Osip i akne kod djece i beba – uzroci i liječenje

osip po licu kod djece i beba

Osip kod beba je normalna pojava jer je njihova koža vrlo osjetljiva. Većina osipa su bezopasni i prolaze sami od sebe. Ipak, u nekim slučajevima osip može zahtijevati liječenje ili čak biti znak upozorenja na neku ozbiljniju bolest.

Ovaj vodič o osipu kod beba može vam dati bolji uvid u situaciju kada je riječ o uzroku osipa, ali nemojte ga koristiti za dijagnosticiranje bebina stanja. Za svaki od navedenih uzročnika potražite više informacija na predloženim linkovima.

Osip po licu kod beba obično uzrokuju:

1. Milia

milia

Kod polovice novorođenčadi javljaju se sitne bijele točkice na licu, koje se zovu milia. To su samo blokirane pore i obično nestaju unutar prva četiri tjedna života.

Pročitajte više —> Milia kod djece – kako je prepoznati i liječiti?

2. Erythema Toxicum Neonatorum

Erythema toxicum

Kao i u prethodnom slučaju, kod više od polovice novorođenčadi razvija se osip koji se naziva eritem toxicum. Obično se javlja već nakon dva do tri dana nakon rođenja djeteta i nestaje nakon nekoliko dana. Premda je vrlo čest, uzrok ovog osipa još uvijek nije utvrđen.

Pročitajte više —> Erythema Toxicum Neonatorum – uzroci, simptomi i liječenje

3. Dojenačke akne

dojenacke akne

Ponekad se na bebinom licu, nosu i čelu mogu javiti prištići, otprilike mjesec dana nakon rođenja. Kako biste pomogli svojoj bebi, čistite njezino lice vodom i blagim sapunom i redovito podrezujte bebine nokte. Ako se prištići pojave kod beba starijih od tri mjeseca, liječnik može preporučiti dodatne tretmane.

Pročitajte više: Dječje akne – simptomi i liječenje

4. Dječji ekcem

djecjo ekcem

Dječji ekcem ili atopijski dermatitis je dugotrajno stanje koje uzrokuje crvenu, suhu i ispucanu kožu koja svrbi. Najčešći oblik je atopični dermatitis, koji uglavnom pogađa djecu, a može se nastaviti i u odrasloj dobi.

Obično se javlja na pregibima koljena i laktova, a u težim slučajevima može zahvatiti i veće površine.

Pročitajte više —> Atopijski dermatitis – uzroci, simptomi i prirodni lijekovi

5. Pelenski osip

pelenski osip

Pelenski osip se javlja kod većine beba. Često je uzrokovan produljenom izloženosti urinu ili stolici, ali ponekad može biti posljedica gljivične infekcije.

Djeca obično dobiju pelenski osip u dobi od 7-10 mjeseci. Kako biste umanjili pelenski osip vodite računa o tome da djetetova koža bude suha i čista i češće mijenjajte pelene.

U istraživanju objavljenom 2012. godine u Journal of International Medical Research mjerila se prevalencija pelenskog dermatitisa te su se utvrđivali čimbenici rizika koji se odnose na pelenski osip kod kineske djece u dobi od 1 do 24 mjeseca.  Ukupno 43,8% (454/1036) dojenčadi u istraživanju je imalo pelenski dermatitis.

Istraživanjem je potvrđeno da je proljev bio glavni čimbenik rizika za razvoj pelenskog osipa

Pročitajte više —> Pelenski osip – uzroci, simptomi i liječenje

6. Ringworm (tineja)

rinworm tinea

Ova česta gljivična infekcija može uzrokovati prstenasti crveni osip koji se pojavljuje kod beba i djece, gotovo bilo gdje na tijelu (najčešće na vlasištu, bebinim nogama i preponama) Obično se lako liječi pomoću masti i krema koje možete dobiti bez recepta.

Pročitajte više —> Tinea versicolor – uzroci, simptomi i liječenje 

7. Impetigo

impetigo

Impetigo je vrlo zarazna bakterijska infekcija površinskih slojeva kože, koja uzrokuje čireve i plikove. Ova infekcija obično nije ozbiljna, no možete posjetiti liječnika kako bi vašoj bebi propisao terapiju za liječenje.

Pročitajte više —> Impetigo – što ga uzrokuje i kako ga izliječiti?

8. Urtikarija (kronični osip)

urtikarija

Urtikarija je osip koji se javlja zbog alergije, primjerice na hranu, kada okidač uzrokuje ispuštanje histamina. Ako vaša beba dobije urtikariju za vrijeme hranjenja, mogući uzrok je hrana. Najčešće namirnice koje uzrokuju osip su jaja i mlijeko, ali i mnoge druge namirnice mogu biti uzrok.

Urtikarija je obično kratkotrajni osip i može se kontrolirati antihistaminicima.

Pročitajte više —> Urtikarija (kronični osip) – uzroci, simptomi i liječenje

9. Parvovirus (peta bolest)

parvovirus

Parvovirus je blaga virusna bolest koja je vrlo česta kod djece i beba. Parvovirus obično uzrokuje jarko crveni osip na oba obraza i vrućicu. Kod većine beba bolest se povlači u nekoliko dana, no kod trudnica i nekih odraslih može uzrokovati komplikacije.

Pročitajte više —> Parvovirus (peta bolest) kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

10. Scabies (svrab, šuga)

svrab

Scabies je česta infekcija kože koja može zahvatiti bebe, ali i odrasle. Uzrokovana je sitnim grinjama i često se širi među članovima obitelji. Kod beba su karakteristične sitne mrlje po cijelom tijelu, uključujući tabane, pazuhe i genitalno područje. Liječenje uključuje sve članove obitelji.

Pročitajte više —> Scabies (svrab, šuga) – uzroci, simptomi i liječenje

Izvori: 

  1. Cecilia Shatzman. Your Ultimate Guide to Baby Rashes. The BUMP
  2. CH Li, ZH Zhu, YH Dai. (2012). Diaper Dermatitis: A Survey of Risk Factors for Children Aged 1-24 Months in China. Journal of Internacional Medical Research

Ocjenite članak

3.67 / 5   18

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Osip i akne kod djece i beba – uzroci i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje