Proljev kod djece – uzroci i liječenje?

proljev kod djece

Djeca imaju proljev mnogo češće nego odrasli. Tako njihovo tijelo se oslobađa od bakterija, a većina epizoda traje od nekoliko dana do jednog tjedna.

Uzroci proljeva kod djece mogu biti razni, a trajanje proljeva ovisi o uzroku. Proljev kod djece se ne može uvijek zaustaviti, a ponekad čak ni liječenjem. Kada je u pitanju proljev kod djece potrebno je potražiti pomoć liječnika budući da su djeca sklona brzoj dehidraciji.

Dehidracija posebno brzo nastupa kod djece koja imaju proljev i povraćaju. Proljev u ranoj dječjoj dobi drugi je po redu poremećaj po učestalosti nakon respiratornih infekcija. Proljev se najčešće javlja u dobi između 1. i 3. godine života

Proljev kod djece je često praćen simptomima kao što su groznica, mučnina i povraćanje, grčevi te na posljetku i dehidracija.

proljev kod djece 2

Proljev kod djece uzrok

Neki od najčešćih uzroka proljeva kod djece su infekcije virusima kao što je rotavirus, bakterije poput salmonele i rijetko, paraziti poput Giardia.Virusi su obično uzrok dječjeg proljeva. Uz proljev, simptomi virusnih gastroenteritisa često uključuju i sljedeće:

Neki od uzroka proljeva kod djece su i bolesti iritabilnog crijeva, Crohnova bolest, alergija na hranu i celijakija. Ako niste sigurni što uzrokuje proljev kod vašeg dijeteta posjetite liječnika.

Proljev kod djece uzrokovan virusima

Liječenje virusnih gastroenteritisa, obično traje 5 do 14 dana, je važno kako bi se spriječio gubitak tekućine. U tim slučajevima je potrebno dodatno majčino mlijeko ili usmena rehidracijska otopina za dojenčad i malu djecu.

Voda sama nema dovoljno natrija, kalija i drugih hranjivih tvari za rehidraciju vrlo male djece. Razgovarajte s vašim liječnikom o najboljem načinu za nadoknađivanje tekućine.

Starija djeca koja imaju proljev mogu piti sve što im se sviđa.

Lijekovi koji uzrokuju proljev

Lijekovi poput laksativa ili antibiotika također mogu dovesti do proljeva kod djece, kao i kod odraslih.

Kod blagog proljeva izazvanog lijekovima, pobrinite se da vaše dijete unosi dovoljno tekućine. Ako je proljev uzrokovan antibioticima, nastavite terapiju no obavijestite o tome svog liječnika. On vam može preporučiti smanjenje doze ili prebacivanje na drugi antibiotik.

Proljev uzrokovan antibioticima – prevencija, liječenje i prednosti probiotika!

Istraživanja pokazuju da jogurt sa živim kulturama ili probioticima može pomoći olakšati proljev uzrokovan antibioticima.

proljev kod djece

Trovanje hranom

Trovanje hranom može izazvati proljev kod djece. Simptomi obično dolaze brzo i traju oko 24 sata te mogu uključivati i povraćanje.

Liječenje proljeva koji je uzrokovan trovanjem hranom je isto kao i kod proljeva uzrokovanog infekcijom: omogućite djetetu dovoljno tekućine i pod hitno obavijestite svog liječnika.

Proljev kod djece bez temperature

Proljev kod djece koji nije praćen temperaturom može biti posljedica konzumacije hrane koja djetetu ne odgovara, konzumacije lijekova, ali i nekih crijevnih bolesti.

Proljev kod djece bez temperature može biti posljedica stresa i nervoze povodom obavljanja zadataka s kojima se susreću prvi put. Proljev se može javiti i prije ispita u školi.

Namirnice s više vlakana također mogu izazvati proljev kod djece. Dijete koje je neku namirnicu prvi puta probalo, a potom dobilo proljev nije nužno alergično na tu namirnicu. Alergija se obično manifestira težim simptomima.

Proljev i temperatura kod djece

Bitno je napomenuti kako se proljev praćen temperaturom većinom javlja kada je u pitanju virusni ili bakterijski uzrok. Temperatura se pojavljuje kada se imunološki sustav pokušava izboriti sa zaraznim česticama.

Gotovo svako dijete je barem jednom u životu imalo proljev koji je uzrokovan virusom. Proljev je tegoba koja u svakom slučaju zahtijeva odmor i pravilnu njegu. Proljev i temperatura kod djece najčešće su znači želučane viroze.

