Transcendentalna meditacija smanjuje stres i traumatiziranost zatvorenika te potiče njihovu preobrazbu

meditacija
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Američka istraživanja pokazuju da zatvorenici imaju među najvišim stopama traumatiziranosti u bilo kojem segmentu američkog društva. Njih 85% su i sami bili žrtve kriminalnih događanja poput pljačke, provale, fizičkog ili seksualnog zlostavljanja.

Transcendentalna meditacija je jednostavna, prirodna i nenaporna mentalna tehnika za oslobađanje od stresa i poboljšanje kvalitete života koju svatko može naučiti, a vježba se dva puta dnevno 15 – 20 minuta udobno sjedeći zatvorenih očiju.

Smanjenje simptoma stresa do 56%

U muškom zatvoru u Oregonu provedeno je ispitivanje o učinku transcendentalne meditacije na visoko traumatizirane osobe. Četiri mjeseca prakticiranja tehnike transcendentalne meditacije u dva oregonska zatvora, značajno je smanjilo simptome traumatiziranosti, uključujući anksioznost, depresiju i poremećaje spavanja. U odnosu na kontrolnu skupinu koja nije meditirala, zabilježen je značajan pad subjektivnog osjećaja stresa. Nakon 4 mjeseca meditacije, ukupni simptomi stresa su smanjeni za 47%. Učinak je bio još jači (56%) kod onih ispitanika koji su bili natprosječno traumatizirani.

„Pratio sam zatvorenike kako uče transcendentalnu meditaciju i postaju humaniji nakon dugih perioda izolacije i gubitka čovječnosti.“, rekao je jedan od autora studije dr Tom O’Conner, docent kriminalistike na sveučilištu Western Oregon. „Transcendentalna meditacija pomaže u buđenju, produbljivanju i učvršćivanju procesa preobrazbe, toliko potrebnom u našem preopterećenom i skupom zatvorskom sustavu“.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Saznajte više o - meditacija

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

1 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni