Mikofenolat kapsule (250 mg) – Uputa o lijeku

Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete uzimati ovaj lijek jer sadrži Vama važne podatke.

 • Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete je trebati ponovno pročitati.
 • Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj je lijek propisan samo Vama. Nemojte ga davati drugima. Može im naškoditi, čak i ako su njihovi znakovi bolesti jednaki Vašima.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Pogledajte dio 4.

Što se nalazi u ovoj uputi:

 1. Što su Mikofenolat kapsule i za što se koriste
 2. Što morate znati prije nego počnete uzimati Mikofenolat kapsule
 3. Kako uzimati Mikofenolat kapsule
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Mikofenolat kapsule
 6. Sadržaj pakiranja i druge informacije

1. Što su Mikofenolat kapsule i za što se koriste

Djelatna tvar u Mikofenolat Genera kapsulama je mofetilmikofenolat, koji pripada u skupinu imunosupresivnih lijekova.

Mikofenolat Genera kapsule se koriste kako bi se spriječilo da tijelo odbaci presađeni bubreg, srce ili jetru. Mikofenolat Genera kapsule se koriste zajedno s drugim lijekovima kao što su ciklosporin i kortikosteroidi.

2. Što morate znati prije nego počnete uzimati Mikofenolat kapsule

Nemojte uzimati Mikofenolat Genera kapsule:

 • ako ste alergični (preosjetljivi) na mofetilmikofenolat, mikofenolnu kiselinu ili neki drugi sastojak ovog lijeka (naveden u dijelu 6.)
 • ako ste trudni ili dojite.

Ne uzimajte ovaj lijek ako se bilo što od gore navedenog odnosi na Vas. Ako niste sigurni razgovarajte s Vašim liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja Mikofenolat Genera kapsula.

Upozorenja i mjere opreza

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije nego uzmete Mikofenolat Genera kapsule:

 • jave li se znaci infekcije (npr. vrućica, grlobolja)
 • u slučaju neočekivanih modrica i/ili krvarenja
 • ako imate ili ste ikada ranije imali kakvu poteškoću s probavnim sustavom, npr. čir (ulkus) želuca
 • ako planirate trudnoću ili ako zatrudnite tijekom uzimanja mofetilmikofenolata.

Ako se bilo što od gore navedenog odnosi na Vas (ili u to niste sigurni), prije uzimanja Mikofenolat Genera kapsula razgovarajte s Vašim liječnikom.

Utjecaj sunčeve svjetlosti

Mikofenolat Genera kapsule slabe obrambene mehanizme tijela. Zbog toga se povećava rizik od raka kože. Zato morate ograničiti izlaganje tijela sunčevoj svjetlosti i UV zrakama nošenjem primjerene zaštitne odjeće koja pokriva Vašu glavu, vrat, ruke i noge i korištenjem ulja/krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.

Drugi lijekovi i Mikofenolat kapsule

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika:

 • ako uzimate ili ste nedavno uzeli bilo koje druge lijekove. To uključuje lijekove koji se mogu nabaviti bez recepta, uključujući biljne lijekove. Mikofenolat Genera kapsule mogu utjecati na način djelovanja drugih lijekova kao što i drugi lijekovi mogu utjecati na način djelovanja Mikofenolat Genera kapsula.
 • uzimate li lijek koji sadržava azatioprin ili koji drugi imunosupresiv (koji se katkada daju bolesnicima nakon operacije presađivanja), kolestiramin (koristi se za snižavanje razine kolesterola), rifampicin (antibiotik koji se koristi za prevenciju i liječenje infekcija kao što je tuberkuloza (TBC)), antacide ili inhibitore protonske pumpe (koriste se za poteškoće sa želučanom kiselinom poput loše probave), lijekove koji vežu fosfate – primjenjuju se kod bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega kako bi se smanjila apsorpcija fosfata u krv), ili bilo koji drugi lijek (uključivši one koje možete nabaviti bez recepta).

Cjepiva

Ako se tijekom uzimanja lijeka Mikofenolat Genera kapsula trebate cijepiti (živim cjepivom), prvo razgovarajte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Liječnik će Vas savjetovati o tome koja cjepiva možete primiti.

Mikofenolat kapsule s hranom i pićem

Hrana i piće ne utječu na liječenje Mikofenolat Genera kapsulama.

