Prednosti suhog četkanja kože tijela

suho četkanje tijela

Suho četkanje kože je sve popularnija tehnika u svijetu, koja stimulira cirkulaciju tijela i limfnog sustava te omogućava da se tijelo riješi viška vode i toksina, potičući time unutarnju detoksifikaciju organizma.

Ova tehnika korištena je već godinama u Skandinaviji i Rusiji, a danas je sve zastupljenija kao tretman u SPA centrima.

Suho četkanje (engl. dry brushing)  podrazumijeva četkanje površine kože mekom, suhom četkom od prirodnih vlakana, koju je moguće pronaći u prodavaonicama prirodne kozmetike. Vrlo je važno da četka ne sadrži sintetička vlakna jer su ista pregruba i mogu uzrokovati oštećenje kože. Za vidljive rezultate potrebno je suho četkanje kože uključiti u dnevnu rutinu, ujutro prije tuširanja ili navečer.

Prednosti suhog četkanja kože tijela

 • Eksfolijacija tijela – kako starimo tijelo postaje manje efektivno u odbacivanju viška kože. Uklanjanjem odumrlih slojeva i stanica kože omogućavamo stimulaciju žlijezda koje proizvode više vlage i time osiguravaju mlađi i svježiji izgled kože.
 • Celulit – suhim četkanjem ubrzava se metabolizam te oslobađaju masne naslage ispod kože, što pozitivno utječe na smanjenje celulita.
 • Stimuliranje limfnog sustava – masažnim pokretima također se stimulira i potiče cirkulacija krvi te funkcija limfnog sustava.
 • Osim toga, suho četkanje jača imunološki sustav, povećava tonus mišića i poboljšava teksturu kože, što pomaže u sprječavanju prijevremenog starenja.

Postupak suhog četkanja kože

postupak suhog cetkanja

 • Suho četkanje poželjno je raditi jednom dnevno. Kao što i sam naziv upućuje uvijek se četka suhom četkom načinjenom od prirodnih vlakana na suhu kožu. Nakon četkanja potrebno je tuširanje kako bi se uklonile odumrle stanice.
 • Postupak četkanja treba započeti kombinacijom kružnih i ravnih pokreta u smjeru prema srcu počevši od stopala. Nije preporučljivo suho četkanje lica.
 • Treba izbjegavati prejaki pritisak i ribanje kože prilikom masiranja kao i četkanje oštećenih dijelova kože, intimnih dijelova ili proširenih vena.
 • Postupak suhog četkanja može trajati do 10-15 min, sve ovisi o vama.
 • Prilikom tuširanja dobro je mijenjati temperaturu vode od toplije prema hladnoj kako bi se dodatno potaknula cirkulacija i dotok krvi prema vanjskim slojevima kože.
 • Po završetku navlažite kožu maslacem za tijelo ili uljem. Ovisno o potrebama vaše kože možete koristi razna ulja: kokosovo ulje ili bademovo ulje za hidrataciju ili pak ulje lješnjaka i bršljana za celulit.

Proljetna njega kože

Saznajte više o zdravlju kože u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o celulitu u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prednosti suhog četkanja kože tijela

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  • Četke od prirodnih vlakana možete pronaći u biljnim ljekarnama i prodavaonicama poput Mullera i DM-a, cijena se kreće između 40-80 kn, ovisno o veličini i kvaliteti. Obavezno provjerite da li je četka napravljena od prirodnih vlakana.