Kana (hena) – prirodno sredstvo za bojenje kose i tetoviranje

kana

Lišće kane (hene) se u Aziji i Africi koristi tisućama godina za bojenje kose i za priprah henerodno, privremeno tetoviranje kože i bojenje noktiju. Najstariji pisani tragovi o upotrebi hene (odnosno kane) za ljepotu potječu iz drevnog Egipta, gdje je i danas popularna, kao i u ostalim zemljama Orijenta, u Indiji i Pakistanu.

Crteži na koži (tzv. Henna-tatoo) i danas se naširoko koriste u Indiji prilikom svakog važnijeg događaja (vjenčanje, rođenje djeteta,  religijski festivali…).

Hena je grmolika biljka (lat. Lawsonia inermis). Za industrijsku upotrebu se koriste listovi, ove biljke, koji se prvo suše, a zatim  melju, radi dobijanja praha (jedino u obliku praha hena otpušta boju i može se koristiti za bojenje). Na ulicama Indije možete vidjeti mnogo hena-crtača, koji crtaju predivne dizajne hene na rukama i stopalima.

Za vrijeme proslava i indijskih vjenčanja, crtanje hene je ritual, a dame se okupljaju i crtaju tetovaže jedna drugoj, uz muziku i ples. Bojenje ruku i stopala mlade tradicija je svakog indijskog vjenčanja, a hena-tetovaža (mada ne tako raskošna kao u mlade) crta se i na rukama i stopalima mladoženje.

Da bi boja i dizajn kane ostali postojani, nakon crtanja dizajna, potrebno je mirovati najmanje dva sata. Smjesa za crtež je potpuno prirodna i sastoji se od praha hene i kiseline (najčešće limunovog soka), a za postojanost boje preko crteža se nanosi smjesa šećera i limuna. Crtež traje sedam do petnaest dana, ovisno o tome koliko često ruke ili stoplala dolaze u dodir sa vodom.

henaHena se također često koristi i za bojenje kose (u drevnim spisma tradicionalne indijske medicine-Ayurvede, hena se spominje kao prirodno i zdravo  sredstvo za bojenje kose,  jačanje korijena kose, poboljšavanje gustoće i sjaja kose).

Ovisno o tome kakva boja za kosu se želi postići,  u smjesu za bojenje kose od hene mogu se dodati crni čaj (za tamniju nijansu) ili čaj od hibiskusa (za crveniju nijansu). Prirodna boja koju otpušta hena je crveno-svijetlo-smeđa (ovisno o prirodnoj boji kože ili kose).

Hena ima rashlađujuće djelovanje, tako da potječe cirkulaciju korijena kose, te “hladi glavu” i umiruje . Hena se u Indiji koristi i kao “regenerator za kosu”. Nakon pranja kose, aplicira se hena (ovo je poseban opuštajući užitak tijekom toplih indijskih dana), a kosa se ispere nakon petnaest minuta.

Osim sto hena rashlađuje, daje crvenkasti sjaj kosi, te regenerira vlasi. (Ukoliko imate svijetlu kosu, onda budite oprezni sa henom! Na tamnoj kosi, hena ostavlja predivan crvenkasti odsjaj, koji traje i do dva tjedna (i koji se ne može usporediti sa industrijskim bojama za kosu).

Hena je potpuno prirodno sredstvo za bojenje kose i tetoviranje, koje ne uzrokuje nikakve neželjene pojave, već naprotiv pridonosi zdravlju koze i kose, kao i ljepoti.

Ocjenite članak

3.50 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kana (hena) – prirodno sredstvo za bojenje kose i tetoviranje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.