Acerola prah – ljekovita svojstva i primjena

acerola
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Acerola ili trešnja s Barbadosa (Malpighia glabra) listopadno je drvo koje raste do pet metara visine s crvenim plodovima veličine 1-2 cm. Oni su mekani, sočni i blagog okusa. Acerola drvo raste u divljini ali se uzgaja i u Brazilu, Južnoj i Srednjoj Americi i Jamajci.

Acerola je danas najpoznatiji izvor vitamina C. Unutar samo 100 g svježeg bobičastog voća  može se nalaziti i preko 1.600 mg vitamina C, što je oko 1.860% preporučenog dnevnog unosa. To je 40 puta više od ploda limuna ili oko 32 puta više od naranče. Acerola bobice su niskokalorične jer se u 100 g svježih bobica nalaze samo 32 kalorije.

Acerola

Plod acerole sadrži i mnoge druge sastojke korisne za organizam – vitamine A, B1, B2, B3 (niacin), kalcij, željezo, bioflavonoide, fosfor, kalij, magnezij, cink i pantotensku kiselinu. Sadrži i šećere dekstrozu, fruktozu i saharozu.

U tradicionalnoj medicini acerola se upotrebljavala za tretman anemije, prehlade i gripe, kod dizenterije i tresavice, za bolji rad srca, kod visoke razine kolesterola, kod narušene funkcije jetre, kod reumatizma, kod zacjeljivanja rana, proljeva i urinarnih infekcija. Također se koristi i kao protuupalno sredstvo.

Naručite Acerolu u prahu ovdje, uz čak 50 % popusta.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Viber What's Up

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: acerola,