Telmisartan tablete (20/40/80 mg) – Uputa o lijeku

Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego počnete uzimati ovaj lijek jer sadrži Vama važne podatke.

 • Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete je trebati ponovno pročitati.
 • Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj lijek propisan samo Vama. Nemojte ga davati drugima. Može im naškoditi, čak i ako su njihovi znakovi bolesti jednaki Vašima.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Pogledajte dio 4.

Što se nalazi u ovoj uputi:

 1. Što su Telmisartan tablete i za što se koriste
 2. Što morate znati prije nego počnete uzimati Telmisartan tablete
 3. Kako uzimati Telmisartan tablete
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Telmisartan tablete
 6. Sadržaj pakiranja i druge informacije

1. Što su Telmisartan tablete i za što se koriste

Telmisartan Pliva tablete pripadaju skupini lijekova poznatih kao antagonisti receptora angiotenzina II.

Angiotenzin II je tvar koja se stvara u tijelu, sužava krvne žile čime se otežava protok krvi, a to dovodi do povišenja krvnog tlaka. Telmisartan Pliva tablete blokiraju ovaj učinak angiotenzina II, opuštaju krvne žile, te na taj način snižavaju krvni tlak.

Telmisartan Pliva tablete se primjenjuju za liječenje visokog krvnog tlaka u odraslih osoba.

Ako se ne liječi, visoki krvni tlak, može oštetiti krvne žile u nekim organima kao što su srce, bubrezi, mozak i oči, što ponekad može dovesti do srčanog udara, zatajenja srca ili bubrega, moždanog udara ili sljepoće. Obično se simptomi visokog krvnog tlaka ne pojavljuju prije nego što dođe do oštećenja. Stoga je mjerenje krvnog tlaka nužno kako bismo utvrdili kreću li se njegove vrijednosti unutar normalnog raspona ili ne.

Telmisartan Pliva tablete se također koriste za smanjenje srčano-žilnih događaja (npr. srčanog ili moždanog udara) u rizičnih bolesnika koji imaju smanjenu ili ometenu opskrbu srca ili nogu krvlju, ili su već doživjeli moždani udar ili imaju šećernu bolest visokog rizika. Liječnik Vam može reći ako imate povišen rizik za takve događaje.

2. Što morate znati prije nego počnete uzimati Telmisartan tablete

Ne uzimajte Telmisartan tablete

 • Ako ste alergični na djelatnu tvar (telmisartan) ili bilo koji sastojak Telmisartan Pliva tableta
 • Ako imate teške probleme s jetrom kao što su kolestaza ili bilijarna opstrukcija (problem s drenažom žuči iz jetre i žučnog mjehura) ili neku drugu tešku bolest jetre.
 • Ako imate tešku bolest jetre
 • Ako ste trudni više od 3 mjeseca (Telmisartan Pliva tablete je bolje izbjegavati i tijekom prva tri mjeseca trudnoće– vidjeti dio Trudnoća i dojenje).
 • Ako imate dijabetes melitus ili oštećenu bubrežnu funkciju te se liječite aliskirenom.

Ako se bilo što od gore navedenog odnosi na Vas, obavijestite o tome svog liječnika ili ljekarnika.

Upozorenja i mjere opreza

Obavijestite svog liječnika ako imate ili ste ikada imali neko od sljedećih stanja ili bolesti:

 • Bolest bubrega ili ako vam je bubreg presađen
 • Suženje krvne žile do jednog ili oba bubrega (stenoza renalne arterije)
 • Bolest jetre
 • Niski krvni tlak, koji se može javiti ako ste dehidrirali (prekomjeran gubitak vode iz tijela) ili nedostatak soli zbog terapije diureticima (‘tablete za mokrenje’), ako ste na prehrani s ograničenim unosom soli, te ako patite od proljeva ili povraćanja
 • Probleme sa srcem
 • Povišene razine hormona aldosterona (zadržavanje vode i soli u tijelu uz ne ravnotežu različitih minerala u krvi)
 • Povišene razine kalija u tijelu
 • Šećerna bolest

Posavjetujte se s liječnikom prije nego počnete uzimati Telmisartan Pliva tablete:

 • Ako uzimate aliskiren, lijek koji se primjenjuje u liječenju visokog krvnog tlaka
 • Ako uzimate digoksin

Obavijestite svog liječnika ako ste trudni ili planirate trudnoću. Telmisartan Pliva tablete se ne preporučuju u ranoj trudnoći, a ne smiju se uzimati ako ste trudni više od 3 mjeseca jer bi mogle ozbiljno naštetiti Vašoj bebi (vidjeti dio Trudnoća i dojenje).

