Krv u stolici kod djece – koji su uzroci i što napraviti?

krv u stolici kod djece

Krv nakon velike nužde kod djece može biti zastrašujući prizor, no uzrok često nije ozbiljne prirode. Uzrok krvi u stolici ovisi o učestalosti pojave i količini krvi u stolici. Važno je obratiti pozornost na ostale simptome i hranu koje dijete jede, te se preporučuje savjetovanje s pedijatrom.

Više o rektalnom krvarenju možete pročitati ovdje.

Krv u stolici kod djece – uzroci

Jedan od najčešćih uzroka krvi u stolici kod djece su analne raspukline (fisure). Do analne fisure obično dođe zbog velike ili tvrde stolice koja uzrokuje malu raspuklinu. Krv u stolici uzrokovana analnom fisurom uvijek je svijetlo crvene boje, a pojavljuje se na vanjskoj strani stolice ili prilikom brisanja. Više o analnoj raspuklini pročitajte ovdje.

Neki od drugih, ali rjeđih uzroka krvi u stolici kod djece mogu biti Chronova bolest, polipi kod djece, rektalno krvarenje zbog blokade crijeva, itd.

Krv iz debelog crijeva kod djece zbog krvarenja iz donjeg probavnog trakta moguć je, ali jako rijedak uzrok. Moguće je krvarenje i iz gornjeg probavnog trakta, no tada je stolica najčešće tamne ili crne boje. Više o tamnoj stolici pročitajte ovdje.  

Ako je stolica crvena, a ne krvava, mogući uzroci su određena hrana ili lijekovi koje dijete uzima. Crvenu stolicu kod djece mogu uzrokovati:

  • hrana kao što su rajčica ili cikla,
  • određena pića crvene boje,
  • lijekovi kao što su amoksicilin ili omnicef.

Krv u stolici kod djece kod proljeva

Ako dijete ima krv kod proljeva, moguće je da se radi o bakterijskom proljevu. Uzrok ovakvog proljeva je bakterijska ili virusna upala gastrointestinalnog sustava. Krv i sluz u stolici kod djece mogući su simptomi bakterijske upale.

Infekcija se može dogoditi konzumacijom kontaminirane vode ili hrane. Neke od mogućih bakterija uzročnika su Shigella, Salmonella, E.Coli, itd.

Proljev i krv se mogu pojaviti i ako dijete ima ulcerozni kolitis tj. upalnu bolest crijeva.

Krv u stolici kod dojene bebe

Kao i kod starije djece, pojava analne fisure moguća je i kod dojenih beba. Ipak, kod beba do krvi u stolici može doći i zbog netolerancije na mlijeko ili sojin protein. Najčešće se javlja kada se bebi daje zamjena za majčino mlijeko, iako se može pojaviti i kod dojene djece kada majke konzumiraju kravlje mlijeko ili soju.

Također je moguće da beba tijekom dojenja proguta par kapi majčine krvi ako su bradavice malo oštećene. Iako se radi o jako maloj količini krvi, moguće je da se kasnije pojavi u bebinoj stolici.

krv u stolici kod dojene bebe

Krv u stolici kod djece – što napraviti?

Krv u stolici kod male djece obično nije uzrokovana ozbiljnim stanjem, ali se svejedno preporučuje savjetovanje s pedijatrom. Važno je pedijatru napomenuti boju i količinu krvi, sve moguće popratne simptome (proljev, povraćanje, vrućica), te hranu i lijekove koje je dijete uzimalo posljednjih par dana.

Zovite hitnu u sljedećim slučajevima:

  • krvarenje je obilno ili postoje ugrušci,
  • dijete izgleda slabo ili jako bolesno,
  • dijete je u bolovima.

Krv u stolici kod djece – liječenje

Liječenje krvi u stolici kod djece ovisi o uzroku pojave. Ako je uzrok krvi analna fisura, liječenja najčešće nema jer tijelo samo zacijeli. U ekstremnim slučajevima liječnik može prepisati topičku mast. Ako je krv uzrokovana infekcijom određene bakterije, liječnik može prepisati antibiotik

Kako omekšati stolicu djetetu

Ako do krvi u stolici kod djeteta dolazi zbog pretvrde stolice, postoji par stvari koje možete napraviti da omekšate djetetovu stolicu.

Za omekšavanje stolice od pomoći mogu biti sirup od smokava i šljiva ili laktuloza koja se može kupiti u ljekarni. Sirup se daje kroz dulje vrijeme, 1-3 ml na kilogram tjelesne mase dnevno. 

Za omekšavanje djetetove stolice bitna je i prehrana. Važno je djetetu davati dosta voća, povrća i žitarica, te smanjiti unos mlijeka koje stvrdnjava stolicu.

Ocjenite članak

3 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Krv u stolici kod djece – koji su uzroci i što napraviti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.