Proljev – uzroci, simptomi i liječenje!

Želučana viroza zarazna je bolest koje tijekom koje grupa virusa nadražuje želudac sa simptomima kao što su: povraćanje, mučnina i proljev. O tome koliko se simptoma pojavi ovisi i težina bolesti.

Upala slijepog crijeva

Simptome viroze nipošto se ne smije zamijeniti sa simptomima upale slijepog crijeva. Upala slijepog crijeva također može biti praćena jakim bolovima u trbuhu i povraćanjem. Ako sumnjate na upalu slijepog crijeva, otiđite s djetetom na hitni prijem.

Dijete koje ima upalu slijepog crijeva će:

 • Osjećati jaku bol oko pupka, koja se širi u desnu stranu.
 • Imati povišenu tjelesnu temperaturu.
 • Odbijati jesti.
 • Izbjegavati hodanje, skakanje a u nekim slučajevima bilo kakvo pomicanje.

upala slijepog crijeva

 

Proljev kod djece od 2 godine

Proljev kod dvogodišnjaka nije rijetkost. Većina roditelja za suzbijanje proljeva koristi Linex baby te se proljev u većini slučajeva povuče, a nadraženost crijeva smiri. Međutim, nakon nekog vremena proljev se ponovno pojavi. Često je vodenast, sluzav i izrazito neugodnog mirisa.

Proljev kod djece od 2 godine može biti posljedica bilo čega. Dječji trbuščić je znatno osjetljiviji te gotovo bilo koja tvar može izazvati vrlo neugodne probavne smetnje.

Ako se proljev konstantno pojavljuje pokušajte pratiti koje namirnice ga uzrokuju. Obratite se liječniku koji bi trebao zatražiti analizu stolice. Ako nalazi budu uredni potrebna je daljnja gastroenterološka obrada

Žuti i zeleni proljev kod djece

Žuti proljev većinom je uzrokovan infekcijom te upućuje na nepravilnosti u radu crijeva. Žuta boja stolice može biti bezazlena ali može biti i indikator poremećaja u radu jetre, žučnog mjehura, pankreatitis, celijakije, Gilbertovog sindroma, giardijaze itd.

Neke od namirnica koje dijete konzumira također mogu dovesti do pojave žutog proljeva npr. mrkva, slatki krumpir, namirnice bogate prehrambenim bojama ali i namirnice bogate mastima. Žuta stolica kod malih beba nije neuobičajena budući da se bebe hrane isključivo mliječnom i kašastom hranom

Ako žuti proljev traje nekoliko dana, a ne možete ga povezati s nekom namirnicom obratite se liječniku.

Zelena stolica kod malih beba često se povezuje s količinom sekreta koji se slijeva u probavni trakt. Kako prehlada prolazi tako i stolica većinom poprima normalnu boju. Ako je u pitanju zeleni proljev vjerojatno se radi o crijevnoj infekciji. Dakle, ako je jedna stolica zelene boje, a dijete se čini sretnim i bezbrižnim nema razloga za paniku.

Koliko traje proljev kod djece?

Trajanje proljeva kod djece ovisi o uzroku proljeva. Akutni proljev može trajati nekoliko sati. Proljev može trajati nekoliko dana, a u nekim slučajevima i tjednima. Kada su u pitanju viroze ili infekcije proljev se povlači u roku od nekoliko dana.

Ako je u pitanju neka ozbiljnija crijevna bolest, proljev može trajati i duže od tjedan dana prije nego se stanje stabilizira.

Većina roditelja pomoć liječnika traži već nakon jednog dana tijekom kojeg je dijete imalo nekoliko rijetkih stolica. Ako niste sigurni kako se nositi s dječjim proljevom potražite pomoć prije nego dijete dehidrira

proljev kod djece

Kako prepoznati dehidraciju?

Dehidracija je jedna od najopasnijih komplikacija proljeva kod djece. Blagi proljev obično ne uzrokuje značajan gubitak tekućine, ali umjereni ili teški proljev može dovesti do dehidracije, ako se ne unosi dovoljno tekućine.

Teška dehidracija je iznimno opasna i može izazvati napadaje, oštećenja mozga, pa čak i smrt.