U slučaju kirurškog zahvata ili anestezije, morate obavijestiti liječnika da uzimate Telmisartan Pliva tablete.

Telmisartan Pliva tablete mogu biti manje učinkovite u snižavanju krvnog tlaka u bolesnika crne rase.

Djeca i adolescenti

Primjena Telmisartana Teva u djece i adolescenata do dobi od 18 godina se ne preporučuje.

Drugi lijekovi i Telmisartan tablete

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koje druge lijekove, čak i one koje ste nabavili bez recepta.

Vaš liječnik će možda trebati promijeniti dozu tih drugih lijekova koje uzimate ili poduzeti druge mjere opreza. U nekim slučajevima možda ćete trebati prestati uzimati neki od lijekova. Ovo se posebno odnosi na lijekove navedene u nastavku kad se uzimaju istovremeno s Telmisartan Pliva tabletama:

 • Lijekovi koji mogu povisiti razinu kalija u krvi kao što su: diuretici koji štede kalij, nadomjesci kalija, nadomjesci soli koji sadržavaju kalij, lijekovi za liječenje povišenog krvnog tlaka (ACE inhibitori i antagonisti angiotenzina II), nesteroidni protuupalni lijekovi (acetilsalicilatna kiselina, ibuprofen), heparin, imunosupresivi (ciklosporin, takrolimus) i antibiotik (trimetoprim)
 • Diuretici (‘tablete za mokrenje’), posebno ako se uzimaju u visokim dozama zajedno sa Telmisartan Pliva tabletama, mogu dovesti do prekomjernog gubitka vode iz tijela i smanjenja krvnog tlaka
 • Lijekovi za liječenje depresije (litij)
 • Aliskiren, lijek koji se primjenjuje u liječenju visokog krvnog tlaka, Digoksin.

Kao i kod drugih lijekova koji snižavaju krvni tlak, učinak Telmisartan Pliva tableta može se smanjiti prilikom uzimanja nesteroidnih protuupalnih lijekova (acetilsalicilatna kiselina, ibuprofen) ili kortikosteroida.

Telmisartan Pliva tablete mogu povećati učinak snižavanja krvnog tlaka drugih lijekova koji se primjenjuju u liječenju visokog krvnog tlaka ili lijekova s potencijalnim učincima na snižavanje krvnog tlaka (npr. baklofen, amifostin).

Nadalje, niski krvni tlak može biti pogoršan uporabom alkohola, barbiturata, narkotika ili antidepresiva, što se može primijetiti u obliku omaglice prilikom ustajanja. Potrebno je posavjetovati se s liječnikom ako trebate prilagodbu doze drugih lijekova koje uzimate istodobno s Micardisom.

Trudnoća i dojenje

Trudnoća

Obavijestiti svog liječnika ako mislite da ste trudni ili planirate trudnoću. Liječnik će Vam savjetovati da prestanete uzimati Telmisartan Pliva tablete prije nego što zatrudnite ili čim saznate da ste trudni te će Vam preporučiti da uzimate neki drugi lijek umjesto Telmisartan Pliva tableta.

Telmisartan Pliva tablete se ne preporučuju u ranoj trudnoći, te se ne smije primjenjivati ako ste trudni dulje od 3 mjeseca, jer može izazvati ozbiljno oštećenje Vaše bebe kada se primjenjuje nakon trećeg mjeseca trudnoće.

Dojenje

Obavijestite liječnika ako dojite ili namjeravate dojiti. Telmisartan Pliva tablete se ne preporučuju dojiljama te će Vam liječnik izabrati drugu terapiju ukoliko želite dojiti, posebno ako je Vaša beba novorođenče ili nedonošče.

Upravljanje vozilima i strojevima

Nema dostupnih informacija o učinku Telmisartan Pliva tableta na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima. Međutim, povremeno može doći do vrtoglavica ili osjećaja umora. Ukoliko to primijetite, ne vozite i ne upravljate strojevima.

Važne informacije o nekim sastojcima Telmisartan tableta

Telmisartan Pliva 40 mg tablete sadrže 19,20 mg sorbitola.

Telmisartan Pliva 80 mg tablete sadrže 38,40 mg sorbitola.

