Stručno odobrava

,

Miogeloze (mliječna kiselina u mišićima) – uzrok, simptomi, liječenje

migeloze-mlijecna-kiselina-misici

Nakupine mliječne kiseline u mišiću ili neposredno oko njega nazivaju se miogeloze. Nastaju zbog nemogućnosti limfne i krvne cirkulacije da prenesu mliječnu kiselinu iz mišića u jetru na daljnju preradu.

Razlikujemo dvije vrste miogeloze: okrugle i duguljaste.

Posljedica nakupine mliječne kiseline u mišićima su bolne kvržice, čija se bol osjeća u fazi mirovanja i kretanja te su izrazito bolne na dodir.

One nastaju isključivo u predjelu ramena, vrata i međulopatičnog područja.

Miogeloze su zapravo jedna od najčešćih oblika fibrozitisa – sindrom ili skupina simptoma (bol, ukrućenost i osjetljivost na dodir) u strukturama vezivnog tkiva koje objektivno izgledaju “normalno”.

Nepravilno držanje, postojeći deformiteti kralježnice i kontinuirano preopterećenje određene grupe mišića, uz stalnu psihičku napetost, mogu pridonijeti ponavljanju bolnog sindroma.

Uzrok nastajanja miogeloze

Mišićni sustav vrata, stražnjeg dijela ramena i lopatica specifičan je. Dok se drugi mišići na tijelu tijekom stajanja ili sjedenja “odmaraju”, sustav gornjeg dijela leđa stalno je “napet” (u kontrakciji) jer mu je cilj držati glavu i ramena stabilnim pri sjedenju i radu za stolom ili računalom, kao i kod svih ostalih fizičkih aktivnosti.

Premda se ne zna točan uzrok miogeloza, najčešće se ovaj problem javlja kod osoba s kroničnom boli gdje su vidljive promjene u mišićima koje izazivaju bol.

Studije su pokazale da prilikom operativnog zahvata na ljudima koji dokazano imaju miogeloze ne postoje nikakve promjene osim anatomskih neravnina u području leđa. Osim u iznimnim situacijama, osjećaj da bolne kvržice preskaču prilikom masaže bolnog mjesta uzrokovan je samim pokretom masaže, a ne deformacijom.

Smatra se da je uzrok nastanka miogeloze:

  • povišeni mišićni tonus,
  • preopterećenje mišića.

Još jedan od uzroka je i smanjena fizička aktivnost – ljudi previše vremena provode u zatvorenom prostoru ispred računala (najčešće u vrlo nepravilnim položajima), što dovodi do biomehaničkih promjena na mišićima kralježnice. Mišići sve to “pamte” i tijekom bilo koje fizičke aktivnosti, kao nusproizvod, stvaraju mliječnu kiselinu (acidum lacticum).

Ako je dugotrajno sjedenje i stajanje povezano i s manjkom fizičke aktivnosti, tada tijelo skraćuje mišiće i tetive, smanjujući tako ukupni utrošak energije pri tim aktivnostima. To onda uzrokuje veće sile koje pri istim pokretima vrata i ramena djeluju na hvatišta mišića za kost ili na prijelaz mišića u tetivu, što su i najosjetljivije točke u lokomotornom sustavu. 

Tijekom vremena, razvija se kronično bolno stanje na tim osjetljivim mjestima.

Nagomilana mliječna kiselina u mišićima nadražuje živčane završetke i zbog toga se tada pojavljuje bolan osjećaj u mišićima.

Miogeloza – simptomi

Simptomi miogeloze su sljedeći:

  • okrugle ili duguljaste bolne kvržice u mišićima,
  • bolovi u mišićima.

Postoje dvije vrste miogeloza: tanke-duguljaste i okrugle.

Mliječna kiselina u mišićima (miogeloza) – liječenje

miogeloze

Prije samog liječenja potrebno je ustanoviti stanje koštano-mišićnog sustava ramena i vrata te uočiti eventualno prisutnu mišićnu slabost, kao i skraćenja pojedinih ili svih mišićnih skupina.

Ovo stanje treba liječiti prije svega adekvatnim kineziterapijskim programom – vježbama, a masažu, kiropraktiku i cijeli niz drugih fizioterapijskih postupaka treba upotrebljavati kao pomoć u smanjivanju simptoma, a nikako ih prezentirati kao apsolutnu i dovoljnu terapiju, koja to u stvari nije.

Ostale opcije za liječenje su:

  • bolja ergonomija (prilagodba radnog mjesta),
  • promjena životnog stila – prehrane,
  • smanjenje psihičkog stresa,
  • akupunktura i akupresura,
  • meditacija,
  • vježbe opuštanja.

Tijekom masaže, kada terapeut tretira bolne točke određenom tehnikom i intenzitetom, dolazi do kemijskog procesa otpuštanja toksina iz čvorića ili nakupina, što onda kiseli okolno tkivo u koje se prelijevaju. Osoba to osjeća kao žarenje i bol.

Prevencija nastajanja miogeloze

Vježbe istezanja pozitivno utječu na smanjenje i prevenciju nastanka mliječne kiseline u mišićima. Uz to, potrebno je promijeniti i način prehrane jer konzumiranje mesa, šećera i mliječnih proizvoda “zakiseljava” tijelo.

Preporučuje se konzumiranje zdrave prehrane koja obuhvaća veće količine svježeg lisnatog povrća, voća i dovoljan unos vode.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.85 / 5   34

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: miogeloze, mliječna kiselina, miogeloza, mliječna kiselina u mišićima, Miogeloza slike, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu