Šesta bolest (roseola ili trodnevna groznica) – uzroci, simptomi i liječenje

Šesta-bolest

Roseola, poznata kao trodnevna groznica ili šesta bolest, najčešće pogađa mlađu djecu između šest mjeseci i tri godine. U većini slučajeva (90%), šesta bolest pogađa djecu u dobi od dvije godine. Šesta bolest je obično blaga i uzrokuje groznicu i osip na koži, a liječenje obično uključuje samo ublažavanje simptoma.

Osip-roseola

Šesta bolest – uzroci, prijenos i razdoblje inkubacije

U većini slučajeva (85%) šesta bolest je uzrokovana virusom kojeg zovemo humani herpes 6 (HHV-6), ali također može biti uzrokovana herpes virusom 7 (HHV-7). Ovi virusi potječu iz obitelji vodenih kozica.

Nakon što je došlo do infekcije virusom, razdoblje inkubacije (vrijeme dok se ne pojave simptomi) traje između 9 do 10 dana. Točno vrijeme trajanja zaraze nije poznato te je različito kod svakog djeteta, a može se prenijeti slinom ili izravnim kontaktom, najčešće kašljanjem i kihanjem.

Šesta bolest – simptomi 

Prvi simptom šeste bolesti je obično visoka temperatura (do 40°C), a najčešće traje između tri do pet dana. Često visoka temperatura može biti jedini simptom šeste bolesti, dok u drugim slučajevima dolazi i do upale grla i curenja iz nosa.

Dijete također može biti umorno i razdražljivo, a nakon otprilike pet dana temperatura počne padati i pojavljuje se osip koji obično počinje na prsima, leđima i trbuhu, a zatim se širi na ruke i vrat. Također, kada je u pitanju trodnevna groznica, osip po licu nije neuobičajena pojava te ga mnogi često miješaju s vodenim kozicama.

Osip obično prepoznajemo kao ružičaste pjege i mrlje, a mnogi roditelji se brinu koliko traje osip kod trodnevne groznice. Naime, briga zaista nije potrebna zato što roseola osip najčešće traje oko tri dana.

Trodnevna groznica – slike

Dijete-osip

Roseola-osip

Osip-po-tijelu

Osip-po-trbuhu

Šesta bolest – dijagnoza

Dijagnoza šeste bolesti obično se temelji na kliničkim znakovima i simptomima, no može se utvrditi i putem krvnih testova. Kod dijagnoze posebno treba paziti na vrstu osipne bolesti. Naime, kao što postoji šesta osipna bolest, postoji i četvrta bolest, sedma bolest pa čak i peta bolest o kojoj više možete pročitati ovdje

Razlike između svih dječjih zaraznih osipnih bolesti zaista postoje, no njih će najbolje znati utvrditi liječnik s obzirom na to da je većina popraćena osipom, povišenom tjelesnom temperaturom te otečenim žlijezdama na vratu. 

Šesta bolest – liječenje

Ne postoji nikakav poseban tretman za liječenje šeste bolesti, no važno je zapamtiti kako ovaj virus može uzrokovati visoku temperaturu koja je posebno opasna za djecu koja imaju predispozicije ili su sklona febrilnim konvulzijama.

Najbitnije je da budete uporni u snižavanju tjelesne temperature. Pobrinite se da Vaše dijete pije puno tekućine, obucite ga u jednostavnu odjeću prirodnog materijala (pamuka) koja dobro upija vlagu te pripremite mlake obloge kojima ćete namakati dijete.

Šesta-bolest-liječenje

Kada kontaktirati liječnika?

Šesta bolest najčešće ne zahtijeva posebne tretmane liječenja, no preporučljivo je da o njoj obavijestite pedijatra. Ukoliko se teže nosite sa šestom bolesti, liječnik Vam može preporučiti lijekove za snižavanje tjelesne temperature ili neke od prethodno navedenih kućnih metoda za snižavanje temperature.

Šesta bolest obično ne uzrokuje komplikacije. Ipak, neka djeca sklona febrilnim konvulzijama mogu doživjeti napadaje ako im temperatura postane vrlo visoka. U rijetkim slučajevima šesta bolest može uzrokovati oticanje limfnih čvorova, jetre i slezene, a vrlo rijetko i upalu mozga (encefalitis).

Trodnevna groznica kod odraslih

Iako to nije čest slučaj, šesta bolest kod odraslih se ipak može pojaviti. Većinom se njome zaraze odrasli slabijeg imuniteta koji kao djeca nisu bili izloženi virusima koji uzrokuju šestu bolest. Također, odrasli mogu prenijeti bolest na djecu dok je obrnuta situacija jako rijetka. 

Nadalje, trodnevna groznica kod odraslih se pojavljuje u puno blažem obliku. Roseola osip nije toliko izražen kao kod djece, a neki odrasli prebole bolest bez da uopće osjete da je bila riječ o ovoj groznici.

U rijetkim slučajevima, kod odraslih može doći do razvoja encefalitisa (upale mozga) te upale pluća. Najčešće se šesta bolest prenese prilikom zaraze HIV-om, transplantacije organa ili liječenja raka.

Isto tako, šesta bolest u trudnoći može biti opasna za bebu ako trudnica nije preboljela HHV-6 virus. Ako se zarazi, povećava se rizik od pobačaja te vjerojatnost rođenja djeteta s određenim manama. Stoga se preporučuje izbjegavanje doticaja s djecom i odraslima koji su zaraženi HHV-6 virusom kako bi se spriječile posljedice.

Ocjenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Šesta bolest (roseola ili trodnevna groznica) – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.