Kompostiranje u stanu – da, moguće je

recikliranje-kompostiranje

Kompostiranje je prirodni proces recikliranja biootpada koji možemo sami pokrenuti i nadzirati. Biootpad čini kuhinjski otpad (ostaci od pripreme hrane), vrtni i zeleni otpad. Kompostirati možemo na hrpi u vrtu ili u posudi, na balkonu ili čak u stanu!

Zašto kompostirati?

 • Smanjujemo onečišćenje tla, vode i zraka
 • Smanjujemo volumen otpada naše kante za smeće (39% otpada kućanstava čini biootpad)
 • Rasterećujemo sustav gospodarenja otpadom
 • Proizvodimo kvalitetno prirodno gnojivo
 • Poboljšavamo strukturu tla i plodnost zemlje
 • Smanjujemo onečišćenje podzemlja procjednim vodama s odlagališta
 • Smanjujemo stvaranje stakleničkog plina metana
 • Čuvamo okoliš
 • Štedimo novac (besplatno organsko gnojivo)
 • Podižemo svijest bližnjih o važnosti recikliranja biootpada.

Gdje kompostirati?

Ukoliko razmatrate kompostiranje u stanu, najidealnije mjesto je balkon. Mjesto kompostiranja ne zauzima velik prostor (dovoljan je prostor veličine kante). Ako nemate balkon, možete pronaći mjesto u kuhinji ili garaži. Kompostište možete napraviti sami ili ga kupiti u specijaliziranoj trgovini. Potičemo uradi sam tehniku!

kompost

Koraci kompostiranja u stanu:

 • Na posudi zapremnine 40-60l s poklopcem izbušimo rupe promjera 4mm na razmacima od 5-10cm u svim smjerovima
 • Na dno posude stavimo cca 5-10 cm suhih grančica za drenažu (odvođenje vode) koje će ujedno poslužiti kao džep za bolju cirkulaciju zraka i drenažni sloj u slučaju pretjeranog nakupljanja vlage
 • Zatim stavljamo tanki sloj kartona i cca 5-10 cm suhog lišća
 • Na kraju dodajemo tanki sloj zemlje koji djeluje kao prirodni aktivator jer sadrži mikroorganizme koji će potaknuti i održavati proces razgradnje
 • Zatim dodajemo organski (vlažni) otpad iz kuhinje koji istovremeno miješamo s ugljičnim (suhim) materijalom (slama, lišće, grančice, usitnjeni karton) u omjeru 2:1 (vlažno:suho)

Kako kompostirati u stanu: video

Svaka 2-4 dana sadržaj treba promiješati radi prozračivanja, također treba paziti da ne bude prevlažno. Kvalitetan i izbalansiran kompost dobit ćemo ako miješamo što više različitog i što više usitnjenog materijala (sve usitnjavati na veličinu palca).

Kada kompostirati?

Reciklirati biootpad možete čitave godine. Zimi treba obratiti pozornost na omjer suhog i vlažnog otpada. Tijekom jeseni dobro je sačuvati suho usitnjeno drvo, grančice i lišće koje ćete potom miješati s vlažnim ostacima iz kuhinje.

Što NE kompostirati?

Novinski papir i časopise u boji, plastiku, metal, staklo, lijekove, vrećice iz usisavača za prašinu, papirnate pelene, pepeo od ugljena, odjeću i obuću, cigarete, izmet pasa i mačaka, kosti, meso, masnoće, jela od mesa i ribe, osjemenjeni korov, bolesne biljke, lišće oraha, drvo koje je bilo bojano ili lakirano, papirnati i stakleni otpad, biootpad koji je bio u dodiru s naftom,benzinom,uljanim i zaštitnim bojama i pesticidima, tekući ostaci hrane, mliječni proizvodi, ulja i masti, ambalaža, guma, opasni otpad.

Smrdi li?

Kod prevelike vlažnost dolazi do truljenja i neugodnog mirisa. Kod nedostatka vode, nasuprot, prestaje proces razgradnje, jer mikroorganizmi ne mogu „raditi“ bez vode. Dakle, ako se pridržavamo omjera vlažnog i suhog otpada (2:1) te vodimo brigu o prozračivanju kompostane, neugodnih mirisa neće biti. Štoviše, već nakon 30-ak dana, kompost bi trebao imati ugodan miris šumskog tla.

Tajni savjet:

Ukoliko niste sigurni možete li sami izraditi kompostanu za svoj balkon, kuhinju ili garažu, u studenom 2016. udruga Zelena akcija održat će besplatnu radionicu izrade kanti za kompostiranje koje ćete moći ponijeti u svoj stan. Podatke o radionici uskoro pronađite na njihovim web stranicama.

Ocjenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kompostiranje u stanu – da, moguće je

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Poštovani, imam pitanje za kompostiranje, šta napraviti kada se u kompostu namnože crvi ? U poljoapoteki su mi savjetovali da posipam pitroid pa mi jedino preostaje da sačekam i vidim rezultate to se nigdje ne spominje ali vjerujem da se to i drugima događa.