Trudnoća, kontracepcija i dojenje

Trudnoća

Ako ste trudni, nemojte uzimati Mikofenolat Genera kapsule. To je iz razloga što Mikofenolat Genera kapsule mogu uzrokovati pobačaj ili malformacije Vašeg nerođenog djeteta (npr. utječe na razvoj ušiju).

U određenim situacijama, Vi i Vaš liječnik možete odlučiti da je za Vaše zdravlje korist od uzimanja Mikofenolat Genera kapsula važnija od mogućih rizika za Vaše nerođeno dijete.

Ako planirate trudnoću, prvo razgovarajte s Vašim liječnikom. Vaš liječnik će Vam reći o drugim mogućnostima liječenja kojima će se spriječiti odbacivanje Vašeg transplantiranog organa.

Ako mislite da ste možda trudni, odmah recite Vašem liječniku.

Svejedno, nastavite uzimati Mikofenolat Genera kapsule sve dok ne posjetite Vašeg liječnika.

Ako postoji mogućnost da ostanete trudni, prije uzimanja Mikofenolat Genera kapsula morate napraviti test na trudnoću. S uzimanjem Mikofenolat Genera kapsula možete započeti samo ako je test negativan.

U slučaju da se bilo koji od sljedećih navoda odnosi na Vas, Vi ste žena koja ne može ostati trudna:

 • u postmenopauzi ste tj. imate najmanje 50 godina i Vaša zadnja menstruacija je bila prije više od jedne godine (ako su Vaše menstruacije prestale zato što ste se liječili od raka, tada još uvijek postoji šansa da možete ostati trudni)
 • Vaši jajovodi i oba jajnika su odstranjeni operacijom (obostrana salpingo-ooforektomija)
 • Vaša maternica (uterus) je odstranjena operacijom (histerektomija)
 • Vaši jajnici više ne rade (prerani prestanak rada jajnika, što je potvrđeno od strane specijalista ginekologa)
 • rođeni ste s jednim od sljedećih rijetkih urođenih stanja koja onemogućuju trudnoću: XY genotip, Turnerov sindrom ili ageneza uterusa (potpuni izostanak razvoja maternice i njenog vrata)
 • Vi ste dijete ili adolescentica koja još nije počela dobivati menstruacije.

Kontracepcija

S Mikofenolat Genera kapsulama uvijek morate koristiti učinkovitu metodu kontracepcije. To uključuje:

 • period prije početka uzimanja Mikofenolat Genera kapsula
 • tijekom cijelog liječenja Mikofenolat Genera kapsulama
 • 6 tjedana nakon što prestanete uzimati Mikofenolat Genera kapsule.

Razgovarajte s Vašim liječnikom o tome koja bi kontracepcija bila najbolja za Vas. To će ovisiti o Vašoj individualnoj situaciji.

Dojenje

Ne uzimajte Mikofenolat Genera kapsule ako dojite. To je zato što male količine lijeka mogu prijeći u majčino mlijeko.

Upravljanje vozilima i strojevima

Nije vjerojatno da Mikofenolat Genera kapsule utječu na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

3. Kako uzimati Mikofenolat kapsule

Uvijek uzmite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako Vam je rekao Vaš liječnik ili ljekarnik. Provjerite sa svojim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni.

Preporučena doza

Količina koju uzimate ovisi o tipu presađenog organa koji ste dobili. Uobičajene doze navedene su u tekstu koji slijedi. Liječenje će se nastaviti toliko dugo koliko je potrebno za prevenciju odbacivanja Vašeg transplantiranog organa.

Bolesnici s presađenim bubregom

Odrasli

Prvu dozu treba uzeti unutar 72 s ata nakon operacije presađivanja. Preporučena dnevna doza je 8 kapsula (2 grama djelatne tvari) koje se uzimaju u 2 odvojene doze. To znači da se 4 kapsule uzimaju ujutro, a 4 kapsule navečer.

Djeca (u dobi od 2 do 18 godina)

Potrebna doza ovisi o veličini djeteta. Koja je doza najprimjerenija odlučit će liječnik na temelju visine i težine Vašeg djeteta (tjelesna površina mjerena u metrima kvadratnima ili „m2“).

