Što čini kvalitetan uložak za naša stopala?

ulosci za stopala

Stopalo je oslonac tijela pri svakom koraku i nosi težinu čitavog tijela. Pravilno stopalo mora imati pravilan luk koji se stvara kada mišići i tetive stopala i potkoljenice podižu središte tabana prema gore. Ako su mišići slabi, oni ne mogu zadržati stopalo u pravilnom luku te ono pada formirajući ono što znamo kao „spušteno stopalo“.

U suvremeno doba sve su češći problemi sa stopalima zbog smanjenog kretanja, tvrdih površina po kojima se krećemo, ali i neprikladne obuće. Problemi sa stopalima posebno su česti kod sportaša i ljudi u starijoj životnoj dobi.

Problem spuštenih stopala djeluje na čitavo tijelo, utječe na koljena, kukove, zdjelicu i kralježnicu i može izazvati deformacije koje urokuju križobolju i glavobolje.

spusteno_stopalo

Zato je vrlo važno postaviti stopalo u pravilan položaj i omogućiti cijelom tijelu pravilno držanje. Kako bi se to osiguralo i kako bi se spriječile daljnje deformacije, potrebno je provoditi posebne terapijske vježbe za stopala, a brz i nužan način ispravljanja držanja tijela i smanjivanja pritiska na stopala su ortopedski ulošci.

Kako nam ortopedski ulošci mogu pomoći?

Posebno izrađeni kvalitetni uložak ublažit će udarce i vibracije na stopala, rasteretiti ligamente, mišiće i tetive koji su izloženi naporu, dugom stajanju, aktivnom kretanju i atletskim aktivnostima.

Ortopedski ulošci rade se po mjeri u različitim materijalima. Najpoznatiji su klasični tanki ulošci od kože i pluta koji se prozivode za cijelo stopalo, ili samo za dijelove stopala, primjerice s umetkom za petu. Korisni su većini umjereno aktivnih ljudi, dugotrajni su i nije ih teško održavati.

Meki ulošci proizvode se od spužvastih ili silikonskih materijala i izrađuju se prema otisku stopala. Prilikom toga vodi se računa o ortopedskim zahtjevima koje postavlja oblik i problem stopala, a preporučuju se osobama koje pate od reume, određenih upalnih procesa na stopalima te kod devijacija stopala, primjerice kod spuštenog stopala.

ulosci-za-cipele

Za oboljele od dijebetesa izrađuju se posebni ulošci koji se sastoje od nekoliko slojeva različite tvrdoće, a preporučljivo je izraditi i ortopedske cipele po mjeri.

Kvalitetni ulošci izrazito su važni i sportašima kako bi se rasteretio pritisak na stopala i ublažili udarci te smanjila opasnost od ozljeda. Deblji ulošci potrebni su sportašima koji se bave skijanjem, planinarenjem i trčanjem, a niži, tanji ulošci preporučuju se za dvoranske sportove i bicikliranje.

Prilikom kupnje uložaka za stopala važno je obratiti pozornost na materijal od kojeg su izrađeni kako ne bi iritirali kožu stopala.

Saznajte kakva su Vaša stopala!

Za manje od jedne minute skeniranjem stopala možete dobiti njihovu 3D sliku i po želji naručiti uloške za korekciju njihovog opterećenja. Individualni ortopedski ulošci izrađuju se od vrhunskih i suvremenih materijala prema preporuci stručne osobe.

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Što čini kvalitetan uložak za naša stopala?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.