Prirodni i neodoljivi mirisi za vaš dom

mirisi-za-dom

Mirisi imaju poseban utjecaj na našu psihu: mogu nam popraviti rapsoloženje, podsjetiti nas na neke osobe i događaje iz djetinjstva ili davne prošlosti, izazvati osjećaj ugode ili neugode ili nas, pak, asocoirati na određeno godišnje doba ili praznike.

Mirisi u domu imaju poseban značaj, budući da u domu provodimo mnogo vremena i želimo se osjećati ugodno i opušteno.

Evo nekoliko prijedloga za ekološke mirise u domaćoj izradi, od prirodnih, lako dostupnih sastojaka, koje će  vaš dom pretvoriti u  mirisnu oazu.

Potpuri – mješavina suhih latica cvijeća, mirisnog ulja i začina

Potpuri je mješavina suhih latica cvijeća, mirisnog ulja i začina, koja se stavlja u dekorativne posude, kako bi namirisala sobu. Odaberite  drvenu, paprinu ili staklenu, dekorativnu  posudicu i nju pohranite svoju omiljenu mirisnu mješavinu.

Za neodoljive zimske mirise možete načiniti mješavinu od štapića cimeta ili vanilije, začina poput kardamona ili anisa, osušene korice narandže ili limuna, komadića sušene jabuke i šišarke bora.

Za ljetnu varijantu možete kombinirati latice sušenog cvijeća, komadiće suhog manga ili ananasa, sušenu lavandu, kadulju, ružmarin…

 ruže potpuri

U potpuri možete ukapati nekoliko kapi eteričnog ulja narandže, lavande ili ylang-ylanga, ili ulja divlje ruže, za intenziviniji miris. Osim što potpuri može zamijeniti skupe mirise iz trgovine, odlično izgleda i kao dekoracija na stolu!

Kupaonica sa mirisom lavande

lavanda kupaonicaU malu posudicu uspite šačicu sušene lavande i pohranite je u kupaonicu. Ukoliko imate veću kupaonicu, možete postaviti nekoliko posudica sa lavandom u različite kutove.

Lavanda će danima otpuštati ugodan, opuštajući  miris, a ukoliko ga želite intenzivirati, možete ukapati u posudicu i desetak kapi etričnog ulja lavande. Za ugođaj, kao u spa-centru, ukapajte etrično ulje smreke ili borovine.

Prirodni osvježivač prostora

Ukoliko tražite ekološki, prirodni osvježivač prostora, koji divno miriše, ovaj će vas oduševiti. Možete ga savim jednostavno izraditi sami, a za to vam je potrebno:

  • ½ L destilirane vode
  • 20-tak kapi eteričnog ulja po želji (lavande, narandže, eukaliptusa, smreke ili limuna)
  • sok od 2 velika (ili 4 manja) limuna
  • raspršivač

osvježivač prostora lanavda

Ukoliko nemate raspršivač, možete sačuvati jedan, kada potrošite sredstvo za čišćenje stakla. U raspršivač uspite destiliranu vodu, iscijeđen i procijeđen limunov sok, te ukapajte eterično ulje. Zatvorite rapršivač i dobro izmućkajte. Vaš osvježivač prostora je spreman! Prije upotrebe potrebno ga je promućkati.

Vrećice od lavande za spavaću sobu ili ormare

vrecice lanavde

Vrećice od lavande pohranjene uz jastuk pomoći će vam da zaspite. Za bolji učinak, ukapajte nekoliko kapi eteričnoh ulja lavande prije spavanja na jastuk ili u posudicu sa vodom, na radijatoru.

Za mirisnu odjeću, pohranite jednu ili više vrećica sa lavandom u ormar. Ukoliko na njih povremeno ukapate nekoliko kapi etričnog ulja od lavande, osim od neugodnih mirisa, čuvaće vašu odjeću i od moljaca!

Dunje

Dunje su se od davnina koristile za mirise u ormaru sa odjećom ili u domu. Važno je odabrati dunju koja je bez oštećena na kori, jer će se u protivnom pokvariti.

Posudice za radijator

Ukoliko u zismkim mjesecima na radijatore stavljate posudice sa vodom-zaboravite na umjetne mirise iz trgovine. U podice sa vodom nekoliko puta na dan ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja i vaš dom će mirisati cjelodnevno. Eterična ulja možete odabrati prema željama ili potrebama.

Eterično ulje limuna neutralizira neugodne mirise i pomaže u dezinficiranju doma od virusa i bakterija (kojih je zimi u domu u izobilju), eterično ulje od narandže razbuđuje i daje osjećaj poletnosti i energije, eterično ulje lavande opušta i pomaže dobrom snu, dok eterična ulja smreke, eukalitpusa i ružmarina povoljno djeluju na dišne puteve.

Za poseban ugođaj u domu, možet  koristiti eterična ulja divlje ruže, cimeta, geranija, ylang-ylanga

Ocjenite članak

4.33 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prirodni i neodoljivi mirisi za vaš dom

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.