Preporučena doza je 600 mg/m2 dvaput dnevno.

Bolesnici s presađenim srcem

Odrasli

Prvu dozu treba uzeti unutar pet dana nakon operacije presađivanja. Preporučena dnevna doza je 12 kapsula (3 g djelatne tvari), koje se uzimaju u 2 odvojene doze. To znači da se 6 kapsula uzima ujutro, a 6 kapsula navečer.

Djeca

Nema dostupnih podataka o korištenju Mikofenolat Genera kapsula u djece s presađenim srcem.

Bolesnici s presađenom jetrom

Odrasli

Prvu dozu Mikofenolat Genera kapsula potrebno je uzeti najmanje četiri dana nakon operacije presađivanja i kada budete sposobni gutati lijekove koji se primjenjuju kroz usta. Preporučena dnevna doza je 12 kapsula (3 g djelatne tvari), koje se uzimaju u 2 odvojene doze. To znači da se 6 kapsula uzima ujutro, a 6 kapsula navečer.

Djeca

Nema dostupnih podataka o korištenju Mikofenolat Genera kapsula u djece s presađenom jetrom.

Način i put primjene

Kapsule progutajte cijele, s čašom vode.

Nemojte ih lomiti ili drobiti. Ne uzimajte kapsule koje su razlomljene ili odvojene.

Pazite da prašak koji se rasipa iz oštećenih kapsula ne dospije u Vaše oči ili usta. Ako se to dogodi, isperite s puno obične vode.

Pazite da prašak iz oštećene kapsule ne dođe u dodir s Vašom kožom.

Ako se to dogodi, kožu na koju je dospio prašak temeljito operite sapunom i vodom.

Ako uzmete više Mikofenolat kapsula nego što ste trebali

Ako uzmete više kapsula nego što ste trebali, razgovarajte s liječnikom ili odmah otiđite u bolnicu. Također, identično postupite ako netko drugi slučajno popije Vaš lijek. Ponesite sa sobom pakiranje lijeka.

Ako ste zaboravili uzeti Mikofenolat kapsule

Ako zaboravite uzeti lijek, uzmite ga čim se sjetite, a potom nastavite uzimati lijek u uobičajeno vrijeme. Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu dozu.

Ako prestanete uzimati Mikofenolat kapsule

Prestanete li uzimati Mikofenolat Genera kapsule, može se povećati opasnost od odbacivanja presađenog organa. Nemojte prestati uzimati lijek, osim ako Vam to ne kaže Vaš liječnik.

U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

4. Moguće nuspojave

Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se one neće javiti kod svakoga.

Odmah razgovarajte s Vašim liječnikom ako primijetite bilo koju od sljedećih ozbiljnih nuspojava – možda trebate hitno medicinsko liječenje:

 • imate znak infekcije poput temperature ili bolova u grlu
 • imate bilo kakvo neočekivano stvaranje modrica ili krvarenje
 • imate osip, oticanje lica, usana, jezika ili grla, s poteškoćama u disanju – možda imate ozbiljnu alergijsku reakciju na lijek (poput anafilaksije, angioedema).

Uobičajene poteškoće

Neke od uobičajenih poteškoća su proljev, manji broj bijelih i/ili crvenih stanica u krvi, infekcija i povraćanje.

Liječnik će odrediti da redovito obavljate krvne pretrage kako bi se otkrila svaka promjena broja krvnih stanica ili promjena razine nekih tvari u krvi, npr. šećera, masnoća ili kolesterola. Neke se nuspojave češće javljaju u djece negoli u odraslih, npr. proljev, infekcije, manji broj bijelih krvnih stanica i manji broj crvenih krvnih stanica.

Svladavanje infekcija

Da bi se spriječilo odbacivanje presađenog bubrega, srca ili jetre, Mikofenolat Genera kapsule slabe obrambene mehanizme tijela. Zbog toga Vaše tijelo neće biti tako uspješno u obrani od infekcija kao što bi bilo u normalnim okolnostima.

Ako uzimate Mikofenolat Genera kapsule možda će se češće negoli je uobičajeno javljati infekcije, npr. infekcije kože, mozga, ustiju, želuca, crijeva, pluća i mokraćnog sustava.

