Glukomanan – topiva vlakna za zdravo mršavljenje

Glukomanan – topiva vlakna za zdravo mršavljenje
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Glukomanan je tvar izvađena iz korijena Konjaca (biljka porijeklom iz Azije), bogata topivim vlaknima koja privlače vodu. Dugo se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini (oblik alternativne medicine koji je nastao u Kini), a sada se prodaje kao dodatak prehrani i pomoć u mršavljenju.

Pozitivni učinci Glukomanana na naše tijelo

U alternativnoj medicini, Glukomanan ima dugu povijest upotrebe kao pomoć u detoksikaciji i liječenju poremećaja astme, kašlja i ​​kože.

Danas, mnogi zagovornici tvrde da Glukomanan može pomoći sa sljedećim uvjetima:

Osim toga, Glukomanan pomaže u poticanju mršavljenja i usporava proces starenja. Neki zagovornici sugeriraju da Glukomanan također može poboljšati zdravlje štitnjače, pa čak i pomoći u borbi protiv nekih oblika raka kao što je rak pluća.

Prednosti Glukomanana

Iako su istraživanja o zdravstvenim učincima Glukomanana donekle ograničena, nekoliko istraživanja ukazalo je na to da Glukomanan može ponuditi određene zdravstvene beneficije.

Gubitak tjelesne težine

U pregledu istraživanja objavljenog 2005. godine znanstvenici su otkrili da uzimanje Glukomanana u dozama od dva do četiri grama dnevno može dovesti do značajnog gubitka težine kod pretilih i gojaznih osoba. 

Prema autorima revizije, Glukomanan može pomoći u mršavljenju tako da daje osjećaj sitosti nakon jela.

Glukomanan pokazuje i više nego dobre učinke kod mršavljenja no autori su napomenuli kako je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdila sigurnost i učinkovitost kod uzimanja Glukomanana za mršavljenje.

Kolesterol

Glukomanan može pomoći zadržati razinu kolesterola, upućuje izvješće objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition 2008. godine.

Nakon analize 14 kliničkih ispitivanja Glukomanana, autori izvješća tvrde kako on može sniziti ukupni kolesterol i LDL (loš) kolesterol. Osim toga može utjecati na smanjenje tjelesne težine i na smanjenje razine triglicerida (štetnih masnoća u krvi).

Međutim, Glukomanan ne utječe na razinu HDL (dobrog) kolesterola i krvnog tlaka.

Zatvor

Glukomanan može pomoći u liječenju zatvora, navodi se u studiji objavljenoj u Pediatricsu 2004.godine. Istraživanje je provedeno na 46 djece koji imaju problema sa konstipacijom, a svatko od njih je dobio glukomanan i placebo tijekom četiri tjedna.

Kod 31-og djeteta, uključenih u studiju, istraživači su otkrili kako je Glukomanan bio učinkovit za ublažavanje zatvora kod djece, također je i smanjio bol u trbuhu.

Reumatoidni artritis

Glukomanan može pomoći kod reumatoidnog artritisa, što potvrđuju testovi koji su otkrili da određeni antioksidansi i anti-inflamatorni spojevi dostupni u glukomananu mogu biti korisni za liječenje artritisa.

Dijabetes

Iako je bilo relativno malo studija o utjecaju Glukomanana na dijabetes, nekoliko manjih studija sugerira da on može pomoći.

Upozorenja kod korištenja Glukomanana

U nekim slučajevima Glukomanan, kao i općenito vlakna u prevelikim dozama mogu proizvesti određene nuspojave kao što su nadutost, bol u trbuhu, i probavni problemi.

Gdje naći Glukomanan

Glukomanan je široko dostupan u online kupovini, kao prah, kapsule i tablete, također se prodaje u mnogim trgovinama koje sadrže prirodne dodatke prehraniGlukomanan je također pronađen u Shirataki rezancima, tjestenini koja gotovo da nema kalorija ili ugljikohidrata.

Glukomanan kapsule možete naručiti i u našem Web Shopu. U tijeku je posebna akcija 1+1 GRATIS.

Korištenje Glukomanana za zdravlje

Zbog nedostatka potpore kod istraživanja prerano je preporučiti Glukomanan za bilo koje zdravstveno stanje. 

Također imajte na umu da nije pouzdano utvrđena sigurnost tih dodataka u trudnica, dojilja i djece. Razgovarajte sa svojim liječnikom te poslušajte njegove savjete za korištenje tih dodataka. Samostalno liječenje može ponekad imati ozbiljne posljedice.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.27 / 5   11
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: glukomanan, herbafast fiber nuspojave, glukomanan iskustva, glukoman tablete iskustva, glucomannan tablete iskustva, glukomanan forum, glukoman kapsule, glukomanan tablete iskustva, vlakna kapsule, glucomannan kapsule za mršavljenje,