Cimet kao lijek – uporaba i ljekovita svojstva

cimet

Cimet ima dugu povijest kao začin i kao lijek, a u antičko doba, bio je toliko cijenjen da se smatrao dragocjenijim od zlata. Cimet ima lijep miris i slatki okus, a dostupan je u obliku štapića ili u prahu.

Postoji oko stotine vrsta cimeta, a ključne zdravstvene prednosti dolaze iz sastojaka koji se nalaze u kori cimeta.

Cimet je izuzetan izvor antioksidansa, polifenola i minerala kao što su kalcij, mangan, željezo i dijetalna vlakna. On je također prirodan izvor šećera, ugljikohidrata, masnih kiselina i aminokiselina, a u nastavku vam donosimo 10 zdravstvenih prednosti cimeta.

Cimet – ljekovita svojstva

Cimet je široko poznati začin koji se dobiva iz kore drveća, a može se koristiti u obliku štapića ili u prahu. S obzirom na to da se dobiva iz kore drveća, sadrži mnoge hranjive i zdrave tvari. To su:

Zbog kvalitetnih sastojaka koje sadrži, cimet ima protuupalna, antioksidativna i izrazito ljekovita svojstva. U nastavku članka donosimo popis stanja kod kojih cimet može pomoći. 

Cimet štapić

Dozvoljena dnevna doza cimeta

Sigurna preporučena dnevna doza cimeta je maksimalno 6 grama. Vrijednosti iznad tih se ne mogu smatrati sigurnima za upotrebu.

Kako koristiti cimet? Možete:

Postoje dvije vrste cimeta, cejlonski cimet i cimet imena kasija. Cejlonski cimet je podrijetlom sa Šri Lanke i općenito je zdraviji. Kasija cimet je podrijetlom iz Kine i sadrži manje ljekovitih sastojaka. 

Iako je cimet vrlo koristan za vaše zdravlje, nemojte u njemu pretjerivati misleći kako ćete dobiti više koristi od njega ukoliko uzimate više. Cimet kod prekomjernog korištenja može dovesti do oštećenja jetre, a nije preporučljiv ni trudnicama u tim količinama.

Cimet kontrolira šećer u krvi

Cimet ima značajne zdravstvene prednosti kod osoba s dijabetesom tipa 2. On pomaže tijelu reagirati na inzulin, čime se normalizira razina šećera u krvi. Određeni spojevi u cimetu stimuliraju receptore inzulina i inhibiraju enzim koji ih isključuje te time poboljšavaju sposobnost stanica da iskoriste glukozu. 

Redovito konzumiranje manje od jedne polovine žlice cimeta dnevno, jer to smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara. Jednostavno dodajte malo cimeta u svoje jutarnje zobene pahuljice ili žitarice, a možete ga dodati i umjesto šećera u čaj ili kavu.

Cimet pojačava moždane funkcije

Cimet je odavno pokazao da može uvelike poboljšati moždane funkcije. Samo prekrasan miris tog slatkog začina pojačava aktivnost mozga. Miris cimeta može poboljšati kognitivne obrade i poboljšati funkcioniranje mozga s pažnjom, memorijom prepoznavanja i radnom memorijom.

Ljudima koji pate od tjeskobe ili nervoze, cimet se preporučuje kao dodatak čaju ili kavi jer značajno smiruje um.

Cimet štiti od bolesti srca

Zbog svojih raznih anti-upalnih svojstva, cimet je vrlo učinkovit u očuvanju srca i arterija od oštećenja i infekcija. Brojne namirnice danas sadrže mnogo kolesterola i nezdravih masti koje s vremenom mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti i drugih prijetnji srcu. 

Cimet pomaže u borbi protiv “lošeg” kolesterola, te značajno smanjuje razinu ukupnog kolesterola što može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Osim toga, cimet i tlak su dobra kombinacija jer cimet razrjeđuje krv i sprječava nastanak visokog krvnog tlaka. 

Čaj od cimeta

Cimet poboljšava funkciju debelog crijeva

Kombinacija kalcija i vlakana u cimetu može poboljšati funkcionalnost debelog crijeva. Kalcij i vlakna se vežu na žučne soli te pomažu kod njihovog uklanjanja iz organizma. Uklanjanjem žuči, vlakna pripomažu u sprječavanju oštećenja, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Dijetalna vlakna u cimetu također su vrlo korisna u ublažavanju simptoma iritabilnog crijeva kao što su proljev i zatvor.

