Mršavite s jogom – pametno i prirodno

Joga i mršavljenje

Drevni jogiji s obronaka Himalaja, kažu predanja, mogli su mjesecima, čak i godinama, biti bez ikakve klasične prehrane. Omogućavala im je to vježba posebnog položaja jezika (Khechari Mudra) pomoću koje su živjeli samo od nektara što im ga je proizvodila jedna od čakri u tijelu (Bindu Chakra).

Fakir Haridas preživio je 1935. godine živ zakopan 40 dana (nravno, bez hrane i vode), a neki zapisi spominju izvjesnu Indijku (Sati Mata) koja navodno 55 godina ništa nije jela.

Vjerovali ili ne svemu navedenome, mogli bismo ipak zaključiti: Lako je jogijima gladovati i govoriti o mršavljenju! Kako da problem suviška težine riješi prosječni stanovnik ovog našeg podneblja?

zdravo-mrsavljenje

Pa što onda učiniti?

Znanost tvrdi, a s time se moramo složiti da nema skidanja težine bez redovite tjelesne aktivnosti i bez bitne promjene navika prehrane. Joga nudi gotovo savršene modele i jednog i drugog. Gurui su mišljenja da bi se najidealnija kombinacija mogla izraziti formulom: vježbe + prehrana + meditacija. Uspjeh je zagarantiran, mada ne preko noći.

Jer, joga ne djeluje kao neko čudotvorno sredstvo preko noći, nego zdravo i prirodno – kao način života.

Inače, u teoriji i praksi joge pojmovi “dijete” ili “skidanja težine” kao takvi ne postoje i u literaturi nisu posebno obrađeni. Postoji samo učenje o pravilnoj prehrani i zdravom životu; ostalo, kažu drevni jogiji, dolazi samo po sebi. 

Asane – jednostavne vježbe čudesnih učinaka

Jogijske vježbe (asane) katkad mogu djelovati nevjerojatno brzo (recimo, gubitkom 1-3 kg mjesečno ukoliko se kombiniraju s pravilnom prehranom i meditacijom) no potrebno ih je izvoditi svakodnevno, ili barem 5 puta tjedno.

Dnevna doza vježbanja ne bi smjela biti kraća od 45 minuta, niti duža od 75 minuta. Kad se postavlja pitanje “najidealnijih asana” za regulaciju težine, mogli bismo izdvojiti prije svega asane koje djeluju na štitnjaču (pa preko nje, po učenju jogija, na kompletan metabolizam) no većina iskusnih voditelja se slaže da se najbolji rezultati postižu kombinacijom većeg broja asana, uz udovoljavanje brojnim drugim zakonitostima jogijskog života.

Znanstvenici koji su izučavali djelovanje vježbi na tijelo općenito, a posebno na mršavljenje, kažu da zapravo nema nikakve posebne tajne, medicinski i fiziološki sve je vrlo jasno objašnjivo: vježbe joge aktiviraju kompletnu muskulaturu, poboljšavaju kondiciju, osvježavaju organizam i potiču cirkulaciju u čitavom tijelu djelujući na tom planu kao i svaka rekreacija, samo što mišićna aktivnost nije toliko intenzivna pa ne dolazi do umora, nakupljanja laktata, opterećenja srca, zglobova, kralješnice itd, te je joga upravo zbog toga idealna tjelovježba za starije osobe, rekonvalescente, srčane bolesnike, visokotlakaše, invalide i sl. 

trikonasana

Asane, nadalje, izrazito učinkovito djeluju na probavni sustav, točnije na pospješenje probave i pravilne razgradnje masnoća, bolju eliminaciju otpadnih tvari iz organizma (koje su često uzrok osjećaja tuposti, bezvoljnosti i nepokretnosti).

Ono što je najzanimljivije (mada, nažalost, znanstveno i najmanje objašnjeno) je činjenica da asane same po sebi dovode do promjena u našoj svijesti, katkada potpuno neobjašnjivih, ali očiglednih, primjerice: smanjenja potrebe za alkoholom, masnim i teškim jelima, za preobilnim obrocima, slatkišima i mesom… a s druge strane organizam počinje sve izrazitije “zahtijevati” laganu hranu, voće, povrće, čistu vodu umjesto alkoholnih i gaziranih pića itd.

