Lažni trudovi – kako ih prepoznati, uzroci i simptomi

Lažni trudovi trudnoća
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Lažni trudovi ili Braxton Hicksove kontrakcije pojavljuju se tijekom cijele trudnoće, a posebno 4 tjedna prije poroda. To su nepravilne kontrakcije, koje se javljaju u donjem dijelu trbuha i koje ne bole istim intenzitetom kao pravi trudovi. U ostatku članka pročitajte kako razlikovati lažne trudove od pravih i što činiti kad se pojave.

Lažni trudovi mogu biti zbunjujući, posebno kad se radi o prvorotkinjama. Razlog tome je dijelom taj što iskusnije trudnice već znaju razliku u intenzitetu između lažnih i pravih trudova.

Trudnoća

Što su lažni trudovi?

Lažni trudovi su kontrakcije maternice koje se sve češće pojavljuju što se termin poroda bliži. Tada postaju sve učestalije i intenzivnije. Mogu se javljati cijeli dan i po noći.

Maternica je tada posebno osjetljiva na hormone koji utječu na pokretanje mišićnog tkiva i kontrakcije. Ti hormoni su:

 • oksitocin – hormon koji nastaje u hipotalamusu u mozgu,
 • estragon – hormon koji sudjeluje u regulaciji cijele trudnoće,
 • prostaglandini – tvari koje djeluju slično kao hormoni i sudjeluju u regulaciji trudnoće.

Braxton Hicksove kontrakcije se mogu pojavljivati tijekom cijele trudnoće, ali što se ona udaljava, one mogu postati intenzivnije i bolnije.

Postoje i prodromalni trudovi koji su također vrsta lažnih trudova, ali su intenzivniji od Braxton Hicksovih kontrakcija i za razliku od njih, mogu proširiti cerviks.

Iako još nedovoljno razjašnjeni, uzroci za lažne trudove mogu biti:

Smatra se da su lažni trudovi, posebno oni koji se javljaju neposredno prije termina poroda, način pripreme tijela za porod.

Braxton Hicksove kontrakcije – simptomi

Simptomi i znakovi lažnih trudova su:

 • iregularni i nepravilni razmaci između kontrakcija,
 • nema napretka u intenzitetu trudova,
 • uslijed razgibavanja ili šetanja pojava trudova nestaje,
 • bol se pojavljuje na predjelu trbuha i nije uvijek lokalizirana,
 • nije došlo do pucanja vodenjaka ili curenja amnionske vode.

Lažni trudovi

Kako razlikovati prave od lažnih trudova?

Nije jednostavno razlikovati lažne od pravih trudova, pogotovo ako ste prošli 37. tjedan trudnoće.

Postoje neki znakovi koji Vam mogu pomoći u određivanju razlike:

 • Lažni trudovi su nepravilni i pojavljuju se iznenada. Pravi trudovi na početku mogu biti nepravilni, ali će ubrzo postati bolniji i pojavljivati se u pravilnim razmacima.
 • Pravi trudovi neće nestati nakon laganog kretanja ili promjene položaja.
 • Bol kod pravih trudova češće počinje u donjem dijelu leđa i širi se duž cijelog trbuha. Bol je kod lažnih trudova većinom centrirana u donjem dijelu trbuha i ne proširuje se.
 • Kod pravih trudova vrat maternice se širi i pukao je vodenjak,
 • Bol kod pravih trudova Vas prisiljava da sjednete ili se uhvatite za nešto, dok bol kod lažnih trudova prolazna nakon kraće aktivnosti.
 • Pravi trudovi na početku porođaja pojavljuju se u frekvenciji od 3-4 truda u prvih 10 minuta. U drugom porođajnom dobu frekvencija je 5 trudova u 10 minuta. Svaki trud traje od 80 do 110 sekundi.

Što činiti kad se pojave lažni trudovi?

Kada osjetite lažne trudove, a prvorotkinja ste, vjerojatno ćete se osjećati uplašeno i zbunjeno. Važno je da ostanete mirni i kontaktirate svog ginekologa ili medicinsku službu.

Pregled u trudnoći

 

Ako već imate iskustva s lažnim i pravim trudovima, možete si pokušati pomoći kod kuće dok bol ne prestane.

Ipak, ako Vam je bol neuobičajena i jača nego inače, javite se ginekologu kako biste otklonili sumnje i otkrili uzrok pojave kontrakcija. Nažalost, nekad se kontrakcije znaju pojaviti zbog problema i bolesti koje nemaju veze s trudovima pa je zato bitno otkloniti sumnje i otkriti uzroke.

