Brijanje sa sapunom bolje nego s pjenom za brijanje?

brijanje sa sapunom

Brijete li se cijeli život s pjenom za brijanje za vas imamo prijedlog. Zamijenite pjenu za brijanje sapunom. Brijanje će vam biti ugodnije, a koža glađa.

Ispovijest autora – kako sam se počeo brijati sa sapunom?

Bio sam na putu u Hamburgu. Bilo je rano jutro, a ja sam se pripremao za naporan dan. Kad je došao red na brijanje, posegnuo sam u prtljagu i izvadio britvu. Posegnuo sam malo dublje kako bih izvadio i pjenu za brijanje, no ne vadim ju. Zaboravio sam ju ponijeti. I što ću sada? Obrijati se trebam, pjene nemam, a trgovina niti ne znam gdje je.

Posežem za sapunom, onim malim hotelskim sapunom za ruke. Čuo sam od nekoga da je moguće obrijati se sa sapunom. Namačem lice vodom, namačem sapun i utrljavam sapun na lice. Puštam otprilike pola minute, možda i malo dulje, da se sapun upije u kožu. I krećem s brijanjem.

Rezultat svega toga je da nakon tog jutra u Hamburgu pa sve do dana današnjeg za brijanje koristim samo sapun, nikada pjenu. Zaista sam oduševljen ovim načinom brijanja i zato, kad god sam u prilici, svima preporučujem da ga isprobaju.

Prednosti brijanja bez pjene

Prednosti brijanja sa sapunom u odnosu na brijanje s pjenom:

  • Efikasnije – sapun se zalijepi za dlake pa se one skidaju cijele pri brijanju. Kod brijanja s pjenom nije moguće obrijati cijele dlake pa lice nije tako glatko kao kod brijanja sa sapunom. Dan nakon što sam se obrijao sa sapunom imam lice kakvo bih imao da sam se upravo obrijao s pjenom.
  • Sigurnije – tijekom brijanja često sam se znao porezati. Od kada sam prešao na sapun, to se više ne događa (tako često).
  • Ugodnije – kod brijanja sa sapunom žilet glatko prelazi preko lica i nema osjećaja čupanja dlaka koji je ponekad prisutan kod brijanja s pjenom.
  • Manja je gužva u kupaoni – pjene za brijanje više nema, više je mjesta za druge stvari.
  • Ušteda – jer sapun je jeftiniji od pjene za brijanje.

Savjeti za uspješno brijanje

Pjenu za brijanje je lakše nanijeti na lice jer nema predradnji. Sapun je tvrd pa ga treba prvo namočiti. Dobro je namočiti i lice prije nanošenja sapuna, bolje će se primiti. Zatim se sapun ili trlja u bradu direktno ili se trlja u ruke pa s ruku na bradu.

Možete nabaviti i četku za brijanje pa četkom nanijeti sapun na bradu.

Mada je bilo koji sapun dobar za brijanje, ako imate jako osjetljivu kožu nabavite pravi sapun za brijanje. Ja se brijem s običnim sapunom za ruke. Imam i četku za brijanje, ali ju ne koristim, nego direktno (ne preko četke) utrljavam sapun u bradu.

Da se počnem brijati sa sapunom ili ne?

Meni, autoru ovoga teksta, brijanje sa sapunom puno je bolje nego s pjenom za brijanje. Ipak, neki moji prijatelji isprobali su brijanje sapunom i odlučili da im je ipak bolje s pjenom. Ne znam točno što im je bolje kod pjene, ali znam da smo svi mi ljudi različiti i svakome može odgovarati nešto drugo. Zato vas pozivam da probate brijanje sa sapunom i da sami odlučite što vam više odgovara.

Kratka povijest brijanja

Brijanje je bilo popularno u starom Egiptu. Nije se brijala glava nego cijelo tijelo. Brijali su se muškarci i žene. Ne zbog ljepote nego zbog zaštite od buha. Prvi čovjek koji se svakodnevno brijao bio je rimski general Scipio Africanus (237-183 p.n.e.), ubrzo nakon njega brijanje je postalo praksa većine Rimljana.

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.13 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Brijanje sa sapunom bolje nego s pjenom za brijanje?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Eh, i kad biste koristili prirodni sapun, to bi bio pravi pogodak! Naime, komercijalni sapuni su prilično agresivni deterdženti te isušuju kožu. Ručno rađeni sapuni njeguju i izvanredni su za brijanje!

  2. ja se već godinama brijem sa sapunom,to sam vidio od starijh kolega dok sam radio u jednoj firmi gdje je kupanje bilo obavezno nakon smjene….samo nanosim ga drugačije,smoćim sapun i uz pomoć četke za brijanje napravim pjenu,nanesem na lice i gotovo u tren