Sedam načina kako iskoristiti sušenu lavandu

sušena lavanda

Miris lavande gotovo magično djeluje na naš um i emocije i može nas trenutno relaksirati i neutralizirati stres koji smo nakupljali tijekom napornog dana. Donosimo vam sedam ideja kako možete iskoristiti sušenu lavandu za opuštanje, te za dekoraciju i prirodno osvježavanje doma.

Jastučići punjeni sušenom lavandom za bolji san

Relaksirajući miris sušene lavande iz vrećica punjenih njome postavljenim na jastuku na kojem spavate pomoći će vam da se opustite i zaspite brže, na prirodan način. Potrudite se zamijeniti vrećice novima kada njihov miris počne jenjavati (sušenu lavandu iz već iskorištenih vrećica možete iskoristiti za pravljenje dekoracija u domu, poput potpurija).

Neka vaša odjeća miriše na lavandu

Ukoliko postavite nekoliko vrećica sa sušenom lavandom u vaš ormar, cijeli ormar, kao i odjeća pohranjena u njemu zamirisat će na lavandu.

Napravite prirodni miris za kupaonicu

U malo posudicu dodajte šačicu sušene lavande i pohranite ju u kupaonicu. Ukoliko imate veću kupaonicu, možete postaviti nekoliko posudica s lavandom u različite kuteve. U posudice sa sušenom lavandom možete dodati i prirodni sapun, nekoliko školjki, malo morske soli… te napraviti mirisnu dekoraciju za vašu kupaonicu. Opojni miris lavande neutralizirati će neugodne mirise u kupaonici na prirodan način i pomoći vam da se opustite.

Napravite potpuri od lavande

Potpuri je mješavina suhih latica cvijeća, mirisnog ulja i začina, koja se stavlja u dekorativne posude, kako bi osvježila sobu. Odaberite drvenu, papirnu ili staklenu, dekorativnu posudicu i nju pohranite sušenu lavandu, koju ćete kombinirati s drugim mirisnim sastojcima, poput suhog cvijeća, grančice ružmarina, kadulje, latica cvijeća…

Opuštajuća kupka od lavande

Kupka sa šakom sušene lavande i morske soli idealan je način da se opustite nakon stresnog dana. Na isti način možete napraviti kupku za stopala, koja će pomoći umornim stopalima, te vas ujedno i opustiti. Ukoliko nakon kupke s lavandom na stopala nanesete maslac ili kremu za njegu stopala, priuštit ćete si mini “kućni-spa”.

lavandaNapravite mirisnu dekoraciju od lavande i plutajućih svijeća

Ukoliko u staklenu posudu ulijete vodu i na nju postavite nekoliko plutajućih svijeća u ljubičastoj ili plavoj boji i dodate šaku sušene lavande ili grančica lavande, dobit ćete prekrasnu mirisnu dekoraciju za svoj stol.

Dekorirajte dom mirisnim grančicama lavande

Grančice lavande prelijepa su prirodna dekoracija, koja osim što divno miriše i djeluje relaksirajuće na vaš um, odmaraju i oči svojom ljubičastom bojom.

Grančice lavande možete zavezati za salvete na trpezarijskom stolu, možete ih povezati oko mirisnih svijeća, dodati ih u potpuri, ubaciti u dekorativnu vazu ili providnu staklenu posudu, postaviti ih u kupaonicu s nekoliko prirodnih sapuna u simpatičnu kutijicu…

Poigrajte se s maštom i iznenadit ćete se kako jedan mali detalj poput grančice lavande može ostaviti veliki dojam.

Pročitajte “Eterično ulje lavande: kako ga koristiti i koje su njegove dobrobiti?

Ocjenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sedam načina kako iskoristiti sušenu lavandu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.