Kako pronaći motivaciju za vježbanje?

motivacija vjezbanje
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Tjelesna aktivnost iako je potrebna, često je mnogima zadnja na pameti. Želja za vježbanjem se uglavnom javlja početkom godine ili ljeta, no obično su takva “obećanja samima sebi” neuspješna. Takve osobe uglavnom imaju želju za vježbanjem isključivo zbog boljeg izgleda, a samo to nije dovoljno da bi se pridržavali trening rutine, koju smo si odredili.

Vježbanje ne bi trebao biti vaš kratkoročan cilj. Upravo je to jedna od najčešćih grešaka, koju mnogi rade u želji za boljim izgledom. Vježbanje i zdrava prehrana dakle nisu neka kratkoročna dijeta, već stil života.

Vježbanjem ne djelujete samo na izgled. Uz tjelesnu aktivnost dolaze i druge pogodnosti. Imat ćete više energije, biti manje boležljivi, a dugoročno možete prevenirati od raznih teških bolesti.

Iako vrlo privlačno, saznanje da ćemo biti zdraviji i bolje izgledati ne mora nas uvijek motivirati. Dapače, ne mora nas uopće motivirati. No, u tom slučaju potrebno je motivaciju pronaći negdje drugdje u sebi.

Baš kao što tjelovježba djeluje na našu psihu, naša psiha djeluje i na našu vježbu, a u nastavku saznajte kako sami sebe možete iskoristiti za motivaciju.

Borite se protiv svoje loše strane

Mnogi ne vole pokazivati svoje slabosti, pa čak nekada ne vole ni priznati da ih imaju. Odlična motivacija može biti da na sebe gledate kao na dvije osobe i krenete u borbu protiv one lošije, koja vam ujutro govori da vam se neda otići u teretanu ili vam govori da pojedete komadić čokolade.

Svaki put kada pomislite kako bi mogli početi vježbati, a ta vaša loša strana se počne javljati, zamislite da se borite protiv nje i u tom slučaju nikako ne smijete biti slabiji.

Zamislite samo da vas netko s ogromnom snagom baca na pod, a vi ipak uspijevate opet ustati.

Ne samo da ćete ovako vježbati vaše tijelo, nego i vaš karakter, koji će s vremenom sigurno ojačati. Isto tako, nakon treninga ćete osjećati pobjedu, a tko ne voli pobjeđivati?

Motivacija

Pronađite drugi naziv za promašaj

Svi smo mi nekad počinjali i počinjali i počinjali vježbati i nakon nekih bezbroj puta smo uspjeli prihvatiti vježbanje kao našu dnevnu rutinu.

Zaista, rijetki su oni kojima to uspije od prve.

Ako ste “pali” jednom ili nekoliko puta, nemojte biti prestrogi prema sebi. To nikako nije motivirajuće.

Ako na taj pad gledate kao na veliki promašaj, vjerojatno ćete odustati od vježbanja i nećete više pokušavati. Ako taj pad shvatite kao događaj iz kojeg ćete izvući neku lekciju, velika je vjerojatnost da ćete se vratiti na pravi put i opet pokušati. Samo to što ste se uspjeli vratiti na pravi put, biti će motivirajuće.

Pronađite ljutnju u sebi

Sigurno ste barem jednom čuli da netko voli slušati “agresivnu” glazbu za vrijeme vježbanja.

Ljutnja, ako ju možete kontrolirati, može biti od velike pomoći prilikom vježbanja. Prisjetite se nekih loših trenutaka u životu, a zatim ih preokrenite u svoju korist.

Ti loši trenuci su vas u jednom trenutku učinili boljom osobom i iz njih ste izvukli važne lekcije, pa zašto ih onda ne iskoristiti? Razmislite samo koliko vam je trebalo da se podignete na noge i kroz koje frustracije ste sve prolazili. Tu frustraciju zatim iskoristite kod vježbanja.

Ova ljutnja prestaje onda kada završite svoj trening, a nakon toga nastupa čisto zadovoljstvo.

Možda će i proći dosta vremena prije nego stvarno prihvatite vježbanje kao stil života, no i to je uredu. Sve dok i dalje pokušavate.

Sigurno ćete ubrzo osjetiti zadovoljstvo vježbanja i zdravog načina života. Bolje ćete izgledati i biti zdraviji, a onda ćete dobivenim moći motivirati i druge.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - motivacija - mršavljenje - vježbanje

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kako se motivirati za trening, kako naci vremena za vjezbanje, kako se motivirati za vježbanje,