Dobrobiti cjelovitih žitarica

cjelovite zitarice

Prema procjenama stručnjaka, ljudi su počeli koristiti žitarice u prehrani prije 10 000 godina. Sve do napretka industrije i tehnologije, dakle, posljednjih stotinjak godina, čovjek je koristio cijele sjemenke žitarica.

Odstranjivanjem vanjskog omotača sjemenke, u procesu obrade brašna, odstranjuju se dragocjena vlakna, vitamini i minerali.  Cjelovite žitarice duže se probavljaju, daju osjećaj sitosti, te energiju koja se postepeno oslobađa u organizmu, bogate su vlaknima.

Sjećam se pite od klasovnog brašna koju je moja baka pravila, s kakvom je lakoćom razvijala listove od crnog pšeničnog brašna (voljela bih da je danas živa, da naučim barem nešto od onoga što mi je u djetinjstvu pravila).

Pođemo li tragom tradicije, otkrit ćemo delikatese koje su naše bake kuhale: gurabije, heljdopitu, kukuruzne pogačice, uštipke od heljde… I sve su to pravile od cjelovitog brašna, s malo sode bikarbone, vode i pekmeza. Dok danas, u „modernom društvu“, moderna domaćica ne može zamislite da zamijesi pitu ili napravi kolač bez bijelog brašna!

Istina je da se bijelo brašno lakše mijesi i da brže naraste, dok za integralno brašno treba malo truda. Integralne žitarice možete uvrstiti u prehranu u obliku muslija (mix pšeničnih, ječmenih, zobenih, kukuruznih pahuljica), dodavati ga umjesto bijelog brašna u palačinke, kolače, peciva, pa čak i zamijesiti i ispeći svoj kruh! Važno je eksperimentirati i važno je jesti različite žitarice.

Konzumiranjem isključivo pšenice – pšeničnog brašna dovodite sebe u opasnost da steknete intoleranciju na pšenicu .

Naše bake su, osim pšeničnog, koristile kukuruzno, heljdino brašno, ječam. I kupovina integralnog kruha, umjesto bijelog, dobar je početak.

Nakon mnogo pokušaja i eksperimentiranja, uspjela sam pronaći pravu mjeru brašna i ostalih sastojaka za palačinke bez jaja, kao i pite razljevuše, mafine (neke od recepata možete pronaći na mojoj Facebook stranici). Biti vegetarijanac ne znači da se morate odreći slatkih užitaka, slasnih peciva, pita koje vam je baka pravila u djetinjstvu!

U Indiji se u ishrani koristi isključivo brašno od cijelog zrna (crno ili integralno brašno). Upitate li ljude u Indiji zašto ne jedu bijelo brašno, odgovorit će vam jednostavno : „Nije dobro za stomak!“ . Vjerujem da nam je priroda podarila sve ono što nam treba i u obliku koji nam treba. Trebamo se samo predati njenoj mudrosti.

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

3.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Dobrobiti cjelovitih žitarica

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.