oni ne mogu zadržati stopalo u pravilnom luku te ono pada formirajući ono što znamo kao „spušteno stopalo“.

Kako se svodovi i lukovi stopala često spuštaju zbog opterećenja, tako nastaju statički izazvane deformacije:

  • spušteno stopalo (pes planus),
  • spušten i proširen prednji dio stopala (pes transversoplanus), što je često praćeno deformiranim nožnim palcem (hallux valgus).

Te deformacije su često posljedica neadekvatne obuće, što s vremenom izaziva bol u stopalima, a moguće su i otekline (edemi) oko zgloba gležnja.

U suvremeno doba sve su češći problemi sa stopalima i zbog smanjenog kretanja ili tvrdih površina po kojima se krećemo. Problemi sa stopalima posebno su česti kod sportaša i ljudi u starijoj životnoj dobi, no javljaju se u svim dobnim skupinama. Poteškoće češće nastaju kod žena upravo zbog nošenja uske obuće.

Problem spuštenih stopala utječe na čitavo tijelo, na zglobove koljena, kukova, zdjelicu i kralježnicu te može izazvati deformacije koje uzrokuju križobolju i glavobolju.

Zato je vrlo važno postaviti stopalo u pravilan položaj i omogućiti cijelom tijelu pravilno držanje. Kako bi se to osiguralo i kako bi se spriječile daljnje deformacije, potrebno je provoditi posebne terapijske vježbe za stopala, a brz i nužan način ispravljanja držanja tijela i smanjivanja pritiska na stopala su ortopedski ulošci.

Kako nam ortopedski ulošci mogu pomoći?

Kao i ortopedske cipele, tako se individualno izrađuju i ortopedski ulošci kako za mlađu populaciju, tako i za odrasle kojima su ulošci potrebni.

Koriste se samostalno ili uz druge mjere liječenja, odnosno fizikalnu terapiju ili operativno liječenje.

Ortopedski ulošci preporučeni su onima sa spuštenim stopalima, kao preventiva sportašima ili osobama koje dugo stoje (rasteretni ulošci), ali se primjenjuju i u liječenju raznih deformacija stopala, tegoba (petni trn, metatarzalgija) i ozljeda Ahilove tetive.

Posebno izrađeni kvalitetni uložak ublažit će udarce i vibracije na stopala, rasteretiti ligamente, mišiće i tetive koji su izloženi naporu, dugom stajanju, aktivnom kretanju i atletskim aktivnostima.

Funkcija kvalitetnog ortopedskog (korektivnog) uloška je višestruka:

  • podržavanje svodova stopala,
  • sprečavanje grčeva u mišićima stopala,
  • održavanje kvalitetne cirkulacije,
  • smanjivanje boli u stopalima, potkoljenicama, koljenima, kukovima i križima,
  • poboljšanje biomehanike stajanja i hodanja,
  • sprečavanje ili korekcija “X” ili “O” nogu,
  • bolja amortizacija tijela pri hodu.

Korištenjem uložaka postiže se fiziološki neutralan položaj stopala kojim se ono postavlja u adekvatan položaj za ravnomjernu podjelu pritiska.

Izrada ortopedskih uložaka

Ortopedski ulošci rade se individualno, po mjeri, od različitih materijala. Najpoznatiji su klasični tanki ulošci od kože i polietilena koji se proizvode za cijelo stopalo, ili samo za dijelove stopala (s umetkom za petu). Korisni su većini umjereno aktivnih ljudi, dugotrajni su i nije ih teško održavati.

Prilikom izrade koriste se visokokvalitetni materijali koju su prilagođeni korištenju u dodiru s kožom.

Meki ulošci proizvode se od spužvastih ili polietilenskih materijala. Potrebno je voditi računa o ortopedskim zahtjevima koje postavlja oblik i problem stopala, a preporučuju se osobama koje pate od reume, određenih upalnih procesa na stopalima te kod spuštenog stopala.

Za oboljele od dijabetesa izrađuju se posebni ulošci koji se sastoje od nekoliko slojeva različite tvrdoće (izuzetno su mekani), a preporučljivo je izraditi i ortopedske cipele po mjeri.

Kvalitetni ulošci izrazito su važni i sportašima kako bi se rasteretio pritisak na stopala i ublažili udarci te smanjila opasnost od ozljeda. Deblji ulošci potrebni su sportašima koji se bave skijanjem, planinarenjem i trčanjem, a niži, tanji ulošci preporučuju se za dvoranske sportove i bicikliranje.

Također, o debljini ili visini uloška ovisi i obuća koju nosite (visoka ili niska obuća).

Prilikom kupnje uložaka za stopala važno je obratiti pozornost na materijal od kojeg su izrađeni kako ne bi iritirali kožu stopala.

Otisak stopala koji se koristi za izradu individualnih ortopedskih uložaka uzima se u pjeni koja nam daje 3D prikaz stopala te je otisak mekog tkiva točniji nego kod ostalih metoda uzimanja otiska. Na otisku i tijekom uzimanja otiska se može vidjeti način gaženja i hoda, a time se određuju i potrebni jastučići koji se izrađuju na ortopedskom ulošku.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu