Upala slijepog crijeva kod djece – uzroci, simptomi, liječenje

upala slijepog crijeva kod djece

Upala slijepog crijeva je bolno oticanje i infekcija crvuljka (mali izdanak na početku debelog crijeva). On nema nikakvu ulogu u sadašnjoj ljudskoj vrsti, stoga njegovo uklanjanje ne donosi nikakvu štetu organizmu. Štoviše, upala slijepog crijeva jedan je od najčešćih uzroka kirurške intervencije kod djece. 

Uzroci upale slijepog crijeva

Kada se unutrašnjost slijepog crijeva napuni ostacima hrane iz crijeva, dolazi do upale. Iako se puno puta dogodi da fekalne mase uđu u slijepo crijevo, one peristaltikom crijeva budu spontano izbačene.

U slučaju kad se to ne dogodi, razvija se upala slijepog crijeva. Crvuljak tada postaje nadražen i upaljen, opskrba krvlju mu je odsječena i iritacija se povećava. Kako se protok krvi smanjuje, tako i crvuljak odumire. 

Simptomi upaljenog slijepog crijeva

 • Bol u trbuhu – koja započinje oko pupka i širi se na donju lijevu stranu. Uglavnom se bol pojačava što više vrijeme odmiče. U nekim slučajevima bol se osjeti kod svakog uzdaha, dodira ili kašlja. 
 • Mučnina i povraćanje.
 • Gubitak apetita.
 • Groznica i zimica.
 • Promijene u raspoloženju.
 • Proljev ili zatvor.

bol u lijevom dijelu trbuha

Ne postoje specifični problemi kod upale slijepog crijeva stoga može biti teško prepoznati o čemu je riječ. Odugovlačenjem s dijagnozom kože uzrokovati ozbiljne komplikacije.

Budući da upaljeni crvuljak može biti opasan po život, ako Vaše dijete ima neke od navedenih simptoma, s naglaskom na bol u trbuhu koja se pojačava, nazovite svog liječnika ili posjetite hitnu službu. 

Dijagnoza upale slijepog crijeva

 • Ultrazvuk trbuha – ultrazvukom se utvrđuje funkcioniranje unutarnjih organa i prokrvljenost.
 • CT scan trbuha – dubinsko skeniranje trbuha.
 • Krvna slika –  krvnom slikom se utvrđuje postoji li infekcija kojih drugih organa poput jetre ili gušterače.
 • Analiza mokraće – ovim testom se eliminira upala bubrega ili mokraćnog mjehura (obzirom da su simptomi slični).

Liječenje upale slijepog crijeva

Na temelju opsega problema, starosti Vašeg djeteta, cjelokupnog zdravlja i povijesti bolesti, u suradnji s ostalim osobljem kirurg donosi odluku o djelovanju. Uglavnom, zbog oštećenosti crvuljka i mogućnosti ozbiljnije štete preporučit će se uklanjanje operacijom. 

Operacija slijepog crijeva

Postoje dvije metode kod uklanjanja slijepog crijeva – otvorena i laparoskopska metoda.

Otvorena metoda

U ovom slučaju, pod anestezijom, radi se rez na donjem desnom dijelu trbuha. Pronalazi se crvuljak i uklanja.

Ako ona prsne, moguće je da će se postaviti drenažna cijev koja pomaže da gnoj i druge tekućine koje se nalaze u trbuhu iscure. Ona se uklanja nakon nekoliko dana. 

Laparoskopska metoda

Ovaj postupak koristi nekoliko malih rezova kroz koje kirurg postavlja instrumente koje koristi te sitnu kameru kako bi se gledalo unutar trbuha tijekom operacije.

Vrši se pod anestezijom, ali ova metoda se ne koristi ako je već došlo do prsnuća slijepog crijeva.

Više o operaciji slijepog crijeva možete pročitati ovdje.

Oporavak nakon operacije slijepog crijeva

Ako je došlo do operacije i ona je protekla u redu, najčešće Vaše dijete može ići kući kroz dan-dva. U slučaju da je bilo određenih komplikacija može ostati do tjedan dana. 

Nakon operacije djeca ne smiju jesti ni piti ništa određeno vrijeme kako bi se crijeva mogla izliječiti. Za to vrijeme tekućina se unosi pomoću infuzije.

Nakon nekog vremena dopušteno je piti čistu tekućinu poput vode ili soka od jabuke, a zatim se postupno napreduje do čvrste hrane. Neka djeca morat će uzimati antibiotike nakon izlaska iz bolnice. 

Nakon izlaska iz bolnice

Nakon izlaska iz bolnice ne preporučuje se da Vaše dijete diže teške stvari, da se intenzivno bavi sportom ili bilo kakvim ”grubim” aktivnostima. Ako se vaše dijete vrati kući s drenažnom cijevi izbjegavajte kupke i plivanje dok nije odstranjena.

Lagano kretanje po kući je poželjno više nego ležanje u krevetu kako bi se spriječio zatvor. Dajte vašem djetetu voćne sokove, voće, žitarice, kruh od cjelovitog zrna i povrće za ublažavanje simptoma zatvora. 

Pročitajte više o uzorcima i operaciji slijepog crijeva kod odraslih ovdje.

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Upala slijepog crijeva kod djece – uzroci, simptomi, liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.