Avokado – čarobno voće

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Avokado je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je “aligatorska kruška”, što upućuje na oblik i grubu površinu kore.

  • Usporedno s drugim voćem, avokado ima znatno veći udio masti.
  • Konzumacija avokada povezana je s mnogim zdravstvenim beneficijama, među kojima je i smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti.
  • Avokado se može jesti sirov, ali se koristi i kao sastojak brojnih ukusnih jela. Neke recepte možete pronaći ovdje.

Nutritivne vrijednosti

100 g avokada sadrži 160 kcal. Unutar sadržaja te količine nalazi se i 15 g masti (zasićene masne kiseline 2,1 g, polizasićene 1,8 g, monozasićene 10 g), 7 mg natrija, 485 mg kalija, 9 g ugljikohidrata – od kojih 7 g čine dijetalna vlakana, 0,7 g šećera te 2 g bjelančevina.

Ako želite izračunati što unosite jednim avokadom u organizam, uzmite u obzir da je pola avokada težine 68 grama što je 109 kcal.

Unosom 100 g avokada svoje ćete tijelo opskrbiti i s 29% potrebnog dnevnog unosa vitamina B5, 22% B6 i folne kiseline koja je važna za brojne metaboličke procese kao što su obnova stanica i crvena krvna zrnca.

Vitamina K unijet ćete 23% od potrebnog dnevnog unosa, vitamina E 13%, C 12%, B3 i B2 14%, te 11% dnevnog unosa kalija i 19% bakra.

Avokado

Čarobne strane avokada

1) Štiti vid

Avokado sadrži brojne antioksidanse među kojima su lutein i Zeaxanthin koji su esencijalni za zdravlje oka i vida.

Dugoročno konzumiranje avokada bit će korisno vašem oku pod stare dane!

2) Sadrži više kalija od banana

Kalij je elektrolit nužan za normalan rad krvožilnog sustava i bubrega, prijenos živčanih impulsa, čvrstoću kostiju i zubi, rad mišića, ravnotežu vode, metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina. Manjak kalija u organizmu može izazvati bol i grčeve u mišićima, slabost, vrtoglavicu, zatvor i nepravilan rad srca.

Preporučena količina kalija za odrasle iznosi 4700 miligrama (odnosno 4,7 grama) na dan, no procjenjuje se da je prosječan dnevni unos kalija gotovo dvostruko manji – otprilike 2500 miligrama.

Avokado je izrazito bogat kalijem. 100 g avokada sadrži 14% potrebnog dnevnog unosa kalija, za razliku od banana (tipične namirnice bogate kalijem) koje sadrže 10% dnevnog unosa.

Prehrana bogata kalijem pomaže u smanjenju krvnog tlaka, koji je uzročnik srčanog i moždanog udara te zatajenje bubrega. Dakle, obogaćivanjem pravilne prehrane avokadom, dogurat ćemo do 100-te!

Igranje igrica

3) Smanjuje loš kolesterol!

Avokado sadrži folnu kiselinu i vitamin A koji se bore s lošim kolesterolom i vrše prevenciju bolesti srca.

4) Odličan je za kožu!

Osim što pomaže pri liječenju suhe i oštećene kože, također zacjeljuje rane na tijelu.
Prema jednom istraživanju, avokado se pokazao lijek za rane kod štakora. Više o istraživanju možete saznati ovdje.

Zato što je bogat dobrim mastima, avokado može zaštititi kožu!
Polizasićene masne kiseline, koje ovo super voće sadrži, štite kožu od oštećenja sunca i upala.

Monozasićene masne kiseline održavaju gornji sloj kože hidratiziranim, tako da je zdrava i zaštićena od preuranjenog starenja.

Mnogi ljudi koriste masku za lice od avokada jer sadrži toliko dobrih masti i ulja za kožu. Osim takvog načina hidratacije kože, zdrave masti avokada možete unijeti i prehranom.

O korištenju avokada u njezi kože i kose možete pronaći ovdje.

avokado-hiperpigemntacijske-mrlje

5) Gubitak kilograma

Istraživanjem je dokazano da avokado duže drži osobu sitom, što može pomoći u gubitku kilograma. Naime, u istraživanju su ispitanici bili podijeljeni u 2 grupe. Prva grupa pojela je jelo u kojemu je bio i avokado, dok je druga grupa jela slično jelo, ali u njemu nije bilo avokada.

Nakon toga odgovorili su na niz pitanja povezanih s osjećajem gladi i sitosti.

Grupa koja je jela avokado u svom obroku osjećala je 23% veću sitost i 28% manju želju da jede sljedećih 5 sati. Više o istraživanju možete pričitati ovdje.

Recepte s avokadom možete pronaći ovdje.

Ako je ova činjenica primjenjiva dugoročno (uključivanje avokada u svakodnevnu prehranu), tada avokado prirodnim putem može pomoći u unosu manje kalorija, te održavanju zdravih prehrambenih navika.

Avokado je bogat dijetnim vlaknima, te ima malo ugljikohidrata. Dva atributa koji bi trebali pomoći u gubitku kilograma, barem u kontekstu zdrave prehrane.

Video o super avokadu:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: avokado voće,