Kako spasiti natučeni nokat?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Nerijetko uslijed žurbe ili neopreznosti prstima kao rubnim i izloženim dijelovima tijela znamo priuštiti bolne udarce. Takve traume mogu dovesti do podlijevanja krvi ispod nokta zbog čega se stvara hematom.

Hematom (podljev krvi) je u početku tamno crvene boje i jasno je vidljiv ispod nokta, a prst je bolan. Postepeno će hematom pocrniti i s vremenom izrasti zajedno s noktom.

Noktima na rukama potrebno je otprilike dva mjeseca kako bi kompletno izrasli, a noktima na prstima stopala oko četiri mjeseca. Ukoliko je ozljeda zahvatila i dio korijena nokta, moguće je da estetska promjena na njemu ostane trajno.

U slučaju teže ozljede, potreban je tretman kod liječnika koji uključuje oslobađanje odnosno puštanje krvi koja je ostala ispod nokta. To se radi kako se nokat ne bi odvojio od prsta i otpao.

natuceni nokatLiječnik će pažljivo probiti nokat stvarajući malu rupu kroz koju krv može izaći.

Nokat će vjerojatno ostati taman i nakon tretmana, ali će ta diskoloracija (promjena boje) prirodno izrasti s noktom. Kako bi se spriječila moguća infekcija, potrebno je sterilizirati prst prije i nakon tretmana, te ozlijeđeni prst omotati čistim zavojem, a kako bi se spriječilo oticanje i bol, možemo na zavoj stavljati hladne obloge i držati prst u povišenom položaju u odnosu na tijelo.

Ako ovaj tretman ne pomogne, liječnik može ocijeniti da je potrebno odstraniti cijeli nokat kako bi na njegovom mjestu mogao izrasti novi, zdravi nokat.

Kod lakših ozljeda, koje ne zahtijevaju liječničku intervenciju također vrijedi pravilo da je nokat potrebno odmah sterilizirati, te ozlijeđeni prst omotati čistim zavojem. Na zavoj stavljamo hladne obloge i prst držimo u povišenom položaju u odnosu na tijelo.

Natučeni nokat može spasiti primjena VenofaMed® aktivne zaštite nokta, što su posvjedočili brojni planinari, koji imaju čestih problema s udaranjem palaca te trkači i nogometaši koji su izjavili da su spasili čak i nokte koji su bili pred otpadanjem, natučeni te raspolovljeni od udarca.

VenofaMed® također pomaže i kod suzbijanje pojave i daljnjeg širenje gljivica i bakterija ispod natučenog nokta. Zahvaljujući patentiranom carrier-sustavu djelotvorni sastojci VenofaMed® aktivne zaštite nokta prodiru direktno kroz nokat.

Aktivnu zaštitu noktiju VenofaMed® preporučujemo i kao preventivu kod osoba s npr. oslabljenim imunološkim sustavom, smetnjama krvotoka, šećernom bolešću (Dijabetes melitus) ili deformacijama stopala, kao npr. Hallux Valgus.

VenforaMed® je moguće naručiti putem interneta u SimBex WebShopu.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - njega noktiju - SimBex

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4 / 5 (4 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: udarac u nokat kako lijeciti, lek za udaren nokat, crn nokat od udarca, crn nokat, crni nokat na nožnom palcu, udatac čekićem preko nokta, crveni pa plavi nokat, hematomi na palcu, kako osloboditi krv ispod nokta, kako sprijeciti ispadanje nokta,