Kako biste zaustavili bol kod lažnih trudova, kod kuće sami možete:

 • duboko disati par minuta,
 • popiti vode,
 • ustati i razgibati se,
 • odmoriti ili odspavati ako ste umorni,
 • relaksirati se uz omiljenu razbibrigu.

Pojava lažnih trudova često je uznemirujuća za svaku buduću majku bez obzira na iskustvo koje možda već ima.

Bitno je da je trudnica informirana i da ima medicinsku službu ili ginekologa koji će joj u svakom trenutku biti spremni odgovoriti na sumnje i pitanja.

Obavezno se javite hitnoj medicinskoj službi ako:

 • dođe do vaginalnog krvarenja,
 • pukne vodenjak,
 • osjetite nepodnošljivu bol koju ne možete samostalno ukloniti.

Lažni trudovi cijeli dan

Iako je iskustvo poprilično neugodno i za mnoge zabrinjavajuće, lažni trudovi mogu trajati cijeli dan. Nekad znaju trajati i više dana zaredom, ali nema razloga za brigu jer je to sasvim normalno.

Ako se bol nakon nekog vremena udvostruči ili dođe do pucanja vodenjaka, javite se liječniku jer se može raditi o početku porođajnog doba.

Lažni trudovi po noći

Mnoge trudnice iskuse lažne trudove dok spavaju, a nekima se javljaju samo tada dok se pokušavaju odmoriti. To može djelovati negativno na raspoloženje i biti zaista neugodno iskustvo, posebno ako ometaju san.

Ako osjetite lažne trudove po noći, probajte se prošetati ili učiniti nešto od predloženih tehnika za zaustavljanje boli.

Lažni trudovi pred porod

Ako se termin poroda bliži i lažni trudovi su sve učestaliji, može se raditi o pripremanju tijela za porod. To ne znači da će porod započeti još danas ili sutra, a nekad neće ni za tjedan dana.

Lažni trudovi koji se javljaju s većim intenzitetom, posebno prije termina poroda, karakteriziraju se kao prodromalni trudovi. Takvi trudovi se također javljaju u nepravilnim razmacima, ali nekad mogu raširiti cerviks što svakako znači da se porod bliži.

Faza takvih trudova može se nazvati i pre-porođajno doba koje nije aktivno kao pravi porođaj, ali služi pripremanju tijela za porođaj. Traje sve dok se cerviks ne raširi do 10 cm što znači da počinje aktivno porođajno doba.  Tada se:

 • javljaju nepravilne kontrakcije koje variraju intenzitetom i prestaju laganim kretanjem,
 • cerviks se skraćuje, omekšava i mijenja položaj,
 • pojavljuju bolovi u donjem dijelu leđa,
 • povećava koncentracija vaginalnog iscjetka.

U slučaju da ste blizu termina poroda i iskusite ovakve kontrakcije, pokušajte se odmoriti i odspavati ako možete jer pravi porod svakako slijedi. Ako osjetite pojačanje intenziteta trudova i njihovo sve učestalije pojavljivanje, nazovite ginekologa.

Lažni trudovi u 39. tjednu trudnoće

U 39. tjednu trudnoće lažni trudovi su jasan znak da se porod bliži. Tada je dijete već u potpunosti formirano i porod može započeti svaki čas.

Lažni trudovi će se pojavljivati sve češće i varirat će količina boli koju ćete kroz trudove iskusiti. Danima prije poroda možete iskusiti i:

Pravi trudovi

Kad se intenzitet bolova kod trudova promijeni i postane jači, znak je o pravim trudovima. Kako biste bili sigurni, možete pratiti učestalost trudova i njihovu jačinu.

Za normalan porod treba otprilike 200 trudova.

Prave trudove karakterizira:

 • prvo porođajno doba započinje kontrakcijama koje traju oko 30 sekundi i javljaju se svako pola sata,
 • nakon toga, vremenski interval trudova smanjuje se na 3-4 kontrakcije u 10 minuta,
 • drugo porođajno doba označavaju kontrakcije od pet trudova u 10 minuta,
 • kod pravih trudova bol ne prestaje ni nakon što odete na WC iako se bol nekad karakterizira kao pritisak zbog potrebe za nuždom,
 • pravi trudovi su jake i snažne kontrakcije maternice gdje se javlja i bol u leđima, a to služi pripremanju djeteta za porod i guranju kroz porođajni kanal.

Za žene koje prvi put rađaju porod može trajati i do 12 sati, dok je za žene koje su već rađale nešto kraći, oko 5-8 sati.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: lazni trudovi u 40 tjednu, trudovi bolovi u leđima,