Prirodna zaštita od komaraca

no-komarci

Legenda kaže da nas češnjak štiti od vampira. To je točno. Pravi vampiri koji nam svako ljeto piju krv su komarci. Oni ne vole češnjak. U nastavku saznajte što još ne vole i primijenite to kako bi vas komarci izbjegavali u širokom luku.

Prehrambene navike komaraca

Komarci se ne hrane isključivo krvlju sisavaca. Muški primjerci jedu nektar iz cvjetova. Ženke uz nektar piju i krv jer im treba dodatna energija zbog jajašaca koja nose.

Komarci vole sve što ih podsjeća na nektar ili na meso sisavaca bilo oblikom, bojom ili mirisom.

Ako koristimo parfem s cvjetnim mirisom komarac će nas doživjeti kao mirisni obrok. Isto je i s dezodoransima te sapunima koji ostavljaju miris na našem tijelu.

Komarci imaju razvijen ukus i kad je u pitanju odjeća. Oni preferiraju napadati ljude u tamnoj odjeći vjerojatno zato što ih podsjeća na boju mesa. Sviđa im se i uska odjeća. Zanimljivo, i jako svijetla odjeća ih privlači, vjerojatno ih podsjeća na cvijeće.

Azijski tigrasti komarci – kako ih prepoznati?

Glavne karakteristike tigrastog komarca:

 • Aktivni su i danju i noću (dakle mogu vas ubosti bilo kada)
 • Krupniji su od običnih i imaju bijele točkice
 • Ne zuje dok lete
 • Ne lete daleko od gnijezda, do 200 m. Ako ga primijetite, niste daleko od gnijezda.
 • Azijski tigrasti loši su letači, tromiji od običnog komarca.
 • Ubadaju najčešće u nogu.
 • Njihov ubod više boli i veći je rizik prijenosa zaraznih bolesti.

Kako se zaštititi od komaraca?

 • Ne nanositi mirise na sebe, upotrebljavati kozmetičke preparate bez mirisa. Mirisi, pogotovo cvjetni, privlače komarce.
 • Nositi odjeću neutralnih boja, npr. maslinasto zelena i svijetlo smeđa
 • Prekriti odjećom sve dijelove tijela

prirodna zastita od komaraca

Deet – najučinkovitija, ali štetna zaštita od komaraca

Deet je najčešći sastojak sredstava za zaštitu od komaraca. On je efikasan, ali u novije vrijeme sve više znanstvenih studija pokazuje da loše utječe na ljudski mozak. Zato preporučujemo da ga izbjegavate.

Vitamin B12

Vrlo efikasna zaštita od komaraca je uzimanje dodatne doze B vitamina, naročito vitamina B12 koji je odbojan insektima. Ako u krvi imate dovoljnu količinu vitamina B12 komarci će vas izbjegavati. Vitamin B12 moguće je nabaviti u ljekarni.

Češnjak – zdrava alternativa

Nije poznato zašto točno, ali komarci ne podnose češnjak. Najefikasnije je namazati se češnjakom no to je ponekad nezgodno ako se krećemo među ljudima.

Srećom, dovoljno je i pojesti dva češnja češnjaka. Postoji ulje češnjaka koje se može namazati koje je blažeg mirisa od čistog češnjaka.
Ova eterična ulja također štite od komaraca:

U borbi protiv komaraca kao i drugih insekata koji imaju tendenciju bockati pomoći će vam i eterična ulja cimeta, limunske trave, ružmarina, cedra te orgnsko sojino ulje. Spas možete potražiti i u jabučnom octu

Neke od biljaka poput: citronelle, divlje metvice, matičnjaka, bosiljka, nevena i lavande možete i posaditi te tako dobiti prirodne repelente

Kako se vi štitite od komaraca?

Imate li neku posebnu metodu i želite ju podijeliti napišite nam. Jeste li upoznali tigraste komarce ili još niste imali tu ”sreću”?

Ocjenite članak

4.53 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prirodna zaštita od komaraca

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje