Monopril tablete – upute o lijeku

Proizvođač:

Jadran Galenski laboratorij

Samo na recept?

DA

Primjena:

blokator angiotenzinskih receptora

Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

Sastav

Jedna tableta sadržava 10 mg odnosno 20 mg fosinopril-natrija.
Pomoćne tvari: laktoza bezvodna, mikrokristalinična celuloza, etilni alkohol.

Farmaceutski obik i sadrzaj pakiranja

Kutija s PVC/PVDC blisterom koji sadrži 28 tableta.

Farmakoterapijska grupa i djelovanje

Fosinopril je inhibitor angiotenzin-konvertirajućg enzima (ACE) namijenjen peroralnom liječnju hipertenzije. Fosinopril je predlijek koji hidrolizom prelazi u aktivni metabolit fosinoprilat koji zatim izravno inhibira ACE te blokira pretvorbu angiotenzina I u angiotenzin II.

Angiotenzin II je vrlo snažan vazokonstriktor, a uzrokuje i bubrežnu retenciju natrija i vode putem stimulacije stvaranja aldosterona. Stoga će Monopril kao specifični, kompetitivni inhibitor ACE spriječiti navedene učinke angiotenzina II te utjecati na sniženje povišenog krvnog tlaka. Antihipertenzivnom učnku fosinoprila mogla bi u određenoj mjeri pridonijeti inhibicija kininaze II (enzim sličan ACE).

Naime, kininaza II razgrađuje bradikinin koji je snažan vazodilatator. Bradikininski mehanizam smatra se odgovornim za nastanak nekih nuspojava ACE inhibitora (vidjeti nuspojave).

ACE inhibitori kao antihipertenzivi

Sredstva za liječenje povišenog krvnog tlaka. smanjuju hipertrofiju lijeve klijetke, ne pogoršavaju inzulinsku rezistenciju ili hiperlipidemiju te ne uzrokuju seksualnu disfunkciju.

Fosinopril uzrokuje dilataciju arterija te, posljedično, snižava perifernu vaskularnu rezistenciju. U bolesnika s hipertenzijom snižava krvni tlak , i to ni s kakvim ili vrlo blagim učinkom na srčani ritam, udarni ili minutni volumen. Primjena fosinoprila snižava krvni tlak u stojećem i ležećem položaju te je simptomatska hipotenzija vrlo rijetka (nešto češća ako je riječ o hipovolemičnim ili hiponatrijemičnim bolesnicima).

Antihipertenzivni je učinak fosinoprila progresivan, te je potrebno nekoliko tjedana do postizanja maksimalnog terapijskog učinka.

Način i mjesto izdavanja

Lijek se izdaje na recept, u ljekarni.

Rok valjanosti

Označen je na pakiranju.

Način čuvanja lijeka

Čuvati pri sobnoj temperaturi, zaštićeno od vlage. Čuvati izvan dohvata djece.

Primjena

Terapijske indikacije

Hipertenzija:

Monopril se u liječenju hipertenzije koristi kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim antihipertenzivima (npr. tiazidski diuretici).

Kongestivno zatajenje srca:

Monopril je učinkovit u liječenju bolesnika s kongestivnim zatajenjem srca, i to u kombinaciji s diureticima. U navedene skupine bolesnika ublažava simptome, težinu kliničkog stanja, poboljšava toleranciju napora te se smanjuje potreba za hospitalizacijom zbog srčanog zatajenja.

Navedeni povoljni učinci fosinoprila ne zahtijevaju istodobnu primjenu digoksina.

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Monopril tablete – upute o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.