Povraćanje kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

Povraćanje-kod-djece

Povraćanje kod djece je neugodna pojava prisilnog izbacivanja želučanog sadržaja što može uzrokovati dehidraciju zbog gubitka tekućine.

Povraćanje kod djece je nešto češći problem nego kod odraslih zato što se kod djece još uvijek razvija imunološki sustav koji nije toliko otporan na različite virusne infekcije.

Često se neposredno prije povraćanja javlja mučnina kod djece, odnosno neugodan osjećaj kojega prate autonomne živčane promjene kao što je pojačano znojenje ili ubrzanje srčanog rada.

Bolestan-dječak

Uzroci povraćanja kod djece

Uzroci povraćanja kod djece su brojni, a ovise o čimbenicima dobi i imunološke otpornosti svakog djeteta. Najčešći uzrok povraćanja je crijevna viroza kod djece, a mogu se pojaviti još i:

 • gastroenteritis,
 • gastroezofagealni refluks (kronična bolest probavnog sustava),
 • stenoza pilorusa (sužavanje izlaznog dijela želuca),
 • prirođene atrezije ili stenoze,
 • invaginacija (uvlačenje jednog dijela crijeva u drugo crijevo),
 • Hirschsprungova bolest (djelomični ili potpuni zastoj sadržaja u debelom crijevu),
 •  (abnormalno razvijanje i raspored crijeva u trbušnoj šupljini),
 • sepsa (upalni odgovor organizma na infekciju),
 • nepodnošenje hrane,
 • metabolički poremećaji,
 • povišenje intrakranijalnog tlaka,
 • poremećaji prehrane,
 • trovanje lijekovima.

Naime, treba uzeti u obzir da je povraćanje kod djece najčešće simptom neke druge bolesti jer kad je u pitanju viroza kod djece, simptomi se najčešće baziraju na povraćanju i mučnini kod djece što pokazuje važnost prepoznavanja ovih pokazatelja.

Povraćanje

Povraćanje kod djece – simptomi

Povraćanje kod djece ponekad može biti od koristi, posebno kada organizam ima potrebu izbaciti iz sebe potencijalne toksine. U takvim slučajevima, tijelo aktivira zaštitni mehanizam povraćanja.

Međutim, povraćanje je češće simptom neke druge bolesti, a najbolji pokazatelj da je stanje ozbiljno je dehidracija. Povremeno povraćanje je normalna pojava, ali ako dijete povrati sve što pojede nekoliko puta zaredom bez ikakvog smirivanja situacije i zadržavanja tekućine u organizmu, vjerojatno slijedi pojava dehidracije.

Ako uz povraćanje uočavate umor i razdražljivost kod djeteta, suhoću kože i usta te smanjenu količinu izlučivanja urina, možete biti sigurni da je dijete dehidriralo.

Nadalje, dijete se zbog povraćanja može osjećati zbunjeno i izgubljeno, teško se buditi i osjećati bolove u trbuhu i mišićima. Ponekad se može pojaviti i povišena tjelesna temperatura popraćena glavoboljom.

Dijete-povraća

Kako spriječiti dehidraciju kod djece?

Kod pojave dehidracije je nužno brzo reagirati zato što djeca brže dehidriraju nego odrasli, no mnogi roditelji još uvijek ne znaju kako spriječiti dehidraciju kod djece. Najjednostavnija metoda sprječavanja dehidracije je konzumacija tekućine neovisno o tome hoće li dijete i tu tekućinu izbaciti iz sebe.

Iako mnogi smatraju da je djetetu najbolje dati čistu vodu ili nezaslađeni čaj, neki stručnjaci smatraju da je nedovoljno samo nadoknađivati izgubljenu tečnost već da je potrebno djetetu vratiti i izgubljene elektrolite.

U svakom slučaju, treba imati na umu da se konzumacija tekućine treba odvijati postepenim povećavanjem količine kako bi organizam uspio zadržati čim više tekućine. Nadalje, treba imati na umu važnost redovitog mokrenja.

Ako dijete već nekoliko sati nije povraćalo, vjerojatno se stanje smirilo što znači da možete pokušati djetetu dati neku vrstu tekuće hrane (npr. juha, ocijeđeni sokovi). Ako se povraćanje opet pojavi, ponovite postupak, a ako se stanje ne poboljša, posjetite pedijatra.

Mučnina-i-povraćanje

Povraćanje kod djece – dijagnoza i liječenje

Dijagnoza povraćanja kod djece se temelji na detaljnoj procjeni stanja djeteta.

Treba biti oprezan pri definiranju mogućih simptoma jer ako se javlja uobičajena jutarnja mučnina kod djece s povraćanjem, ne mora značiti da je nužno u pitanju neko ozbiljno stanje nego treba utvrditi točno vrijeme pojave povraćanja (npr. javlja li se povraćanje samo nakon hrane ili u nekom određenom vremenskom periodu) kao i druge moguće znakove koji nastupaju s povraćanjem (npr. mučnina, vrućica, glavobolja kod djece).

Detaljnim kliničkim pregledom i uspostavljanjem primarnog uzroka povraćanja, pedijatar može propisati lijekove za liječenje bolesti koja je izazvala povraćanje kod djece pa zbog toga ne postoji jednoznačno definiran lijek protiv mučnine za djecu ili protiv povraćanja

Ako povraćanje kod djece nije simptom nikakve teže bolesti nego samo usputna pojava izbacivanja toksina iz organizma, stanje će se brzo smiriti stoga ne treba žuriti s konzumiranjem lijekova posebno ako je riječ o virusu. U takvim situacijama, liječnici će također savjetovati nadoknađivanje izgubljene tekućine i odmaranje kako bi se stanje stabiliziralo.

Također, postoji farmakološka pomoć za sprječavanje dehidracije kod djece, a mnogi roditelji preporučuju razne rehidracijske soli za pripremu otopine kojom se pokušava nadoknaditi gubitak vode i elektrolita kod proljeva i povraćanja (npr. rehidromix za djecu). Takve vrste liječenja mogu biti od pomoći kod sprječavanja dehidracije, a možete ih pronaći u svim ljekarnama.

Ocjenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Povraćanje kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.