Proširene vene i kako ih spriječiti

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Što su vene i kako dolazi do začepljenja?

Vene su dio krvožilnog sistema čija je osnovna funkcija vraćanje krvi iz ostalih organa u srce. Nakon što organi preuzmu kisik potreban za obavljanje svojih funkcija, oslobađaju korištenu krv i vraćaju je u vene zajedno s otpadnim tvarima kao što je ugljični dioksid.

Krv u venama se zatim transportira u srce i vraća u pluća gdje se ugljični dioksid ispušta i krv dobiva više kisika te se arterijama raspoređuje po ostatku tijela.

U slučaju dugotrajnog ne kretanja venski zalisci se opuštaju i protok krvi postaje puno teži. Drugim riječima, kada se naše tijelo ne kreće, naše krvne stanice usporavaju svoje kretanje.

Krvne stanice pritom počinju odumirati što izravno utječe na okolne stanice i potiče njihovo odumiranje. Tako nastaje tromb, koji može djelomično, ili u potpunosti začepiti venu. Ako se radi o površinskim venama, govorimo o superficijalnom (površnom) tromboflebitisu, a kada se krvni ugrušci stvaraju u dubokim venama riječ je o dubokoj venskoj trombozi.

Začepljenje vena

Kako spriječiti proširene vene?

Izbjegavajte dugotrajno sjedenje ili stajanje!

Ako vaše radno mjesto zahtjeva dugotrajno stajanje ili sjedenje, odvojite vrijeme kako bi „protegnuli noge“. I kratkotrajna šetnja po uredu može pridonijeti zdravijim venama!

Sjedite pravilno!

Izbjegavajte sjedenje prekriženih nogu. Sjedenje prekriženih nogu otežava protok krvi u nogama, što dovodi do stvaranja proširenih vena. Kada ste u mogućnosti, koristite povišenu podlogu prilikom sjedenja (15-30 cm), kako bi potaknuli cirkulaciju i protok krvi u nogama.

Izbjegavajte visoke potpetice!

Izbjegavajte nošenje visokih potpetica ako vaše radno mjesto zahtjeva dugotrajno sjedenje ili stajanje. Nošenjem visokih potpetica stvarate pritisak na potkoljenicu što dovodi do proširenja vena. Visina potpetica ne bi trebala prelaziti 5 cm. Idealnu visinu potpetica možete izračunati tako da veličinu stopala podijelite s 10, te rezultatu dodate 0,55 cm.

Redovito pregledavajte vene!

Proširene vene

Istraživanja pokazuju kako svaka treća žena starija od 30 godina ima problema s venama ili kapilarama na nogama. Proširene vene narušavaju estetiku nogu te mogu dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema, stoga preporučujemo pregled, posebice u jednom od sljedećih slučajeva:

  • Genetske predispozicije
  • Redovitog unošenja nikotina u organizam
  • Pretilosti
  • Dugotrajnog sjedenja/stajanja na radnom mjestu
  • Dugotrajno korištenje oralne kontracepcije

SimBex Vam poklanja besplatno mjerenje i kontrolu venskog tlaka. Kliknite OVDJE i rezervirajte termin!

Pametno birajte čarape

Iako naizgled bezazlen odjevni predmet, čarape mogu uvelike doprinijeti (ili naštetiti!) zdravlju vena. Ono sto čarape za vene čine (bilo da su sportske/putne muške ili da je riječ o najlonkama) jest da svojim pravilno raspoređenim pritiskom, održavaju zdravlje venskih zalistaka pomažući im u obavljanju njihove zadaće.

Modne čarape (bilo muške ili ženske) imaju pritisak od gore prema dolje, dok su čarape za vene posebnom tehnologijom izrađene tako da vrše pritisak u skladu s radom vena (pritisak od stopala prema gore).

Ukoliko tražite kvalitetne čarape za vene, možete ih naručiti putem interneta u SimBex WebShop-u.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.57 / 5 (7 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: gdje naručiti čarape za vene,