Oporavak nakon carskog reza

carski rez
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Carski rez je hitna kirurška intervencija koja služi kao alternativa vaginalnom porodu. Premda je smrtnost od posljedica carskog reza danas mnogo niža, zahvat  treba izvoditi samo onda kada je za majku ili dijete sigurniji od vaginalnog poroda. Koje su posljedice carskog reza? Što je spinalna anestezija? Što ako morate ponovno na carski rez? Kada smijete stupiti u spolni odnos nakon carskog reza? – Donosimo odgovore u nastavku kako biste izbjegli neželjeni scenarij.

carski rez oporavak
Posljedice carskog reza

Oporavak od carskog reza obično u većine žena prolazi bez komplikacija. Međutim to ne znači da je carski rez bezazlen zahvat ili da bi trebao postati adekvatnom zamjenom za vaginalni porođaj. Žene kojima je izveden ovaj kirurški zahvat izložene su većem riziku od postporođajnih komplikacija i smrti.
Neke od komplikacija koje se mogu pojaviti nakon carskog reza su:

 • infekcije na mjestu reza
 • endometritis (upala i infekcija maternice – može uzrokovati groznicu, vaginalni iscjedak neugodna mirisa te bol uterusa)
 • reakcije na anesteziju koje nastaju zbog kombinirane epiduralne i spinalne anestezije (jaka glavobolja, mučnina i povraćanje)
 • ugrušci u plućima i nogama koji mogu rezultirati plućnom embolijom (začepljenje arterije)
 • konstipacija (zatvor)
 • ozljeda mjehura (ponekad je potrebna još jedna operacija)
 • obilno krvarenje tijekom i nakon zahvata
 • povećani rizici u budućim trudnoćama (ruptura ili pucanje maternice)
 • mogući problemi s posteljicom
 • smrt

Spinalna anestezija

Spinalna anestezija je vrsta anestezije koja ulazi u skupinu neuroaksijalnih blokova što znači da se prijenos bolnih podražaja na području kralježnične moždine blokira lijekovima. Anestetik se ubrizgava u cerebrospinalnu tekućinu koja okružuje kralježničnu moždinu.

Primanje epiduralne ili spinalne anestezije može izazvati pretjerano detaljno promatranje okoline što je posljedica utjecaja anestetika na središnji živčani, kardiovaskularni i dišni sustav. Anestezija može utjecati i na krvni tlak, otkucaje srca, disanje te druge vitalne funkcije.

Može se javiti osjet topline u nogama što je posljedica širenja krvnih žila u nogama. Ponekad se može dogoditi da osoba ne može pomaknuti noge sve dok anestetik ne prestane djelovati.

Nakon 2 – 5 sati koliko je potrebno da anestetici prestanu djelovati u pravilu se javljaju bolovi na mjestu reza, iznimno jake glavobolje, slabost i povraćanje. Bolove se može ublažiti analgeticima, a mučnine bi trebale nestati kroz 2 dana iako se i one mogu uspješno kontrolirati lijekovima.

drugi carski rez

Drugi carski rez 

”Jednom carski rez, uvijek carski rez” – nije niti mit niti pravilo. Vaginalni porod nakon poroda carskim rezom povećava rizik od rupture maternice, stoga se mnoge žene odlučuju na ponovni carski rez. Opasnost je veća za žene koje su imale okomiti carski rez.

Vrsta incizije (operativno rezanje kože i tkiva) maternice te vaša povijest bolesti najlakše će dovesti liječnike do zaključka možete li se poroditi vaginalno ili ne. Gotovo 75% žena uspijeva se nakon carskog reza poroditi ”prirodnim” putem.

Neke trudnice koje su prethodno rađale carskim rezom mogu se podvrgnuti vaginalnom porođaju, no to ne znači da će porod u konačnici tako i uspjeti. Bez prevelikih posljedica žena u prosijeku može podnijeti 3 -4 carska reza.

Najbolja stvar koju možete učiniti prije nego li ponovno zatrudnite je potražiti mišljenje liječnika, pa i više njih. Svaka sljedeća trudnoća mogla bi biti po život opasna ne samo za vas nego i za vaše dijete.

Oporavak nakon carskog reza

Bolnica

Carski rez zahtijeva puno duži oporavak, otprilike 4 – 6 tjedana. Žene koje su imale carski rez bez komplikacija obično u bolnici ostaju otprilike 4 – 5 dana tijekom kojih se nadziru sve eventualne promjene – tlaka, temperature, mogućih krvarenja u području reza te jačeg vaginalnog krvarenja.

Prvih 24 sata možete očekivati nekoliko doza infuzije kako bi tijelo povratilo snagu. Drugog dana obično se žene odlučuju na kratke šetnje kao što je odlazak na toalet. Premda se radi o šetnji – ona nije bezbolna te kretanje može biti iznimno otežano. Ako niste sigurni da se možete sami kretati, najbolje je upitati medicinsko osoblje za pomoć. Drugog dana također su dopušteni i manji obroci.

