B kompleks vitamini – zašto su važni za zdravlje?

vitamin-b-kompleks
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Vitamin B kompleks sadrži osam vitamina B, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, a oni igraju vrlo važnu ulogu u održavanju zdravlja našeg tijela. Te esencijalne hranjive tvari pomažu pretvoriti hranu u energiju, ne dopuštajući tijelu da ostane bez nje tijekom dana. Iako nabrojeni vitamini B rade zajedno, svaki od njih ima neke svoje prednosti.

B1 (tiamin)

B1 se često naziva anti-stres vitaminom zbog svoje sposobnosti da zaštiti imunološki sustav. Nalazi se u cjelovitim žitaricama, kikirikiju, grahu, špinatu, kelju, pšeničnim klicama i drugim niskokaloričnim namirnicama.

B2 (riboflavin)

Ovaj B vitamin djeluje kao antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala, a može spriječiti rano starenje i razvoj bolesti srca.

Riboglavin je također bitan za proizvodnju crvenih krvnih stanica koja omogućava prijenos kisika u cijelom tijelu. Nekoliko istraživanja ukazalo je na to kako B2 može pomoći u spriječavanju migrene. B2 vitamin možete naći u bademima, riži, mlijeku, jogurtu, jajima, prokulicama, špinatu i soji.

B3 (niacin)

Jedna od primarnih koristi niacina je povećanje HDL (“dobrog”) kolesterola, a uspješno liječi i akne. Niacin možete pronaći u kvascu, mlijeku, jajima, grahu i zelenom povrću.

B5 (pantotenska kiselina)

Malu količinu vitamina B5 možemo naći gotovo u svim prehrambenim skupinama. Pantotenska kiselina pomaže tijelu pretvoriti hranu u energiju, a nužna je za zdravu kosu, kožu, oči i jetru. Vitamin B5 je ključan u stvaranju eritrocita, spolnih hormona i hormona stresa. Važan je i u održavanju zdravlja probavnog sustava i pomaže tijelu iskoristiti druge vitamine i sintetizirati kolesterol.

Možete ga pronaći u avokadu, jogurtu, jajima i povrću.

B6 (piridoksin)

Zajedno s vitaminima B12 i B9, vitamin B6 pomaže u reguliranju razine aminokiselina. Piridoksin pomaže u proizvodnji serotonina melatonina i norepinefrina što pomaže kod nesanice i raspoloženja. Neka istraživanja pokazala su kako vitamin B6 može smanjiti upale kod artritisa.

Možete ga pronaći u sjemenkama suncokreta, siru, smeđoj riži, mrkvi, tuni i lososu.

B7 (biotin)

Vitamin B7 je zaslužan za zdravu kosu, kožu i nokte. Pomaže ljudima s dijabetesom jer kontrolira visoke razine glukoze u krvi. Ovaj vitamin B je posebno važan tijekom trudnoće jer je bitan za normalan rast djeteta, a možete ga pronaći u ječmu, kvascu, krumpiru, cvjetači, žumanjcima, orasima i ribi.

B9 (folna kiselina)

Folna kiselina može pomoći kod depresije i gubitka pamćenja. Ovaj vitamin je posebno važan za trudnice, jer podržava rast djeteta i spriječava neurološke urođene mane.

Možete ga pronaći u tamnom lisnatom povrću, šparogama, repi, korjenastom povrću, mlijeku, pšenici, grahu i lososu.

B12 (kobalamin)

B12 vitamin je timski igrač, radi sa B9 vitaminom u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Vitamin B12 najčešće nalazimo u proizvodima životinjskog porjekla, ali može se naći i ponešto namirnica za vegane i vegetarijance.

Možete ga pronaći u ribi, školjkama, mliječnim proizvodima i jajima.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.33 / 5   33
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: b kompleks, vitamin b, b vitamin, vitamin b kompleks, B kompleks vitamini, b complex vitamini, kompleks vitamina b, vitamini b, kompleks b vitamina, complex b vitamina,