Vježbe za vratnu kralježnicu

bol-u-kraljeznici
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Jedna od najčešćih bolesti današnjice je svakako bolest vratne kralježnice. Pretežno ju uzrokuje sjedilački način života, bilo da je to na poslu ili kod kuće, a nedovoljno kretanja i loše držanje mogu uvelike pogoršati tegobe u području vratne kralježnice.

Vježbe za vratnu kralježnicu su od velike važnosti jer nam pomažu u očuvanju mišića, a sa samo nekoliko vježbi dnevno možete izbjeći ukočenost vratne kralježnice kao i buduće ozljede iste.

Za vas smo pripremili 9 vježbi za vratnu kralježnicu koje će vam oduzeti svega desetak minuta dnevno. Možete ih primijeniti kod raznih problema vratne kralježnice, ali i preventivno, kako bi poboljšali zdravlje svoje vratne kralježnice.

Sljedeće vježbe za vratnu kralježnicu možete izvoditi kod kuće, pa čak i na radnom mjestu u vrijeme pauze. Svaku od navedenih vježbu ponovite pet puta.

Vježba 1.

Stanite ravno i uspravno, a ruke položite uz tijelo. Glavu lagano pomičite prema naprijed, ostanite u tom položaju pet sekundi, a zatim to isto ponovite samo ovog puta glavu pomičite unazad.

vjezbe-za-vratnu-kraljeznicu-1

Vježba 2.

Zauzmite isti položaj kao i kod prethodne vježbe. Glavu lagano pomičite unatrag, bez savijanja leđa, zadržite taj položaj pet sekundi, a zatim glavu pomaknite unaprijed prema prsima.

vjezbe-za-vratnu-kraljeznicu-2

Vježba 3.

Položaj tijela će biti isti kao i kod prethodnih vježbi. Jednostavno pomičite glavu od jednog ramena prema drugom, a položaj zadržavajte pet sekundi.

vjezbe-za-vratnu-kraljeznicu-3

Vježba 4.

Stanite uspravno i ravno, a jednu ruku podignite prema glavi kao što je to prikazano na prvoj slici. Zatim lagano obuhvatite glavu rukom i pritisnite glavu lagano prema ramenu, a položaj zadržite pet sekundi. Isto ponovite i s drugom rukom prema drugoj strani.

vjezbe-za-vratnu-kraljeznicu5

vjezbe-za-vratnu-kraljeznicu-5

Vježba 5.

Stanite uspravno i ravno, a ruke lagano opustite uz tijelo. Ramena podižite prema gore, odnosno lagano sliježite ramenima, a zatim vratite u prvotni položaj.

vjezbe-za-vratnu-kraljeznicu-4

Vježba 6.

Sljedeća vježba je slična kao i vježba pod brojem četiri, no ovaj put ćete ju izvoditi bez pomicanja ruku. Glavu nagnite prema ramenu, a zatim ju spustite prema dolje kao što je to prikazano na drugoj slici.

Kada vraćate glavu u prvotni položaj, učinite to isto kako ste ju i spustili, odnosno glavu vratite u položaj u kojemu je ona ispružena prema ramenu, a zatim ju ispravite u prirodan položaj.

vjezbe-za-vratnu-kraljeznicu-6

Vježba 7.

Koristeći ruke, nježno pritisnite glavu prema svakom ramenu i zadržite pet sekundi. Isto ponovite pritiskom glave prema prsima.

vjezbe-za-vratnu-kraljeznicu-7

Vježba 8.

Lagano gurajte glavu prema naprijed, a zatim unazad. Dodatno pritisnite glavu rukama kako bi vratnoj kralježnici pružili dodatnu otpornost.

vjezbe-za-vratnu-kraljeznicu-8

vjezbe-za-vratnu-kraljeznicu8

Vježba 9.

Ručnik postavite na potiljak, njegove krajeve primite s rukama, a zatim lagano glavu pomičite prema naprijed i unazad.

vjezbe-za-vratnu-kraljeznicu-9

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.05 / 5   73
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: vježbe za vratnu kralježnicu, vježbe za kralježnicu, vježbe za vratnu kralježnicu i ramena, vjezbe za vratnu kicmu, vratna kralježnica vježbe, vezbe za vratnu kicmu, vjezbe vratne kicme, vježbe za vrat, vratna kralježnica simptomi, vratna kičma,