Kako preventivne čarape utječu na naše organe?

preventivne_carape

Preventivne čarape specijaliziran su dio odjeće, a koriste se u medicini kako bi spriječile razne bolesti vena, kao što su:

  • edem (pretjereno nakupljanje tekućine u stanicama zbog čega tkivo i organi postaju vlažni i nabreknu)
  • flebitis (upala vene, odnosno začepljenje površinske, proširene vene koje uzrokuje crvenilo, bolove i stvaranje krvnih ugrušaka na mjestu upale)
  • tromboza (stvaranje krvnog ugruška, tromba, koji krvlju putuje po tijelu i može biti uzrokovati moždani ili srčani udar ako dođe u mozak ili u srce)

Preventivne čarape rade se od posebnih, vrlo čvrstih i elastičnih materijala kako bi stvorile pritisak na noge, gležnjeve i stopala. Najčvršće su oko gležnjeva, a prema koljenima i bedrima pritisak popušta, kako bi se krv usmjeravala prema tijelu.

carape-za-vene

Preventivne čarape vrše pritisak (kompresiju) na nogu i tako smanjuju promjer proširene vene. Kao rezultat, povećava se brzina protoka krvi jer ona putuje mnogo užim kanalima. Tako se smanjuje venski pritisak, zbog čega se više krvi vraća u srce, a manje zadržava u nogama. Preventivne čarape na taj način poboljšavaju cirkulaciju krvi u cijelomu tijelu, što je izuzetno važno za pravilan rad organa.

Zbog poboljšane cirkulacije organi su više nahranjeni hranjivim tvarima, kisik bolje kola čime dobivamo osjećaj viška energije (pošto on sudjeluje u stvaranju energije) te otpadne tvari (toksini, alkoholi sl.) više izlaze iz nas van.

Preventivne čarape posebno su korisne ženama čije svakodnevne aktivnosti zahtijevaju mnogo stajanja ili suprotno, u slučaju posla koji zahtijeva stalno sjedenje. I pretjerano stajanje i pretjerano sjedenje usporava cirkulaciju i dovodi do zadržavanja krvi u nogama. Više o tome kako aktivirati cirkulaciju u nogama pročitajte ovdje.

Otečene i umorne noge problem su i u trudnoći te kod dugih putovanja, te liječnici često u takvim slučajevima mogu prepisati terapiju čarapama koje vrše pritisak kako bi se spriječili problemi s venama.

Preventivne čarape dobro prijanjanju uz nogu i izrazito su udobne za nošenje. One mogu biti transparentne tako da se ne primjećuju ispod odjeće, a postoje i u različitim bojama te ih mnoge žene nastavljaju nositi i nakon što prođu tegobe s venama.

Udobne, elegantne i prozračne preventivne čarape za vene potražite ovdje.

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako preventivne čarape utječu na naše organe?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.