Obratite pažnju na sljedeće simptome:

 • Vrtoglavica i ošamućenost
 • Suha, ljepljiva usta
 • Tamno žuta mokraća
 • Vrlo malo ili nimalo urina
 • Izostanak suza tijekom plakanja
 • Hladna i suha koža
 • Nedostatak energije

Liječenje proljeva kod djece (samopomoć i prehrana)

Proljev kod djece kako zaustaviti – misao je koja se mnogim roditeljima mota po glavi. Proljev se ne može uvijek odmah zaustaviti čak ni liječenjem. Uvijek kada vaše dijete ima proljev kojem ne znate uzrok, a isti traje duže od jednog dana, potražite liječničku pomoć. Ovisno o kliničkoj obradi i rezultatima nalaza, liječnik će odlučiti što je potrebno poduzeti.

Ako vaša djevojčica ima proljev, uvijek je brišite sprijeda prema natrag, kako biste izbjegli širenje zaraznih organizama iz proljeva u vaginu.

Dijete je tijekom trajanja proljeva potrebno hraniti dijetalnim namirnicama te mu priskrbiti dovoljno tekućine kroz vodu, čaj te ako želi voćni sok.

Javite se liječniku:

 • Ako mislite da je vaše dijete dehidriralo.
 • Ako ima akutni proljev te ako je proljev popraćen temperaturom i povraćanjem duže od 24 sata.
 • Ako dijete odbija tekućinu.
 • Ako dijete ima krvavu stolicu.
 • Ako je djetetu abdomen napuhan ili natečen te ako u njemu osjeća bol.
 • Ako dijete ima osip ili žuticu.

Prehrana kod proljeva

Kod blagog proljeva kada dijete još nije dehidriralo dovoljno je uzimati mlijeko, sok, mješavinu soka ili vode. Kod jakog proljeva savjetuje se davanje na usta elektrolitskog rastvora koji se može kupiti u ljekarni. Kod jakog proljeva izbjegavajte davanje djetetu sokova, zaslađenih voda ili bilo kojeg drugog napitka koji u sebi sadrži visok postotak šećera.

Kod blagog proljeva potrebno je jesti krutu hranu. Smanjite unos mlijeka i mliječnih proizvoda ako primijetite da se proljev konzumacijom tih namirnica pogoršava. Neka djeca tijekom razdoblja kada imaju proljev postanu intolerantna na laktozu.

Kod jakog proljeva dijete je potrebno hraniti lako probavljivom nemasnom hranom, koja sadrži složene ugljikohidrate s malo šećera. Takve namirnice su banane, voćne kašice (jabuke i kruške), riža, tjestenina, krumpir, žitarice i prepečenac.

Kako se proljev povlači, dijete možete postepeno vraćati na normalnu prehranu.

Prehrana kod proljeva i BRAT dijeta!

Ako dijete ima proljev i povraća ne biste mu trebali davati krutu hranu sve dok povraćanje ne prestane. Izgubljenu tekućinu potrebno je nadoknađivati razvodnjenim sokovima i pripravkom u tekućini ili u obliku ledene lizalice.

Ako tekućinu dajete u malim gutljajima, smanjujete mogućnost povraćanja. Ako povraćanje ne prestane ni nakon 24 sata, javite se vašem liječniku.

Proljev kod djece prirodni lijek

Prirodnih lijekova koji će pomoći u borbi protiv dječjeg proljeva nema puno, međutim ovih nekoliko pokazali su se izrazito korisnima.

 • Avokado i dobro sazrela papaja pomažu u pročišćavanju crijeva. Ako dođe do grčeva djetetu dajte svježi sok ili čaj od mente s jednom žličicom limunovog soka i meda oko tri puta dnevno.
 • Ako dijete ima problema s plinovima, proljevom i zatvorom ujutro mu sate svježi sok od rajčice s prstohvatom soli i papra.
 • Dijete nekoliko puta dnevno možete hraniti pireom od jabuke s malo cimeta i meda.
 • Čaj od dunjina lista još je jedna od opcija koje će pomoći. Čaj nemojte zaslađivati.

Ocjenite članak

3.44 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Proljev kod djece – uzroci i liječenje?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Dijete od dvije i po godine ima proliv samo ujutro ne povraća nema temperature veseo i normalno se ponaša ponekad slabo jede

 2. djetetu povremeno se proljev javlja ujutro ali ne svaki dan nema temperaturu ni mucnine ali ponekad ima slab apetit pio waya kapi i proljev rijec je o djetetu od dve i po godine