Ako Vam je liječnik rekao da imate bolest tzv. nepodnošenja nekih šećera, prije nego što počnete uzimati ovaj lijek posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Telmisartan Pliva tablete sadrže manitol te mogu imati blagi laksativni učinak.

3. Kako uzimati Telmisartan tablete

Telmisartan Pliva tablete uzimajte točno kako Vas je uputio liječnik. Ako u nešto niste sigurni, provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom.

Uobičajeno se uzima jedna Telmisartan Pliva tableta dnevno. Pokušajte popiti tabletu u isto vrijeme svakog dana. Telmisartan Pliva tablete možete popiti neovisno o uzimanju hrane. tablete se trebaju progutati sa vodom ili drugim bezalkoholnim pićem. Važno je uzimati Telmisartan Pliva tablete svaki dan sve dok Vaš liječnik ne kaže drukčije.

Ako imate dojam da je učinak Telmisartan Pliva tableta presnažan ili preslab, obratite se liječniku ili ljekarniku.

U liječenju povišenog krvnog tlaka, u većine bolesnika krvni se tlak kroz 24 sata održava pod kontrolom dozom od 40 mg dnevno. Međutim, ponekad Vam liječnik može preporučiti nižu dozu od 20 mg ili višu dozu od 80 mg. Telmisartan Pliva tablete se mogu primjenjivati u kombinaciji s diureticima (tablete za mokrenje) kao što su hidroklorotiazid za koji se pokazalo da ima dodatni učinak na snižavanje krvnog tlaka zajedno s telmisartanom.

Za smanjenje srčano-žilnih događaja, uobičajena doza je jedna tableta od 80 mg Telmisartan Pliva tableta dnevno. Na početku preventivnog liječenja Telmisartan Pliva tabletama potrebna je česta kontrola krvnog tlaka.

U bolesnika s oštećenom jetrom uobičajena doza ne smije biti veća od 40 mg jedanput dnevno.

Ako uzmete više Telmisartan tableta nego što biste trebali

Važno je držati se propisane doze. Ako ste slučajno uzeli previše tableta, ne oklijevajte; potražite liječnički savjet ili se obratite najbližoj bolnici.

Ako ste zaboravili uzeti Telmisartan tablete

Zaboravite li uzeti Vaš lijek, ne brinite. Uzmite ga čim se sjetite istog dana, te ga dalje nastavite uzimati kao i ranije. Ako ne uzmete tabletu jedan dan, slijedeći dan uzmite uobičajenu dozu lijeka. Ne uzimajte dvostruku dozu u želji da nadoknadite propušteno.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Telmisartan Pliva tableta obratite se svom liječniku ili ljekarniku

4. Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi Telmisartan Pliva tablete mogu izazvati nuspojave.

Neke nuspojave mogu biti ozbiljne i zahtijevaju hitnu liječničku skrb:

Ako Vam se pojave bilo koji od sljedećih simptoma, trebate odmah posjetiti svog liječnika:

 • Sepsa* (često nazvana „trovanje krvi“ je teška infekcija s upalnim odgovorom cijelog organizma), brzo oticanje kože i sluznice (angioedem). Ove nuspojave su rijetke (mogu se javiti u manje od 1 na 1000 osoba), ali su iznimno teške i bolesnici trebaju prekinuti uzimati lijek te odmah posjetiti svog liječnika. Ako se ove nuspojave ne liječe mogu imati smrtni ishod.

Moguće nuspojave Telmisartan tableta:

Česte (mogu se javiti u manje od 1 na 10 osoba):

 • sniženi krvni tlak (u bolesnika koji ovaj lijek koriste za smanjenje srčano-žilnih događaja)

Manje česte (mogu se javiti u manje od 1 na 100 osoba):

 • infekcija gornjeg respiratornog trakta (npr. grlobolja, upala sinusa, obična prehlada); infekcije mokraćnog sustava
 • anemija
 • povišena razina kalija
 • depresija
 • nesvjestica (sinkopa)
 • nesanica
 • osjećaj vrtoglavice
 • usporeni ritam srca
 • sniženi krvni tlak (u bolesnika koji ovaj lijek koriste za sniženje povišenog krvnog tlaka)
 • omaglica pri stajanju (ortostatska hipotenzija)
 • kratkoća daha
 • kašalj
 • bol u trbuhu
 • proljev
 • nelagoda u trbuhu
 • nadutost
 • povraćanje
 • pojačano znojenje
 • osip kao posljedica reakcije na lijek
 • svrbež
 • bol u leđima
 • grčevi i bol u mišićima
 • oštećenje funkcije bubrega uključujući akutno zatajanje bubrega bol u prsnom košu
 • osjećaj slabosti
 • povišena razina kreatinina u krvi