Glede ove promjene u našoj svijesti (umu) jogiji će reći kako asane izravno djeluju na rad endokrinih žlijezda (posebno na štitnjaču) a to ima za posljedicu uravnoteženje i poboljšano funkcioniranja niza metaboličkih procesa, na razgradnju hrane, potrebu za jelom i niz drugih faktora koji izravno ili neizravno sudjeluju u reguliranju težine.

Prehranu prilagodite sebi

Indijska ajurvedska medicina odavno već postavila niz temeljnih pravila zdrave prehrane. U našem svakodnevnom životu, međutim, nije nužno slijediti stroge ajurvedske principe.

Katkada je to i potpuno nemoguće zbog niza okolnosti (izbor namirnica, običaji, dnevni raspored aktivnosti i sl.) a katkada iz posve subjektivnih psiholoških razloga. U svakom slučaju, bitno je napomenuti da nije nužno strogo se pridržavati ajurvedskih pravila prehrane kako bismo, uz jogu, efikasno regulirali tjelesnu težinu.

Dovoljno je slijediti upute i principe bilo kojeg stručno sačinjenog sustava zdrave i pravilne prehrane (pazite, ne “dijetalne”, nego zdrave i lagane!). 

Zdrava prehrana

Naime, učenje Zapada o dijetama i prehrani uvijek postavlja generalna, opća pravila “što jesti, a što ne jesti”. I ta pravila morala bi važiti za sve tipove ljudi i njihovih osobnosti, morfološke i psihosomatske strukture.

Treba, međutim, naglasiti jednu od bitnih postavki ajurvedske medicine, koju bi valjalo poštovati ili u najmanju ruku o njoj voditi računa. Nasuprot tome, recimo, ajurvedski liječnik će uvijek reći otprilike ovo: “Kada dva čovjeka ustanu od stola za kojim su obojica pojeli identičan obrok, moguće je da se osjećaju posve različito; jedan okrijepljen i pun energije, a drugi pospan i trom.”

U tom smislu, jedno od temeljnih pravila ajurvedske medicine zahtijeva da svatko prehranu prilagodi sebi i svom tipu osobnosti. Upravo iz razloga što to ne činimo, često upadamo u zamke razočaranja nad ishodom kojekakvih “super-dijeta” koje smo preuzeli ili prepisali od naših prijatelja i prijateljica. Njima su odgovarale, ali nama ne… upravo zbog toga što naš organizam pripada nekom posve drugom tipu čiji metabolizam zahtijeva i posve drukčiji pristup reduciranju prehrane i eliminiranja suviška težine.

mrsavljenje bez vecere

Za kraj, spomenimo još nešto, bez namjere da vas razočaramo: katkada niti najbolje odabrane vježbe, niti savršeno prilagođavanje izbora namirnica svome tipu osobnosti – neće dati rezultate. Zašto? Odgovor leži u uzroku debljine. Ukoliko je uzrok duboke psihološke prirode ili vrlo stresan način života, sve vježbe i dijete dat će slabe ili nikakve rezultate.

U takvim slučajevima rješenje je u promjenama navika života, odnosa prema samome sebi, prilikama i okolnostima koje nas okružuju, ljudima i situacijama. Rješenje je i u traženju unutrašnjeg mira duboko u sebi. Kako?

To je već posve druga tema o kojoj ćemo jednom drugom prilikom…

Medical Yoga Centar poklanja svim čitateljima Kreni zdravo portala 100 kn popusta na prvu članarinu!

Sve što morate napraviti je prilikom automatskog upisa na web stranici („prijava za probni sat), pod stavkom „Da li Vas je preporučio neki član? (Upišite ime)“, upisati KRENIZDRAVO.COM. Umjesto 200 kn, Vaša prva članarina iznosit će 100 kn. Prijavite se za besplatni probni sat ovdje.

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Mršavite s jogom – pametno i prirodno

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.