Što čini kvalitetan uložak za naša stopala?

ulosci za stopala
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Stopalo je oslonac tijela pri svakom koraku i nosi težinu čitavog tijela. Pravilno stopalo mora imati pravilan luk koji se stvara kada mišići i tetive stopala i potkoljenice podižu središte tabana prema gore. Ako su mišići slabi, oni ne mogu zadržati stopalo u pravilnom luku te ono pada formirajući ono što znamo kao „spušteno stopalo“.

U suvremeno doba sve su češći problemi sa stopalima zbog smanjenog kretanja, tvrdih površina po kojima se krećemo, ali i neprikladne obuće. Problemi sa stopalima posebno su česti kod sportaša i ljudi u starijoj životnoj dobi.

Problem spuštenih stopala djeluje na čitavo tijelo, utječe na koljena, kukove, zdjelicu i kralježnicu i može izazvati deformacije koje urokuju križobolju i glavobolje.

spusteno_stopalo

Zato je vrlo važno postaviti stopalo u pravilan položaj i omogućiti cijelom tijelu pravilno držanje. Kako bi se to osiguralo i kako bi se spriječile daljnje deformacije, potrebno je provoditi posebne terapijske vježbe za stopala, a brz i nužan način ispravljanja držanja tijela i smanjivanja pritiska na stopala su ortopedski ulošci.

Kako nam ortopedski ulošci mogu pomoći?

Posebno izrađeni kvalitetni uložak ublažit će udarce i vibracije na stopala, rasteretiti ligamente, mišiće i tetive koji su izloženi naporu, dugom stajanju, aktivnom kretanju i atletskim aktivnostima.

Ortopedski ulošci rade se po mjeri u različitim materijalima. Najpoznatiji su klasični tanki ulošci od kože i pluta koji se prozivode za cijelo stopalo, ili samo za dijelove stopala, primjerice s umetkom za petu. Korisni su većini umjereno aktivnih ljudi, dugotrajni su i nije ih teško održavati.

Meki ulošci proizvode se od spužvastih ili silikonskih materijala i izrađuju se prema otisku stopala. Prilikom toga vodi se računa o ortopedskim zahtjevima koje postavlja oblik i problem stopala, a preporučuju se osobama koje pate od reume, određenih upalnih procesa na stopalima te kod devijacija stopala, primjerice kod spuštenog stopala.

ulosci-za-cipele

Za oboljele od dijebetesa izrađuju se posebni ulošci koji se sastoje od nekoliko slojeva različite tvrdoće, a preporučljivo je izraditi i ortopedske cipele po mjeri.

Kvalitetni ulošci izrazito su važni i sportašima kako bi se rasteretio pritisak na stopala i ublažili udarci te smanjila opasnost od ozljeda. Deblji ulošci potrebni su sportašima koji se bave skijanjem, planinarenjem i trčanjem, a niži, tanji ulošci preporučuju se za dvoranske sportove i bicikliranje.

Prilikom kupnje uložaka za stopala važno je obratiti pozornost na materijal od kojeg su izrađeni kako ne bi iritirali kožu stopala.

Kvalitetne uloške za stopala, koji osiguravaju maksimalnu udobnost i prozračnost, a pritom ne iritiraju kožu stopala potražite OVDJE.

Saznajte kakva su Vaša stopala!

Za manje od jedne minute skeniranjem stopala možete dobiti njihovu 3D sliku i po želji naručiti uloške za korekciju njihovog opterećenja. Individualni ortopedski ulošci izrađuju se od vrhunskih i suvremenih materijala prema preporuci stručne osobe.

Redovna cijena samog pregleda je 100,00 kuna, a svim čitateljima portala Kreni zdravo koji ispune obrazac za prijavu na ovom linku SimBex poklanja ovaj pregled potpuno besplatno!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: kako pravilno staviti silikonski ulozak,