Kod kuće

Pomoć partnera i obitelji neizbježan je dio oporavka nakon carskog reza. Bolovi u donjem dijelu abdomena i dalje mogu biti vrlo intenzivni stoga će vam liječnik prepisati analgetike. Kako biste se što bolje oporavili bitno je slijediti upute koje će vam liječnik dati, a neke od njih su:

 • minimalno kretanje tijekom prvog tjedna,
 • organizirajte si život tako da vam sve bude ”pri ruci”,
 • ,prvih nekoliko tjedana ne biste trebali dizati ništa teže od djeteta,
 • kako biste spriječili pucanje unutarnjih šavova – tijekom kretanja poduprite svoj abdomen rukama nekoliko centimetara ispod reza,
 • pijte što više tekućine,
 • pratite zacjeljivanje rane kako ne bi došlo do infekcije

Ako je sve u redu prvi liječnički pregled trebao bi biti 4 – 6 tjedana nakon izlaska iz bolnice. Tada se odradi palpacija abdomena te kontrolni ultrazvuk.

 mame i bebe

Krvarenje nakon carskog reza

Postporođajno krvarenje ili lohije javlja se kod svih žena nakon poroda neovisno o načinu na koji su rodile. U prosjeku krvarenje traje od 2 – 6 tjedana, a prestaje kada se maternica vrati u položaj prije trudnoće. Budući da se organizam putem krvarenja čisti, moguće je u krvi primijetiti sluz ili komadiće tkiva koji su zapravo ostaci posteljice.

Korištenje tampona za vrijeme postporođajnog krvarenja nije preporučljivo zbog mogućeg razvoja infekcije. U početku krvarenje može biti tamnije zbog ”ostataka” kojih se organizam nastoji riješiti. Žuto bijeli iscjedak označava kraj krvarenja. Ponekad u prvim danima nakon poroda može doći i do izljeva. Liječničku pomoć hitno trebate potražiti:

 • ako se nakon smirivanja krvarenja pojavi krv (mogućnost sepse – komadić posteljice nije izašao van),
 • ako je krvarenje i nakon nekoliko tjedana vrlo intenzivno,
 • ako osjećate vrtoglavicu, slabost i ubrzan rad srca.

Steznik – da ili ne?

Steznik ne služi kao prekrivač estetskih problema prouzrokovanih trudnoćom i porodom. Njegova glavna zadaća je vraćanje maternice i drugih organa na njihovo mjesto te skupljanje i približavanje opuštenih trbušnih mišića. Samim tim procesom koža se ponovno zateže.

Steznik ne morate nositi ako vam je neugodan ili vas zbog njega pecka mjesto reza, tim gore – može doći do infekcije jer koža ispod steznika baš i ne diše. Klasični steznik možete početi nositi već nekoliko dana nakon poroda dok za steznik s gaćicama trebate pričekati kraj postporođajnog krvarenja.

seks nakon carskog reza

Seks nakon carskog reza – što očekivati?

Premda će se većina majki požaliti kako niti ne razmišljaju o seksu, kako su preumorne, kako izgledaju napuhnuto i neprivlačno ipak je bitno znati kada smijete stupati u siguran spolni odnos. Budući da postporođajno krvarenje traje od 4 – 6 tjedana, potrebno je pričekati kraj krvarenja.

Toliko vremena je potrebno kako bi se žensko tijelo vratilo u stanje prije trudnoće. Čak i ako je krvarenje slabije, potrebno je pričekati da se cerviks zatvori kako bi spolni odnos bio siguran, a u međuvremenu dobro je pripremiti se na nadolazeće spolne aktivnosti:

 • razgovarajte s partnerom o seksu,
 • povjerite mu svoje strahove, nezadovoljstvo vlastitom linijom i promjenama u raspoloženju,
 • prilikom prvog seksa nastojte izbjegavati položaje koji pritišću mjesto reza,
 • ne dajte se obeshrabriti – lagane masaže, poljupci i otkrivanje erogenih zona mogu dostojno doprinijeti intimnom povezivanju partnera,
 • ako ne osjećate ništa od onoga što biste u ”napetim situacijama” trebali osjećati nemojte se siliti činiti nešto što ne želite.

Forumi su prepuni iskustava mnogih mama – sigurno možete pronaći mamu s čijim problemom se možete poistovjetiti. Ideja o posjeti stručnjaka s kojim možete razgovarati također je dobrodošla. Svi poslovi mogu pričekati da se naučite snalaziti u novonastalim okolnostima. Savjeti liječnika nisu pisani da bi ih se ignoriralo i ismijavalo. Uživajte u svojem djetetu i danima koji su pred vama, jer već dok trepnete ”sutra će mu biti prvi dan škole”.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   3
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: steznik nakon carskog reza, krvarenje nakon carskog reza, trajanje krvarenja nakon carskog reza, oporavak od carskog reza, kako smanjiti krvni tlak nakon oporavka spinalnog poroda, upala nakon carskog reza, krvarenja poslije carskog reza, lohije, oporavak nakon carskog, Oporavak poslije poroda carski,