Rak limfoidnog tkiva i kože

U vrlo malog broja bolesnika koji uzimaju Mikofenolat Genera kapsule može se, kao i pri uzimanju ostalih lijekova te vrste (imunosupresivi), razviti rak limfoidnog tkiva i kože.

Opći neželjeni učinci

U općenite nuspojave koje se mogu javiti u organizmu kao cjelini, ubrajaju se ozbiljne alergijske reakcije (npr. anafilaksija, angioedem), vrućica, osjećaj teškog umora, poteškoće sa spavanjem, bolovi (npr. u trbuhu, grudnom košu, zglobovima/mišićima, bol pri mokrenju), glavobolja, simptomi nalik na gripu i oticanje.

Ostali neželjeni učinci

Poteškoće s kožom kao što su:

 • akne, groznice, herpes zoster, kožne izrasline, gubitak kose, osip praćen svrbežom.

Mokraćne poteškoće kao što su:

 • poteškoće s bubrezima ili hitna potreba za mokrenjem.

Poteškoće probavnog sustava i usta kao što su:

 • oticanje desni i ulkusi u ustima
 • upala gušterače, crijeva ili želuca
 • problemi s crijevima, uključujući krvarenje, problemi s jetrom
 • zatvor, mučnina, loša probava, gubitak apetita, vjetrovi.

Poteškoće živčanog sustava kao što su:

 • osjećaj omaglice, omamljenosti ili utrnulosti
 • nevoljno drhtanje, grčevi u mišićima, konvulzije
 • osjećaj tjeskobe ili depresije, promjene u raspoloženju ili razmišljanju

Poteškoće sa srcem i krvnim žilama kao što su:

 • promjena krvnog tlaka, poremećeni puls i proširenje krvnih žila.

Poteškoće s plućima kao što su:

 • upala pluća, bronhitis
 • nedostatak zraka, kašalj, koji mogu biti uzrokovani bronhiektazijama (stanje pri kojem su zračni putevi u plućima nenormalno prošireni) ili plućnom fibrozom (nastajanje ožiljkastog tkiva u plućima). Razgovarajte s Vašim liječnikom u slučaju pojave trajnog kašlja ili nedostatka zraka.
 • tekućina u plućnoj ili prsnoj šupljini
 • poteškoće sa sinusima.

Ostale poteškoće poput:

 • gubitka težine, gihta, visokog šećera u krvi, krvarenja, modrica.

5. Kako čuvati Mikofenolat kapsule

Ovaj lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.

Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju. Čuvati na temperaturi ispod 30°C.

Nikada nemojte nikakve lijekove bacati u otpadne vode ili kućni otpad. Pitajte svog ljekarnika kako baciti lijekove koje više ne koristite. Ove će mjere pomoći u očuvanju okoliša.

6. Sadržaj pakiranja i druge informacije

Što Mikofenolat Genera kapsule sadrže

Svaka Mikofenolat Genera kapsula sadrži 250 mg mofetilmikofenolata.

Pomoćne tvari su:

 • celuloza, mikrokristalična; hidroksipropilceluloza; povidon; karmelozanatrij, umrežena; talk; magnezijev stearat
 • Sastav kapsule: želatina; natrijevlauril sulfat; željezov oksid, crveni (E172); željezov oksid, žuti (E172); titanijev dioksid (E171); FD & C Blue 2 (E132)
 • Sastav tinte: šelak; dehidrirani alkohol; izopropilni alkohol; butilni alkohol; propilenglikol; amonijak; željezov oksid, crni (E172); kalijev hidroksid; voda

Kako Mikofenolat Genera kapsule izgledaju i sadržaj pakiranja

Mikofenolat Genera kapsule 250 mg imaju kapicu svjetloplave boje s otisnutim natpisom „MMF“ i tijelo kapsule boje breskve s natpisom „250“. Kapsula sadrži bijeli do skoro bijeli prah.

Kapsula, tvrda.

100 (10×10) i 300 (30×10) kapsula u PVC/PVdC//Al blisteru, u kutiji.

Napomene:

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet i proizvođač

GENERA d.d., Svetonedeljska 2, Kalinovica, 10436 Rakov Potok, Hrvatska

Način i mjesto izdavanja lijeka:

Na recept, u ljekarni.

Ocjenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Mikofenolat kapsule (250 mg) – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.