Rubeola kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

rubeola naslovna

Rubeola je vrlo blaga zarazna bolest koja se javlja kod djece, te kod većine djece ne izaziva gotovo nikakve simptome koji odudaraju od simptoma malo jače prehlade.Rubeola je uzrokovana virusom i može se spriječiti cjepivom.Rubeola se prenosi kapljičnim putem u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom, ali i preko predmeta koje je zaražena osoba dirala.

Znakovi i simptomi rubeole uključuju kašalj, curenje iz nosa, upaljene oči, grlobolju, groznicu i crveni osip kože.

Rubeola može biti ozbiljna, pa čak i smrtonosna za malu djecu, no zahvaljujući cjepivu stopa oboljenja i smrtnosti je u padu u cijelom svijetu. Inkubacija kod rubeole traje od četrnaest do dvadeset jednog dana. Bolesnik infekciju može prenositi čak i kad se radi o asimptomatskoj infekciji odnosno od 10-15 dana prije pojave osipa.

Infekcija rubeolom u trudnoći može dovesti do pobačaja, mrtvorođenja ili kongenitalnih anomalija,stoga se trudnicama ne preporučuje čest boravak među velikim grupama djece.

Rubeola je manje zarazna od ospica. Infekcija virusom rubeole, pružit će vam doživotnu imunost, međutim određeni postotak prethodno zaraženih može ostati podložan bolesti. Ako kanite dijete odvesti liječniku zbog rubeole, nazovite liječnika kako bi se spriječio eventualni kontakt s nekom trudnicom.

rubeola osip

Simptomi rubeole

Prvih dva dana infekcije dijete može imati neznatno povišenu tjelesnu temperaturu, a ponekad i otečene limfne čvorove. Osip se razvija prvog ili drugog dana u obliku plosnatih, crvenkasto-ružičastih pjega. Pjege se prvo javljaju na licu, a zatim i po cijelom tijelu. Simptomi rubeole se pojavljuju od 7 do 14 dana nakon izlaganja virusu i obično uključuju sljedeće:

Encefalitis kao komplikacija je vrlo rijedak, uglavnom kod velikih epidemija u vojsci. Najčešće dolazi do potpunog izlječenja. Rijetko se pojavljuje i trombocitna purpura te otitis.

Ukočenost i oticanje zglobova uglavnom se javljaju kod odraslih osoba koje su oboljele od rubeole.

Infekcija i inkubacija rubeole

Infekcija se javlja u uzastopnim fazama tijekom perioda od dva do tri tjedna. Tijekom prvih 7 do 14 dana virus rubeole inkubira i tijekom tog vremena vaše dijete neće imati simptome.

Nespecifični znakovi i simptomi rubeole

Rubeola obično počinje s blagom do umjerenom groznicom, često popraćenom upornim kašljem, curenjem iz nosa, upalom očiju (konjunktivitis) i grloboljom. Ova relativno blaga faza može trajati dva ili tri dana.

Akutna bolest, osip i zarazno razdoblje

Osip se sastoji od malih crvenih točkica, od kojih su neke malo izdignute. Obično se prvo javlja na licu, posebno iza ušiju i uz rub kose.

Tijekom sljedećih nekoliko dana osip se širi niz ruke i gornji dio tijela, a zatim preko bedara, potkoljenica i stopala. U isto vrijeme, temperatura naglo raste, često čak i preko 40 stupnjeva.

Osip potom potpuno nestaje, blijedi prvo s lica, a potom s bedara i nogu.Zarazno razdoblje traje otprilike osam dana, otprilike četiri dana prije i nakon što se pojavio osip.

cijepljenje

Uzrok rubeole

Uzrok ove bolesti je vrlo zarazan virus, koji živi u sluzi u nosu i grlu zaraženog djeteta ili odrasle osobe. To dijete ili odrasla osoba su zarazni od četiri dana prije pojave osipa pa sve do četiri dana nakon.

Kada netko s rubeolom kašlje, kiše ili govori, zaražene kapljice se prenose zrakom i druge osobe ih mogu udahnuti. One također mogu sletjeti na površinu gdje su i dalje aktivne i zarazne tijekom nekoliko sati.

Kako biste izbjegli zarazu rubeolom, možete se cijepiti. Cjepivo protiv rubeole se većinom prima s 12 mjeseci i prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Cjepivo se daje u kombinaciji s cjepivom protiv ospica i zaušnjaka.

Većina osoba koje su cijepljene protiv rubeole, neće dobiti rubeolu. Rubeola se uglavnom dijagnosticira putem simptoma koji su karakteristični kod ove vrste zaraze. Laboratorijska dijagnostika obično je potrebna samo onda kada su u pitanju trudnice, novorođenčad i bolesnici s encefalitisom.

Liječenje rubeole

Ne postoji tretman koji može izliječiti rubeolu, međutim, mogu se poduzeti neke mjere za zaštitu djece koja su bila izložena virusu.Bitno je spomenuti da je liječenje oboljelih od rubeole simptomatsko, što znači da se oboljelima nastoje olakšati simptomi.

  • Cijepljenje nakon izlaganja virusu – neimunizirana djeca, uključujući i dojenčad, mogu primiti cjepivo protiv ospica u roku od 72 sata od izlaganja virusu ospica, kako bi se osigurala zaštita od bolesti. Ako se bolest i razvije, ona je obično kraća i ima blaže simptome.
  • Imunološki serum globulin – kada se daje u roku od šest dana od izlaganja virusu, ta antitijela mogu spriječiti da bolest ili olakšati simptome.
  • Tijekom bolesti liječnik može propisati lijekove protiv temperature, antibiotike ili vitamin A.

Antibiotici se obično propisuju kada bolest prate bakterijske infekcije, kao što su pneumonia ili infekcija uha. Vitamin A može smanjiti ozbiljnost simptoma i obično se daje osobama koje imaju nisku razinu ovog vitamina.

Ocjenite članak

4.44 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Rubeola kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.