Cimet sprječava rak

Istraživanja su pokazala kako cimet može smanjiti širenje stanica raka što prevenira protiv i pomaže oboljelima od raka. Cimet može minimalizirati povećanje kancerogenih stanica u tijelu, a također pomaže smanjiti stopu rasta leukemije.

Međutim, prava znanstvena istraživanja nisu provedena na ljudima, već samo na kulturi stanica. To je samo indikacija ljekovitosti, ali nije i dokaz.

Cimet poboljšava protok krvi

Cimet sadrži spoj kumarin, koji ima svojstvo razrjeđivanja krvi. To pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi u cijelom tijelu, međutim, važno je napomenuti kako previše kumarina može dovesti do oštećenja jetre ili nepravilnog rada jetre, te je zbog toga najbolje konzumirati cimet u malim količinama.

Cimet tretira neurodegenerativne bolesti

Cimet ima snažno anti-upalno svojstvo koje smanjuje upalu unutarnjeg tkiva mozga, a time ga štiti od brojnih neuroloških poremećaja. Također može ograničiti ili odgoditi pojavu raznih neurodegenerativnih bolesti uključujući Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu, multiplu sklerozu, meningitis i tumor mozga.

Cimet smanjuje loš kolesterol

Cimet može značajno smanjiti razinu triglicerida i lošeg kolesterola u krvi, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Aktivni sastojak prisutan u cimetu može povećati sposobnost stanica da metabolizira šećer i do 20 puta brže. 

Kumarin iz cimeta služi i za rješavanja problema retencije vode u tijelu. 

Cimet u prahu

Cimet tretira respiratorne infekcije

Za cimet se vjeruje kako će spriječiti i pomoći kod olakšanja simptoma kod prehlade. Za ublažavanje upale grla, dodajte jednu do dvije žličice cimeta u šalicu vrućeg čaja. Također možete dodati i limun, a i napraviti mješavinu meda i pola žličice cimeta te uzeti dva puta dnevno.

Cimet smanjuje bol kod artritisa

Istraživanja pokazuju kako cimet može smanjiti citokin povezan s artritičnom boli. Preporučljivo je konzumirati pola žličice cimetovog praha s jednom žlicom meda ujutro prije doručka. 

Iako cimet nije potvrđeni lijek za liječenje artritisa, mnogi pacijenti tvrde da im je upotreba upravo cimeta olakšala simptome. 

Cimet djeluje protuupalno, a artritis je upravo upala koštanih zglobova. Cimet se pokazao korisnim za reumatoidni artritis jer sprječava stanice osteoklaste da razgrađuju koštane stanice. 

Cimet kao lijek za mršavljenje

U zadnje vrijeme se sve više traži “brzi izlaz” od viška kilograma pa se spominju cimet i med za mršavljenje. Cimet utječe na smanjenje koncentracije lošeg kolesterola u tijelu, snižava krvni tlak i razrjeđuje krv. Također sadrži i kumarin, koji se nekad koristi za izbacivanje viška vode iz tijela.

Medom možete zamijeniti bijeli šećer i tako smanjiti njegovu konzumaciju. To će pomoći kod gubitka nepotrebnih kilograma, a u kombinaciji s cimetom može upotpuniti dijetu. Upotreba cimeta za mršavljenje još uvijek nije znanstveno potvrđena pa su mišljenja kontradiktorna i većinom bazirana na iskustvima pojedinaca. 

Više o cimet dijeti pročitajte ovdje.

Cimet – gdje kupiti i cijena

Cimet koji se nalazi u većini trgovina s mješovitom robom je kasija, vrsta cimeta s manje zdravih tvari. Cejlonski cimet možete kupiti u:

  • DM – u – 50 grama cejlonskog cimeta je 19.90 kuna,
  • Gardenu – 40 grama cimeta koštat će 17.99 kuna,
  • bio&bio trgovinama – 50 grama cimeta je 27.50 kuna.

U ovim trgovinama je cejlonski cimet organskog podrijetla, ali cejlonski cimet možete naći i u većim trgovačkim lancima poput Interspara. Tamo cejlonski cimet nije organski, ali ćete zato jeftinije proći. Oko 40 grama ćete platiti 9.99 kuna.

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.33 / 5   21

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Cimet kao lijek – uporaba i ljekovita svojstva

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje