Osnove prirodne kozmetike – maska za lice od gline i prirodne kreme

prirodne maske za lice

Funkcija gline je da izvlači štetne tvari iz kože, poglavito toksine, ali i staru masnoću. Tako čisti pore, a u isto vrijeme u kožu ugrađuje vrijedne minerale koji pomlađuju i zatežu kožu: silicij, aluminij, željezo, kalcij, magnezij, oligoelemente, titan  i druge prirodne sastavine.

Glina jako nježno odstranjuje sloj mrtvih stanica i vrši blagi piling te cjelokupno pomaže koži da se sama regenerira, poveća prokrvljenost, tonizira što rezultira svježim i odmornim izgledom. Maske od gline kao i svi oblici prirodne kozmetike imaju svoje stupnjevanje.

Ovdje ćemo navesti najjednostavniju izradu maske od gline s najosnovnijim materijalima koju možete izraditi i u kućnoj radinosti.

Razlikujemo zelenu, bijelu, rozu, crvenu, žutu, smeđu i crnu glinu. Glina  je u principu zemlja, osušena vrste zemlje sa nekog posebnog mjesta gdje je karakterističan kemijski omjer koji joj daje boju, ali i svojstva djelovanja.

Pretpostavimo da ste nabavili zelenu glinu, nju je najjednostavnije nabaviti, a i najbolja je za neku širu primjenu. Ja osobno koristim zelenu glinu Argital jer nije ni svaka glina dobra.

Postoje razlike između ventilirane i neventilirane gline. Ventilirana ima puno sitnije čestice, puno je finija. To ujedno znači da će se u kožu otpustiti više minerala, ali i da će se više “zavući” u kožu pa će je biti teže isprati. Da ju niste dovoljno isprali znati ćete po tome što će vas koža nakon upotrebe maske od gline jako zatezati. Zato lice isperite u više navrata prvo sa vodom, a onda sa nekim prirodnim mlijekom za lice ili kakvim baznim uljem (npr.uljem sjemenki grožđa).

Kako napraviti masku od gline?

Prvo uzmete 1-2 male žlice nekog kvalitetnog baznog ulja ( koštice marelice, jojoba, badem, lješnjak i sl) i u njega ukapate 3 kapi eteričnog ulja (ona se tope samo u baznim uljima ili u čistom alkoholu, nemojte ih naknadno dodavati u već zamućenu kompaktnu masu maske).

Izbor eteričnog ulja ovisi o stanju vaše kože i o onome što želite postići, u proljeće će biti korisno ulje sjemena mrkve koje će djelovati na brže tamnjenje kože, protiv bora i dignuti imunitet kože.

Drugi izbor je ružmarin kemotip verbenon koji djeluje izrazito dobro na tonus kože, antiage, diže imunitet kože, pojačava joj cirkulaciju itd. Ako želite nešto još specifičnije za kožu lica ali i egzotičnije (i po cijeni) onda uzmite ružu, neroli, smilje, bušin, tanacetum, kamilicu, tamjanovac.

Dakle, eterično ulje izmiješamo u baznom ulju i tek tad dodamo u posudu u koju smo prethodno stavili 2 velike prevršene žlice gline. Glinu i sve što radimo sa njom radimo isključivo plastičnom, drvenom ili staklenom žlicom zato jer ona u dodiru sa metalom mijenja kemijska svojstva i takva maska može izazvati teški osip na licu (dokazano!).

Lagano miješamo i dodajemo malo po malo hidrolat koji opet zavisi od potreba „dotične“ kože. Hidrolat od ruže i nerolija bi bio univerzalan za žensko lice (i dušu), ako želimo antiage efekt dodajemo hidrolat smilja i bušina, koža koja treba smiraj tražit hidrolat kamilice, a pomoći će i hidrolat lavande.

Dakle, dodajemo hidrolat i miješamo dok ne dobijemo gustoću (kupovne) paste za zube. Na kraju dodamo ½ -1 male žličice biljnog glicerola (kupimo ga u ljekarni).

Pripremljenu masku nanosimo 1-2 x tjedno u sloju od 2-3 mm na cijelo lice izbjegavajući područje oko očiju i usana.  Ostavimo ju da se potpuno posuši te višekratno dobro isperemo mlakom vodom i nježnim prirodnim sredstvom za čišćenje. Masku čuvamo ju u frižideru u zatvorenoj posudici.

Učinak je vidljiv već nakon prvog nanošenja. Nakon što smo isprali masku sa lica nanosimo kakvu potpuno prirodnu kremu.

Prirodne kreme za lice

Prirodne kreme za lice  u bilo kojem stupnju je puno teže napraviti nego masku od gline i zaista zahtjeva prethodnu edukaciju iz fitokemije eteričnih ulja, ali to ne znači da ne možemo reći nešto o njima.

Sastav prirodnih krema  je različit, zavisno od individualnih potreba. Svima treba biti zajednička činjenica da su 100% prirodne, uvijek rađene rukom i svježe te izrađene od nerafiniranih hladnoprešanih ulja, hidrolata i najkvalitetnijih eteričnih ulja.

Detaljnu izradu i filozofiju koja stoji iza izrade individualne prirodne hidratantne kreme možete naučiti na raznim radionicama.

Krema se nanosi na netom očišćeno lice još vlažno od vode i nježno umasirava u lice, dostatna je veličina zrna graška. Mijenom godišnjih doba i  nadohranom kože kvalitetnim kremama količina se smanjuje do količine zrna riže.

Bitno je naglasiti da je potrebno kreme (i maske) nanositi i na vrat jer može nastati prevelika razlika u kvaliteti i strukturi kože u odnosu na lice. Ako se iz upotrebe izbace svi kemijski (komercijalni) preparati i koristi se samo 100% prirodna kozmetika dolazi do velikog poboljšanja kvalitete i izgleda kože za otprilike 1 mjesec.

Svi prirodni preparati trebaju se čuvati na hladnom i mračnom mjestu. To pogotovo vrijedi za kreme koje su spoj lipofilne (uljne) i hidrofilne (vodene) faze i kao takve su vrlo osjetljive na temperature pa ih treba čuvati u frižideru. Ovakve kreme uvijek treba uzimati čistim prstima, a rok trajanja je 1-3 mj.

Saznajte više o zelenoj glini u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Osnove prirodne kozmetike – maska za lice od gline i prirodne kreme

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Super članak… ja osobno koristim gotovu glinenu masku od tajnagline.hr i jako sam zadovoljna…