Temperatura u trudnoći – uzroci, posljedice i snižavanje temperature

temperatura u trudnoći
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Iako povišena tjelesna temperatura nije uvijek alarmantno stanje, u trudnoći je nužno obratiti posebnu pozornost na takve promjene. Normalna tjelesna temperatura odrasle osobe je oko 37 C. Trudnice koje primijete povišenje temperature trebale bi kontaktirati liječnika iz razloga što to nije uobičajena pojava.

Povišena temperatura u trudnoći može biti opasna za bebu, ali postoje načini za snižavanje temperature prirodnim putem, kako bi se smanjio rizik za bebu.

Kako biste umanjili šanse povišenja tjelesne temperature u trudnoći izbjegavajte kontakt s ljudima koji su bolesni i perite ruke redovito, a moguće je i cijepljenje protiv gripe u drugom i trećem trimestru trudnoće.

Temperatura u trudnoći – popratni simptomi

Buduće majke koje osjete povišenje temperature trebale bi obratiti pozornost i na neke druge simptome koji bi mogli biti značajni liječniku prilikom dijagnosticiranja. Neki od mogućih popratnih simptoma su sljedeći:

Temperatura u trudnoći – uzroci

Iako se može raditi o običnoj prehladi, postoje brojni mogući uzroci povišene temperature zbog kojih je potrebno napraviti dodatne pretrage. Najčešći uzroci povišene temperature u trudnoći su infekcije urinarnog trakta i respiratorni virusi. Neki od drugih mogućih uzroka su:

temperatura u trudnoći

Temperatura u trudnoći – posljedice

Moguće je da povišenje temperature utječe na razvoj bebe i komplikacije pri porodu, pa je iz tog razloga bitno potražiti liječničku pomoć. Rizik od mogućih posljedica veći je u ranoj trudnoći nego u kasnoj.

Postoje studije koje povezuju zanemarivanje visoke temperature u trudnoći s povećanim rizikom od autizma kod djece, ali ta se poveznica još mora dodatno istražiti.

Temperatura u ranoj fazi trudnoće

Povišena temperatura u prvim tjednima trudnoće riskantnija je nego kasnije iz razloga što je beba nedovoljno razvijena. Trudnice koje osjete povišenje tjelesne temperature u prvom tromjesečju moraju što prije zatražiti liječničku pomoć kako bi izbjegle moguće kratkoročne i dugoročne posljedice za bebu.

Visoka temperatura može povećati rizik od nepravilnosti pri porodu ili pobačaja u ranoj trudnoći, zbog čega je iznimno važno umanjiti šanse dobivanja temperature.  

Povišena temperatura u kasnoj trudnoći

Temperaturu je moguće dobiti u ranoj, ali i u kasnoj fazi trudnoće, iako je kasnije manje rizična. S obzirom na to da je beba poprilično razvijena u kasnijoj trudnoći, temperatura ne bi trebala biti opasna – osim ako nije uzrokovana infekcijom. Svakako je preporučeno i u ovoj fazi kontaktirati liječnika.

Liječenje povišene temperature u trudnoći

Temperatura tijekom trudnoće često je simptom neke druge bolesti koja može biti opasna za bebu. Stoga je prvi korak u liječenju otkrivanje uzroka povišene temperature.

U pravilu se liječi tj. snižava temperatura koja je viša od 38 C. Liječnik može propisati lijekove za snižavanje temperature, a trudnicama se najčešće daje paracetamol. Osim toga, postoje određeni koraci koje možete same poduzeti u misiji snižavanja temperature, a o njima više pročitajte u nastavku.

liječenje temperature u trudnoći

Snižavanje temperature u trudnoći kod kuće

Iako je važno kontaktirati liječnika, postoji par stvari koje možete napraviti kod kuće kako biste snizili temperaturu.

  • Hidratacija – bitno je u stanju povišene tjelesne temperature piti puno tekućine kako bi se tijelo lakše oporavilo i kako ne bi došlo do dehidracije.
  • Vitamin C – jedite hranu koja je bogata vitaminom C.
  • Oblog – lezite i stavite mokri i hladni ručnik na čelo.
  • Kupanje – okupajte se u mlakoj vodi (ne u hladnoj jer ona može povećati temperaturu kasnije).
  • Klima ili ventilator – uključite klimu ali neka ne puše direktno prema vama.
  • Odjeća – odjenite jedan sloj odjeće, a ako vam je hladno umotajte se u dekicu.
  • Prostor – ostanite u zatvorenom, ali hladnijem prostoru.

Bazalna temperatura u trudnoći

Mnoge žene koriste mjerenje bazalne temperature za planiranje trudnoće, jer se njome mogu odrediti plodni dani. U prvoj fazi ciklusa je bazalna temperatura nešto niža (ispod 36.6 C), dok je poslije ovulacije viša (36.6 – 37.2 C). 

Bazalna temperatura se mjeri ujutro, neposredno prije ustajanja, držanjem toplomjera 5 minuta ispod pazuha. Idealno bi bilo mjeriti svako jutro u otprilike isto vrijeme.

Pomoću bazalne temperature može se odrediti je li žena trudna već tjedan dana nakon ovulacije. Povišena bazalna temperatura smatra se prvim znakom trudnoće (iako je potrebna dodatna provjera kod liječnika). Bazalna temperatura se povećava par dana uzastopno nakon začeća zbog porasta razine progesterona uslijed trudnoće. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: trudnoca temperatura,