Rijetke (mogu se javiti u manje od 1 na 1000 osoba):

 • smanjenje broja krvnih pločica (trombocita)
 • reakcije preosjetljivosti (npr. osip, svrbež, otežano disanje, piskanje, oticanje lica ili sniženi krvni tlak)
 • osječaj tjeskobe; izrazita pospanost oštećenja vida
 • ubrzan ritam srca
 • smetnje u trbuhu
 • suhoća usta
 • oštećena funkcija jetre (vjerojatnost da će iskusiti ovu nuspojavu veća je za bolesnike iz Japana)
 • teški osip kao posljedica reakcije na lijek crvenilo kože
 • brzo oticanje kože i sluznica (angioedem); bol u zglobovima
 • bol u ekstremitetima bol u tetivama
 • bolest nalik gripi
 • povišene razine mokraćne kiseline, kreatinina, jetrenih enzima ili kreatin fosfokinaze u krvi, te smanjenje hemoglobina (krvnog proteina)
 • sepsa* (trovanje krvi)
 • povećan broj bijelih krvnih stanica (eozinofilija)
 • ozbiljna alergijska reakcija na lijek (anafilaktička reakcija); povišene razine glukoze u krvi (kod dijabetičara)
 • koprivnjača

Vrlo rijetke (mogu se javiti u manje od 1 na 10 000 osoba):

 • Progresivan nastanak ožiljaka u tkivu pluća (intersticijska plućna bolest).**

Događaj je mogao biti slučajan ili povezan s trenutno nepoznatim mehanizmom.

Slučajevi progresivnog nastanka ožiljaka u tkivu pluća prijavljeni su tijekom unosa telmisartana. Međutim nije poznato je li telmisartan bio uzrok istog.

Prijavljivanje nuspojava

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. Ovo uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava:

Agencija za lijekove i medicinske proizvode, Odsjek za farmakovigilanciju, Roberta Frangeša Mihanovića 9 10 000 Zagreb, Republika Hrvatska

Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

5. Kako čuvati Telmisartan tablete

Ovaj lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece. Lijek ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja.

Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na kutiji i blisteru iza oznake „Valjanost do“. Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan navedenog mjeseca.

Lijekovi se ne smiju uklanjati putem otpadnih voda ili kućnog otpada. Pitajte svog ljekarnika kako ukloniti lijekove koje više ne trebate. Ove mjere pomoći će u zaštiti okoliša.

6. Sadržaj pakiranja i druge informacije

Što sadrže Telmisartan tablete:

Djelatna tvar je telmisartan

Telmisartan Pliva 40 mg tablete sadrže 40 mg telmisartana

Telmisartan Pliva 80 mg tablete sadrže 80 mg telmisartana

Ostali sastojci su:

 • natrijev hidroksid; hidroksipropilmetilceluloza; sorbitol; povidon; meglumin; manitol; magnezijev stearat

Kako izgledaju Telmisartan tablete i sadržaj pakiranja

Telmisartan Pliva 40 mg tablete su bijele do gotovo bijele tablete ovalnog oblika s razdjelnom crtom na jednoj strani tablete.

Telmisartan Pliva 80 mg tablete su bijele do gotovo bijele tablete ovalnog oblika s razdjelnom crtom na jednoj strani tablete.

Razdjelna crta namijenjena je dijeljenju tableta na jednake polovice radi podešavanja doze.

Telmisartan Pliva 40 mg tablete i Telmisartan Pliva 80 mg tablete dolaze u pakiranju od 28 i 56 tableta u blisteru, u kutiji

Napomene:

Nositelj odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet

Pliva Hrvatska d.o.o. Prilaz Baruna Filipovića 25 10 000 Zagreb, Hrvatska

Proizvođač gotovog lijeka

Pliva Hrvatska d.o.o. Prilaz Baruna Filipovića 25 10 000 Zagreb, Hrvatska

Način i mjesto izdavanja lijeka

Na recept, u ljekarni.

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Telmisartan tablete (20/40/80 mg) – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.