Kolagen – zašto je važan za kožu bez bora i nepravilnosti?

kolagen-za-lice
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Kolagen je najvažniji protein u našem organizmu i pomaže održati kožu, kosu i nokte čvrstima. Danas je njegova važnost prepoznata u proizvodima i dodacima prehrani koji pomažu usporiti starenje kože. U nastavku vam donosimo sve što trebate znati o kolagenu i njegovoj uporabi.

Kolagen se nalazi u samoj dermi naše kože, tvori vezivna tkiva i pomaže održati zdravlje kostiju, zglobova i ligamenata. Njegov nedostatak može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme i neugodne posljedice poput ubrzanog starenja kože, bolova u zglobovima i propadanja vezivnih tkiva.

Naš organizam ima sposobnost sinteze kolagena po potrebi, no ona se tijekom godina smanjuje, a s njome i kvaliteta naše kože i kostiju. Na smanjenje razine kolagena također utječu i pušenje, konzumacija većih količina šećera, pretjerano izlaganje sunčevom zračenju, neke autoimune bolesti ili genetske promjene.

Kolagen je iznimno važan za održanje zdravlja čitavog organizma i predstavlja najzastupljeniji protein u našem tijelu. Kod nedostatka kolagena, kvaliteta naše kože, kose i noktiju se smanjuje te oni postaju lomljivi i suhi.

Jedan od načina da povećamo proizvodnju kolagena u organizmu je konzumacija vitamina C. Nažalost, vitamin C nije uvijek dovoljan te je poželjno nadomjestiti kolagen putem dodataka prehrani.

kolagen-za-kozu

Osim za ljepotu, kolagen je veoma važan za zdravlje kostiju i zglobova te njegov manjak može uzrokovati brojne zdravstvene probleme poput osteoporoze, osteo artritisa i sl. poremećaja. Ukoliko takvi problemi već postoje, dodatak kolagena gotovo uvijek pomaže.

Kolagen za kožu – koja je njegova važnost?

Ovaj vrijedni protein nalazi se u našoj koži uz elastin, hijaluronsku kiselinu i druge tvari potrebne za održanje mladolikog izgleda te zdravlja kože. Slikovito rečeno, kolagen “pomaže držati sve na mjestu”, a bore se pojavljuju upravo zbog snižavanja njegove razine u koži tijekom godina.

Istraživanja su također pokazala za konzumacija hidroliziranog kolagena tijekom 8 tjedana smanjuje vidljivost bora za čak 20%. Što znači da se bore ipak mogu zagladiti, a kolagen pomaže koži ponovno uspostaviti elasticitet i vlagu koju je izgubila.

Kolagen za lice i općenito za ljepotu najbolje je unositi oralnim putem jer proizvodi za topikalno nanošenje ne mogu prodrijeti u kožu i dovesti kolagen gdje je potreban. Uz dodatak prehrani, preporučuje se unošenje više vitamina C koji potiče proizvodnju kolagena u našem organizmu.

Kolagen u prahu ili kolagen u kapsulama?

kolagen-u-prahu

Postoje razni dodaci prehrani s kolagenom na tržištu, no preporučuje se konzumacija čistog hidroliziranog kolagena. On može biti u prahu, kapsulama, ampulama ili pak tekući, a svaki izvor je jednako vjerodostojan

Hidrolizirani kolagen najčešće nastaje preradom kostiju, tetiva i dr. životinjskih dijelova koji ga sadrže. Kako bi se proizveo prah, izvori kolagena obrađuju se mljevenjem, uklanjanjem masnoća i namakanjem u kiselinama kako bi se uklonio kalcij i razbile veze između proteina. Nakon dehidracije (zadnjeg dijela postupka), dobivamo čiste aminokiseline u prahu koje se brzo apsorbiraju i nisu oštećene ovim postupkom.

Dodaci prehrani s kolagenom također mogu sadržavati razne druge sastojke koji većinom pomažu koži pri oporavku, a često su to vitamini te hijaluronska kiselina. Kolagen u prahu topiv je u hladnoj vodi i predstavlja idealan dodatak svim jelima ili napitcima.

Goveđi, biljni ili riblji kolagen?

Danas je na tržištu moguće pronaći dvije vrste, najčešće korišteni goveđi kolagen te riblji kolagen. Postoje i mnoge biljne alternative koje ne sadrže čisti kolagen već tvari koje potiču izgradnju kolagena poput lizina, silike i sl. Biljni suplementi kolagena stoga su i najmanje učinkoviti, no predstavljaju odličnu alternativu vegetarijancima i veganima

Za osobe koje jedu hranu životinjskog porijekla, goveđi i riblji kolagen su popularni dodaci prehrani. Kada uspoređujemo ova dva tipa, riblji kolagen se skoro dva puta bolje apsorbira u krv te predstavlja najbolju opciju.

Riblji kolagen je također skuplji od goveđeg, dok se osim apsorpcije, djelovanje previše ne razlikuje. Najmanje korišten kolagen je kokošji kolagen, no uobičajeno se preporučuje korištenje kolagen od goveda koja su pasla travu, ujedno jer je mnogo učinkovitiji.

Preporučljivo je koristiti do nekoliko žličica hidroliziranog kolagena u prahu dnevno, a dodati ih možete čaju, smoothiesima, juhama, sokovima i drugim jelima. Kolagen u kapsulama nešto je lakši za konzumaciju, no u kapsule ne stane dovoljno kolagena kako bi vam jedna kapsula bila dovoljna te se zbog isplativosti kapsule često zaobilaze.

Napitak od kolagena i ampule su dodaci s kolagenom u tekućem obliku, jednostavni su za korištenje jer se mogu razrijediti u vodi ili popiti bez razrjeđivanja. Svi dodaci prehrani koji sadrže kolagen pomoći će vašoj koži da se oporavi te zagladi površinske nepravilnosti i bore. Kvalitetan napitak od kolagena po umjerenoj cijeni pronađite i na našem WebShop-u.

Prilikom konzumacije, minimalna dnevna doza kolagena iznosi 2,5 g kako bi se u prvih mjesec dana mogla zamijetiti razlika. Duljim korištenjem možete zamijetiti još veće poboljšanje u teksturi i kvaliteti kože, a s vremenom i kose te noktiju.

Nuspojave korištenja kolagena

Potrebno je imati nekoliko činjenica na umu prilikom oralne konzumacije kolagena. Alergije na kolagen životinjskog porijekla nisu zanemarive te je poželjno isprobati manju količinu kolagena ukoliko ste zabrinuti da bi moglo doći do reakcije. Ukoliko ste alergični na ribu, potrebno je izbjegavati riblji kolagen.

Također, konzumacija kolagena iz neprovjerenih uvjeta može dovesti do povišenih razina kalcija u organizmu. Povišene razine kalcija (hiperkalcemija) nastaju kod loše obrade tijekom dobivanja hidroliziranog kolagena, kada sav kalcij nije uklonjen. Najbolji pokazatelj povišenog kalcija prilikom konzumiranja kolagenskog dodatka prehrani su bolovi u kostima i zglobovima.

Poželjno je da se trudnice ili dojilje te sve osobe koje konzumiraju lijekove za određena zdravstvena stanja savjetuju s liječnikom prije uzimanja kolagenskog dodatka prehrani. Za sada nisu zabilježene negativne interakcije kolagena s lijekovima, no oprez je uvijek dobro došao. Kolagen također može izazvati hipersenzitivnost, stanje kada tijelo smatra kolagen alergenom i odbacuje ga.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: Kolagen i kalcij, kolagen za kozu, tekuci kolagen za zglobove,