Garasone kapi za oko i uho- uputstva za upotrebu

ŠTO SU GARASONE KAPI ZA OKO I UHO I ZA ŠTO SE KORISTE

Natrijev betametazonfosfat je glukokortikoid sličan kortizonu namijenjen za smanjivanje otoka, crvenila i svrbeža. Gentamicinsulfat je aminoglikozidni antibiotik namijenjen za sprečavanje ili liječenje infekcije.

Garasone kapi za oko i uho smanjuju otok, crvenilo i svrbež koji se javljaju u određenim bolestima oka, alergijama ili pri sumnji ili dokazanoj bakterijskoj infekciji.

Garasone kapi za oko i uho mogu se koristiti i u liječenju bolesti zvukovoda izazvanih alergijom ili infekcijom.

 

KAKO UZIMATI GARASONE KAPI ZA OKO I UHO

Lijek smijete koristiti samo za liječenje bolesti oka ili uha prema preporuci liječnika. Ako Vam je lijek propisan za liječenje bolesti oka, nemojte ga primjenjivati u uho, a ako je propisan za liječenje bolesti uha, nemojte ga primjenjivati u oko.

Izuzetno je važno da čuvate lijek od moguće kontaminacije mikroorganizmima. Operite ruke prije i poslije korištenja Garasone kapi za oko i uho. Vrh kapaljke za oko ili uho ne smije doći u dodir s okom, uhom i okolnom kožom ili nekom drugom površinom. Između primjene kapi, bočicu uvijek čuvajte čvrsto zatvorenom. Preostalu količinu lijeka ne biste smjeli koristiti za liječenje kasnijih bolesti oka ili uha, a da se prethodno o tome ne posavjetujete s liječnikom.

Primjena u liječenju bolesti oka

Garasone kapi za oko i uho

Liječnik će Vam odrediti dozu i trajanje liječenja.

Primjena kapi za oko i uho

Nagnite glavu prema nazad ili lezite tako da licem gledate prema gore. Kažiprstom povucite donju vjeđu prema dolje, tako da oblikuje mali džep. Kapnite lijek u džep vjeđe i nježno sklopite oko. Nemojte treptati niti trljati oko. Držite oko zatvoreno jednu minutu tako da lijek dođe u dodir s nadraženim dijelovima oka. Obrišite lijek oko oka čistim rupčićem.

Primjena u liječenju bolesti uha

Garasone kapi za oko i uho

Liječnik će Vam odrediti dozu i trajanje liječenja.

Primjena kapi za oko i uho

Prije primjene kapi očistite vanjsko uho. Lezite ili nagnite glavu na stranu, tako da oboljelo uho bude okrenuto prema gore. Ne gurajte kapaljku u uho. Ukapajte propisani broj kapljica u uho. Ostanite u tom položaju nekoliko minuta da bi lijek mogao prodrijeti do dna zvukovoda.

Ako uzmete više Garasone kapi nego što ste trebali

Garasone kapi za oko i uho smiju se primjenjivati samo u preporučenoj dozi. Ako ste koristili ovaj lijek u prevelikoj količini ili duže nego što je propisano, obratite se svom liječniku. Ako slučajno progutate Garasone kapi za oko i uho, potražite liječničku pomoć.

Ako ste zaboravili uzeti Garasone kapi

Ako ste zaboravili primijeniti Garasone kapi za oko i uho kako je propisano, učinite to čim se sjetite te zatim nastavite s primjenom kapi prema ustaljenom rasporedu.

Ako prestanete uzimati Garasone kapi

Liječnik će Vam savjetovati kada da prestanete koristiti Garasone kapi za oko i uho. U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Garasone kapi obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

MOGUĆE NUSPOJAVE

Kao i svi drugi lijekovi Garasone može izazvati nuspojave. Premda se ne moraju pojaviti sve navedene nuspojave, za neke može biti potrebno liječenje.

Sljedeće nuspojave mogu biti povezane s primjenom Garasone kapi za oko i uho: kratkotrajno peckanje neposredno nakon primjene; povišeni očni tlak; glaukom, oštećenje očnog živca; problemi s vidom; stvaranje katarakte; produženo cijeljenje rana; proširenje zjenice; spuštena vjeđa.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

 

DODATNE INFORMACIJE

Što Garasone kapi sadrže?

Jedan ml sterilnih Garasone kapi za oko i uho sadrži 3 mg gentamicina u obliku gentamicinsulfata i 1 mg betametazona u obliku natrijevog betametazonfosfata.

Pomoćne tvari: natrijev dihidrogenfosfat dihidrat, dinatrijev hidrogenfosfat dihidrat, natrijev borat, natrijev citrat dihidrat, natrijev klorid, dinatrijev edetat, benzalkonijev klorid, voda, pročišćena.

Kako Garasone kapi izgledaju i sadržaj pakovanja

Farmaceutski oblik: Kapi za oko i uho

Veličina pakovanja: 5 ml otopine u plastičnoj bočici (od 10 ml) s kapaljkom.

Način i mjesto izdavanja lijeka: Na recept, u ljekarni.

Ovo su skraćene i neslužbene upute, za službenu i potpunu verziju uputa obratite se liječniku ili ljekarniku.

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Garasone kapi za oko i uho- uputstva za upotrebu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.