Vježbe za čvrsta i zategnuta bedra

Vježbe za bedra

Poznato je da bedreni mišići nemaju toliko veliku snagu kao i ostali mišići u nogama te ih je potrebno dodatno jačati raznim vježbama. Vježbe za bedra kod kuće su vrlo jednostavne i za njih je nužna jedino dobra volja i dobro držanje.

Tijekom izvođenja vježbi nastojte održavati ravninu leđa jer u suprotnom može doći do oštećenja, a sama vježba neće biti kvalitetno odrađena. Nemojte se žuriti kada izvodite vježbe, radite ih sporo i osjetite mišiće, kvaliteta vježbe je bitnija od broja ponavljanja.

Vrlo je bitno napomenuti da se poslije vježbanja posvetite istezanju cijelog tijela kako bi:

  • spriječili ili smanjili mogućnost ozljeda mišića i zglobova,
  • povećali amplitudu pokreta u pojedinim zglobnim sustavima,
  • poboljšali ukupnu motoričku efikasnost,
  • naučili pravilno disati i relaksirati tijelo.

1. Raskoračni polu-čučanj

Prvu vježbu ćemo podijeliti u dva dijela. Prva vježba je baletni pokret vrlo sličan običnom čučnju, no u ovom slučaju će mišići bedara biti aktivniji.

Zauzmite veliki raskoračni stav, stopala okrenite prema van, a onda se lagano spuštajte prema dolje dok ne osjetite zatezanje bedara. U tom položaju ostanite 40 sekundi.

Kada završite prvu vježbu, zauzmite mali raskoračni stav, stopala okrenite prema van i svom snagom zatežite mišiće nogu, no umjesto da to radite kontinuirano 40 sekundi, stišćite lagano mišiće 40 puta.

Vježbe za unutarnju stranu bedra ćete najprije osjetiti po žarećem osjećaju na unutarnjem bedru nakon svakog ponavljanja.

vjezbe-za-bedra1

2. Klizanje

Sljedeća vježba će vam uz jačanje bedrenih mišića omogućiti i dobru kardio aktivnost. Zauzmite raskoračan stav, oslonite se na jednu nogu, a zatim odskočite na drugu. Ponavljajte kontinuirano 40 sekundi.

vjezbe-za-bedra2

3. Kružni udarac

Zauzmite mali raskoračan stav tako da vam jedna noga bude malo ispred druge kao što je to prikazano na prvoj slici. Lagano podignite nogu što više u zrak, a zatim napravite kružni udarac s lijeve na desnu stranu, odnosno prema van. Isto ponovite i s drugom nogom 20 puta.

vjezbe-za-bedra3

4. Krivudanje nogom

Oslonite se na jednu nogu, a drugu lagano savinite i podignite u zrak. Nogu u zraku zatim pomičite lijevo pa desno kontinuirano 20 sekundi. Isto ponovite s drugom nogom.

vjezbe-za-bedra4

5. Vježba s ručnikom

Lezite na pod, a ruke opustite uz tijelo. Između nogu stavite ručnik i lagano ga stisnite dok ne osjetite zatezanje bedara. Zatim podižite donji dio tijela prema gore sve dok ne osjetite zatezanje stražnjice.

Vježba će osim za mišiće bedara biti korisna i za mišiće stražnjice. Ponovite 20 puta. Vježbe za stražnju stranu bedara su uvijek korisne i za mišiće gluteusa.

vjezbe-za-bedra5

Vježbe za jačanje bedrenih mišića su jednako važne kao bilo koje druge, a jačaju važno područje nogu.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vježbe za čvrsta i zategnuta bedra

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.